ΕΡΤ: Ερωτήματα για την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους – Τι αναφέρει έκθεση ορκωτού ελεγκτή λογιστή

Ερωτήματα προκύπτουν από την έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή, για το κατά πόσο η ΕΡΤ εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», τα σχόλια των ορκωτών ελεγκτών για τον ισολογισμό του 2022, δείχνουν «θολά» σημεία σχετικά με το ανταποδοτικό τέλος, ύψους 3 ευρώ, με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» αποκαλύπτει ότι στη πρώτη σελίδα της έκθεσης για το 2022, υπάρχει ειδικό τμήμα, που φέρει τον τίτλο «Βάση για γνώμη με επιφύλαξη» δίνοντας το στίγμα του κειμένου που ακολουθεί. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι «από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθεύσουμε, το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013, το οποίο ανέρχεται σε 190,7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο η εταιρεία λογιστικοποιεί με βάση τις εκκαθαρίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την αρχή του δεδουλευμένου».

Ακολουθεί το πλήρες δημοσίευμα:

Είναι δυνατόν η διοίκηση της ΕΡΤ να μην γνωρίζει το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος, το γνωστό 3ευρώ που επιβαρύνει για κάθε μήνα και κάθε λογαριασμό, τον Έλληνα καταναλωτή ρεύματος; Ακόμα περισσότερο είναι δυνατόν να μην έχει πράξει τα δέοντα για την είσπραξη αυτού του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο συνεισέφεραν από το υστέρημά τους ακόμα και στις χειρότερες μέρες της ενεργειακής κρίσης οι Έλληνες καταναλωτές; Κι όμως. Τα επίσημα σχόλια των ορκωτών ελεγκτών που συνοδεύουν τον ισολογισμό του 2022, προκαλούν προβληματισμό και για τα δύο.

Η έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή λογιστή «ξεγυμνώνει» όλη την οικονομική διαχείριση της διοίκησης Κ. Ζούλα στο τιμόνι της πολύπαθης δημοσίας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία.

Στην πρώτη σελίδα της έκθεσης για το 2022, υπάρχει ειδικό τμήμα, που φέρει τον τίτλο «Βάση για γνώμη με επιφύλαξη» δίνοντας το στίγμα του κειμένου που ακολουθεί. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι «από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθεύσουμε, το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013, το οποίο ανέρχεται σε 190,7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο η εταιρεία λογιστικοποιεί με βάση τις εκκαθαρίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την αρχή του δεδουλευμένου».

Οι ορκωτοί λένε με απλά λόγια ότι το περίφημο τρίευρω, το βασικό έσοδο της ΕΡΤ, υπολογίζεται στο περίπου. Δεν ξέρουμε ούτε τι πόσα ακριβώς συγκεντρώνονται, ούτε από ποιες εταιρείες ενέργειας. Η δε αρχή του δεδουλευμένου, είναι ένας λογιστικός όρος αναγνωρίζει τις επιπτώσεις των συναλλαγών στον χρόνο που προκύπτουν και όχι στο χρόνο που διακανονίζονται ταμειακά. Όταν δηλαδή εισπράττονται.

Το δεύτερο ακόμα πιο «ενδιαφέρον» κομμάτι επισημαίνει την επιφύλαξη για την επάρκεια της πρόβλεψης που έχει πάρει η ΕΡΤ ύψους 51,4 εκατ. ευρώ για την «για την κάλυψη ζημιών από τη μη είσπραξη απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος, συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ».

Οι ορκωτοί ελεγκτές, λένε με απλά λόγια, ότι τα 51,4 εκατ. ευρώ που θεωρεί πιθανό να «χαθούν» (να μην εισπραχθούν) η ΕΡΤ είναι λίγα, καθώς το ποσό του οποίου διακυβεύεται η είσπραξη είναι υπερδιπλάσια, φτάνοντας τα 122 εκ. ευρώ.

Ο νόμος

Το εντυπωσιακό που δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, είναι ότι πρόβλημα στην είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους των τριών ευρώ, που αναγνωρίζουν στην εκθεσή τους οι ορκωτοί, ρυθμίζεται πλήρως με τον σχετικό νόμου του 2013. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας παρακρατούν προμήθεια 0,5% επί των εισπράξεων για τον υπολογισμό, ενσωμάτωση σε λογαριασμό, είσπραξη, και απόδοση του αναλογούντος ποσού στη Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.. Τα ποσά που εισπράττονται, μετά την αφαίρεση της προμήθειας 0,5%, αποδίδονται στη Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα στον οποίο ανήκει λογιστικώς η κάθε είσπραξη λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος». Θεωρητικά και βάσει της νομοθεσίας κατά την σύνταξη του ισολογισμού του 2022, περί τα μέσα του 2023, όχι μόνο θα έπρεπε να είναι σαφές τι ποσά θα μπουν στο ταμείο της ΕΡΤ, αλλά θα έπρεπε και να έχουν αποδοθεί πλήρως από τις ενεργειακές εταιρείες.

Τα ερωτήματα

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι εκτός του 2022, το πρόβλημα της μη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους, αφορά και το 2023 και τα ερωτήματα είναι πολλά και εύλογα για την λογική της συγκεκριμένης τακτικής της διοίκησης Ζούλα:

-Γιατί δεν γνωρίζει το ακριβές προς είσπραξη ποσό από τους παρόχους ενέργειας;

-Γιατί αυτό δεν εισπράτεται, ειδικά που αφορά σε μια εποχή το 2022, που οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωναν υπέρογκους ενεργειακούς λογαριασμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης;

-Γιατί δεν είχε διευθετηθεί το πρόβλημα, μέχρι την στιγμή, στα μέσα της χρονιάς πέρυσι, που οι ορκωτοί συνέταξαν την έκθεσή τους;

-Έχουν γίνει εγκαίρως όλες οι νομικές ενέργειες (εξώδικα, αγωγές) προκειμένου να εισπραχθούν τα εν λόγω ποσά;

-Εισπράχθηκαν τελικά τα πόσα;

-Για ποιο λόγο, αν τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί δεν εισπράχθηκαν, φέρονταν η διοίκηση της ΕΡΤ να αιτείται στην κυβέρνηση αύξηση του ανταποδοτικού στα 3,5 ευρώ;

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κων. Ζούλας κατά την παρουσίαση της διοίκησή του στην Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε επισημάνει πως «η ΕΡΤ σήμερα δεν έχει πόρους. Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης, να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Τέσσερα χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια προσωπική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τόνιζε ότι «το αν η συλλογική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αλλάξει η εικόνα της ΕΡΤ έχει πετύχει ή αποτύχει, είναι πρωτίστως θέμα των πολιτών να το κρίνουν, καθώς, εκτός των άλλων, εκείνοι καταβάλουν κάθε μήνα 3 ευρώ για την ύπαρξή της».

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει σήμερα είναι ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ και αν καταλήγουν εγκαίρως στα ταμεία της τα 3 ευρώ των Ελλήνων πολιτών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δύο χωριά στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις
15 Δεκεμβρίου, 2024
Μαρινάκης: Και τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών και να μειώνει τους φόρους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα φρίκη με τον αστυνομικό της Βουλής: «Με νάρκωναν και με βίαζαν ομαδικά», λέει ένας 44χρονος
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης προς Μητσοτάκη: Έχετε αποτύχει – Το ΠΑΣΟΚ κατέρριψε την προπαγάνδα σας
15 Δεκεμβρίου, 2024
Σεισμός στην Αμοργό
15 Δεκεμβρίου, 2024
79χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε καμπίνα πλοίου
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των ολιγοπωλίων
15 Δεκεμβρίου, 2024
Σκιάθος: Μητέρα καταγγέλει τον πρώην σύντροφό της για την κακοποίηση της κόρης τους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούμπας: Ο μέσος μισθός στις μέρες μας είναι χαμηλότερος από το 2011
15 Δεκεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Δεν θα γίνουμε ποτέ βολική ή συναινετική αντιπολίτευση
15 Δεκεμβρίου, 2024