Αιτούντες ασύλου: 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν λύσεις από τον Νότη Μηταράκη

17 ανθρωπιστικές οργανώσεις απέστειλαν την Τρίτη (21/01), ανοιχτή επιστολή προς τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη στην οποία παρουσιάζουν τα κύρια προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αιτούντες άσυλο και ζητούν από το αρμόδιο υπουργό να βρει άμεσα ολοκληρωμένες λύσεις.

Οι οργανώσεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη σχετική επιστολή, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, έπειτα από την ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους. Ζητούν από τον υπουργό να αποκαταστήσει άμεσα την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαναφέροντας τη δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ ή ενεργοποιώντας άμεσα τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού.

Επίσης, σημειώνουν ότι «η απουσία επαρκών και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, η δυσκολία πρόσβασής τους σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου αλλά και η συνεχιζόμενη έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ουσιαστική υποδοχή και ένταξή τους στη χώρα, έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμένες και ad hoc προσεγγίσεις» και ζητούν από το υπουργείο να βρει «συνεκτικές και ολοκληρωμένες λύσεις, με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια».

Αναφέρουν εξάλλου την ανάγκη να επανεξεταστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, μεταξύ άλλων τροποποιώντας τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στην υπαγωγή ευάλωτων ομάδων στις ταχύρρυθμες διαδικασίες των συνόρων και τη δυνατότητα υποβολής τους σε κράτηση. Τονίζουν επίσης, ότι πρέπει να εξασφαλιστούν επαρκείς υποδομές για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε κατάλληλες συνθήκες, να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι οργανώσεις εκφράζουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις αρχές στην κατεύθυνση «ενός δίκαιου και ανθρώπινου συστήματος υποδοχής, προστασίας και ένταξης».

Τέλος, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εδραίωση ενός μηχανισμού ίσης κατανομής των ευθυνών στην υποδοχή των ανθρώπων που μεταναστεύουν.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις ActionAid, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Danish Refugee Council, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Έλιξ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, International Rescue Committee, HIAS Ελλάδος, HumanRights360, Δίκτυο Μέλισσα, Praksis, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, SolidarityNow, Terre Des Hommes Hellas.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024