Για τα θαλάσσια πάρκα, την υδροδότηση στο Αιγαίο αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα, μίλησε ο Βαγγέλης Πισσίας, Δρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μηχανικός ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων.
Στην αρχή της συνέντευξής του στο militaire, ο κ. Πισσίας αναφέρθηκε στην υδροδότηση του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στις Κυκλάδες λέγοντας πως “επισκεφθήκαμε όλους υπουργούς την τελευταία δεκαετία, εμφανίστηκε και η εταιρεία η οποία προθυμοποιήθηκε να πάει ένας υποθαλάσσιος αγωγός από το Λαύριο μέχρι τη Νάξο και εκεί να διακλαδώνεται και αυτό που πικραίνει είναι πως αυτή την ιδέα την εφάρμοσε ο Ερντογάν”.
“Έριξε έναν αγωγό από τα δικά του μέρη και τον πήγε στην βόρεια ακτή της Κύπρου για να υδροδοτήσει. Μιλάμε για έναν αγωγό ο οποίος κατεβάζει γύρω στα 200.000 κυβικά την ημέρα, πράγμα το οποίο είναι μια ενίσχυση για την Κύπρο καθώς και εκείνη υποφέρει πλέον από νερό”, συμπλήρωσε.
Θαλάσσια Πάρκα
Μιλώντας για τα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Πισσίας, είπε ότι “υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου και συνήθως προστατεύουν τον βυθό, τα ψάρια, έχουν δηλαδή μια περιβαλλοντική σκοπιμότητα”.
“Και εδώ ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αλλά το ζήτημα είναι ότι με το που βγήκε αυτή η ανακοίνωση στον Τύπο πέρασε ως ‘θαλάσσια πάρκα’ και μπήκε στη μέση και η λέξη ‘αιολικά'”, πρόσθεσε.
“Όταν λέμε θαλάσσια αιολικά πάρκα, αν το λέγαμε στη Γερμανία θα λέγαμε ότι πάνε και εγκαθιστούν τεράστιες ανεμογεννήτριες. Συνέβη στην Άνδρο, κάναμε μία επιτροπή την οποία συντόνισα για να αποτρέψουμε να μπουν ανεμογεννήτριες, δεν τα καταφέραμε, περιορίσαμε βέβαια το κακό, αλλά δεν ήταν για την θάλασσα, ήταν για την στεριά”, τόνισε στη συνέχεια.
Συμπλήρωσε δε πως “τώρα που λένε για την θάλασσα ο Γερμανός έχει βάλει έναν όρο ότι πάει στα 57 χιλιόμετρα μέσα, από την στεριά δεν το βλέπεις. Η θάλασσα όμως του Γερμανού, δεν είναι η θάλασσα έξω από την Μύλο, δεν είναι οι Κυκλάδες, δεν είναι αυτά τα καταγάλανα νερά. Για την Ελλάδα θα είναι πολύ επώδυνο για το τοπίο και επίσης αυτά έχουν κι άλλες επιβαρύνσεις με τα χρόνια, όπως σκουριές ή τι θα τα κάνεις μετά. Είναι μια αρκετά μεγάλη ιστορία η οποία δεν μας χρειάζεται. Μπορούμε να δούμε και άλλες μορφές ενέργειας, οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν δεν δίνουν πολλά χρόνια ζωής στα αιολικά πάρκα. Θα βγουν άλλες τεχνολογίες που θα είναι πιο ήπιες”.
Ερντογάν
Ο κ. Πισσίας μίλησε και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα όσα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε “η αποστολή της Τουρκίας στην Γάζα έχει αναβληθεί αρκετές φορές, ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει”.
“Ας πούμε ότι αυτό το πλοίο ταξιδεύει, ας πούμε ότι πάνε να το σταματήσουν οι Ισραηλινοί και δημιουργείται κάποια τριβή και σκοτωθούν κάποιοι άνθρωποι, το πρώτο που θα ακουστεί είναι ότι χύθηκε τουρκικό αίμα και αυτό θα είναι μια προσπάθεια του Ερντογάν να κερδίσει πολιτική επιρροή μετά τις κινήσεις του Ιράν το οποίο έβγαλε στους δρόμους Άραβες σε πολλές χώρες”, υπογράμμισε.
Σχετικά με το Ιράν δήλωσε πως η επίθεσή του στο Ισραήλ ήταν απάντηση καθώς σκότωσαν ανθρώπους στην πρεσβεία του αλλά αυτό το θάβει εδώ η προπαγάνδα των ΜΜΕ.
Γάζα
Μιλώντας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα, αλλά και για μία ενδεχόμενη επίθεση στην Ράφα είπε χαρακτηριστικά πως “αν χτυπήσουν θα σκοτώσουν πόσους; Ακόμα 30.000; Από αυτούς άλλα 15.000 παιδιά. Είναι άνθρωποι βγαλμένοι από τα 500.000.000 των Αράβων. Αυτοί θα ξανά ζητήσουν την πατρίδα τους”.
“Βέβαια το έγκλημα αυτό μπορεί να γίνει. Με όσους μίλησα φαίνεται πως υπάρχει μία βεβαιότητα, είναι σαν ένα είδος μονόδρομου”, ανέφερε στη συνέχεια.
Στο τέλος της συνέντευξής του ο κ. Πισσίας έκανε λόγο για προπαγάνδα και μονόπλευρη ενημέρωση σε ό,τι αφορά το Ισραήλ και την Χαμάς.
“Από την επίθεση της Χαμάς και μετά έχουμε 30.000 νεκρούς, τα 15.000 παιδιά. Το 2014 είχε κάνει η Χαμάς καμία επίθεση στο Ισραήλ; Γιατί μπήκαν μέσα και σκότωσαν 2.500 ανθρώπους; Το 2006 γιατί σκότωσαν τόσους ανθρώπους;”
Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε στην συνέντευξή του ο Βαγγέλης Πισσίας: