Κορονοϊός – ΑΠΘ: Υπολογιστικό μοντέλο για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Η ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, δημιούργησε ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο θα δώσει απαντήσεις σχετικά με το πόσο μεταδοτικός είναι ο κορονοϊός, πως γίνεται η διασπορά του, αλλά και κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα σχέδια που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Η δημιουργία αυτή έγινε για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το υπολογιστικό μοντέλο θα αποτυπώνει πλήρως την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο στόχος όπως εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης είναι να προβλέψει έγκαιρα η κυβέρνηση και με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνει είτε αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, είτε η διεύρυνση των δειγματοληψιών και αναλύσεων και σε μη βαρέως πάσχοντες.

 

Ο επικεφαλής του HERACLES και του ENVELAB, καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και η ομάδα του αξιοποιούν τη σημαντική εμπειρία που διαθέτουν στη μαθηματική μοντελοποίηση περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών δυναμικών φαινομένων δημιουργώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο θα κατορθώσει να «πιάσει» την εξέλιξη της πανδημίας, καταγράφοντας «πόσο κολλάει», «τη μεταδοτικότητα του ιού» κι άλλες παραμέτρους, όπως ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου. Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις διάφορες πολιτικές κοινωνικής «απόστασης» και απομονωτισμού αλλά και εκτεταμένων αναλύσεων και επίταξης ερευνητικών εργαστηρίων που μελετώνται και εφαρμόζονται από την ελληνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις ώστε να γνωρίζουν από πριν, τη χρησιμότητά τους. Όπως δηλώνει ο κ. Σαρηγιάννης «η κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα όπως το «μένουμε σπίτι», τα οποία οδηγούν τον πληθυσμό σε αλλαγή συμπεριφοράς. Ωστόσο, δε μένουμε όλοι σπίτι.Άλλοι συμμορφώνονται πιο πολύ κι άλλοι καθόλου. Επίσης άλλα άτομα νοσούν, άλλα έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα κι άλλα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Με το μοντέλο μας έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την εξέλιξη του ιού, το έχουμε μάλιστα τεστάρει στα σχετικά πολλά διαθέσιμα δεδομένα της Κίνας, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά και τώρα το παραμετροποιούμε για τις ελληνικές και ιταλικές συνθήκες».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εφορία: Σε δοκιμαστική λειτουργία το ψηφιακό πελατολόγιο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αϊτή: Παράταση έως τον Μάρτιο στην απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Πορτ-ο-Πρενς
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ουκρανικό drone χτύπησε την Τσετσενία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εορταστικό ωράριο: Πως θα λειτουργούν τα μαγαζιά από σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ένοχος ο 34χρονος που χτύπησε τη σύντροφό του στις διακοπές τους στη βόρεια Ελλάδα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι στην ορκωμοσία του
12 Δεκεμβρίου, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αρκετά αυστηρός με τους υπουργούς μου
12 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα Ερυθραία: Μηχανή παρέσυρε μητέρα με δύο παιδιά
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Η νέα μαρτυρία που σοκάρει
12 Δεκεμβρίου, 2024