Στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή, αμυντική, επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρθηκε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Aντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται για τη συγκεκριμένη επιχείρηση βήμα – βήμα. Η χώρα μου θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής, «εν πλω», αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ιταλία θα συμμετέχει, αρχικά, με το αντιτορπιλικό Caio Duilio.
«Στην επιχείρηση αυτή θα συμμετάσχουμε μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Θα πρέπει να προστεθούν, πάντως, και άλλες χώρες της Ένωσης», δήλωσε ο Ταγιάνι.
Σε σχέση με την προοπτική αποδυνάμωσης των επιθέσεων των Χούθι, o Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα για αποτρεπτικό αποτέλεσμα μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία που «μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της έντασης του πολέμου στο Ισραήλ, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης «Ασπίδες»
Στις 17 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ενάντια στους Χούθι, για την οποία η Ελλάδα πρότεινε –μέσω του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια– να προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας, η ελληνική πρόταση έγινε «θετικά δεκτή» και φαίνεται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Το στρατηγείο της Λάρισας έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν ως στρατηγείο ευρωπαϊκής επιχείρησης και συγκεκριμένα το 2014, για την επιχείρηση των Γάλλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Για την επιχείρηση από μια φρεγάτα μέχρι στιγμής έχουν διαθέσει: Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.
Η επιχείρηση θα έχει δύο διοικητές και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ψηφίσουν ώστε να καθοριστεί ο ρόλος που θα έχει η κάθε χώρα στην επιχείρηση