Κ. Μητσοτάκης: Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη

Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.

Πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις. Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας. Διαπιστώθηκε η κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα στο επόμενο διάστημα.

Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση είπε: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Επίσης για το ζήτημα της Λιβύης υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Σημαντική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. ‘Ηταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης της Ελλάδας στο να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

Επίσης υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στη λογική του μη διαχωρισμού και παρακολουθεί την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Θα ενημερωθεί ο Μισέλ σήμερα. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς βλέπουν οι χώρες τη διεύρυνση έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το ζήτημα της Τουρκίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που βλέπει ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Βρετανία: Ένα εκατομμύριο οικογένειες με παιδιά ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και αντιμετωπίζουν «Χριστούγεννα στο κρύο»
24 Δεκεμβρίου, 2024
Ινδικός Ωκεανός: 20 χρόνια μετά το τσουνάμι, το αγόρι που βρέθηκε στην λάσπη συμφυλιώνεται με την ταυτότητα του ως «μωρό 81»
24 Δεκεμβρίου, 2024
Ανακαλύφθηκαν απομεινάρια μωρού μαμούθ ηλικίας 50.000 ετών
24 Δεκεμβρίου, 2024
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα για τον εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο
24 Δεκεμβρίου, 2024
Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποίησε 60 drones σε επίθεσή της στη διάρκεια της νύχτας
24 Δεκεμβρίου, 2024
Διώρυγα του Παναμά: Το χρονικό της κατασκευής και γιατί δεν υπάρχει νομικός τρόπος για τον Τραμπ να τη θέσει υπό αμερικάνικο έλεγχο
24 Δεκεμβρίου, 2024
Καστοριά: Συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός που είχε απαγάγει και χτυπήσει 41χρονο
24 Δεκεμβρίου, 2024
Β. Κικίλιας: Μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς λόγω της κακοκαιρίας τις ημέρες των Χριστουγέννων
24 Δεκεμβρίου, 2024
Οικοδομικά υλικά: Νέες αυξήσεις τιμών 5,6% τον Νοέμβριο – Ανατιμήθηκαν 11,5% τα τούβλα
24 Δεκεμβρίου, 2024
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα 314.389 ευρώ σε 3 επιχειρήσεις βρεφικών ειδών
24 Δεκεμβρίου, 2024