Aιχμές κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή στο Μάτι

Με αιχμές μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή στο Μάτι «κλείνει» η νομοθέτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Ολομέλειας αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κοκορεύεται για την νομοθετική της πρωτοβουλία, αλλά κάνει απλώς το καθήκον της, παρατήρησε ότι τον εξέπληξε η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη τον οποίο κατηγόρησε ότι μόνο συγχαρητήρια δεν διεκδίκησε από την Βουλή για τους προηγούμενους κυβέρνησης.

«Να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν υπάρχουν 102 νεκροί και ευθύνες για την απώλεια της ζωής τους» ανέφερε και κατέγραψε τα προβλήματα που όπως είπε κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα κυβέρνηση.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

– Από τις 475 περιπτώσεις κατεδαφίσεων προχώρησαν μόνο 61. Άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο και δεν μπορούν επειδή δεν έχουν προχωρήσει κατεδαφίσεις

– Από τις 2.430 αιτήσεις κατεδάφισης προχώρησαν έως τις εκλογές μόνο οι 440

– Από τις 885 αιτήσεις επισκευής δόθηκαν άδεια μόνο για σε 342

– Από τα 38 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού αξιοποιήθηκαν μόνο τα 6 εκατ ευρώ. Τα υπόλοιπα λιμνάζουν

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου. «Υπήρξε σοβαρό λάθος στον χειρισμό εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου. Η προέγκριση σχεδίου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο. Η προέγκριση αυτή δεν χρειαζόταν γιατί το ίδιο το υπουργείο ήταν επισπεύδον. Παράλληλα με την προέγκριση θα μπορούσε εδώ και ένα χρόνο να προχωρήσει και η κανονική έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου ανατέθηκε στο ΤΕΕ καθώς όπως υποστήριξε «αν πηγαίναμε με τις κλασικές διαδικασίες μπορεί η εκπόνηση ειδικού χωρικού να έπαιρνε έως 10 χρόνια. Είπαμε να κόψουμε δρόμο και αντί να βρούμε κάποιον γνωστό μας ή έναν ιδιώτη το αναθέσαμε στο ΤΕΕ ώστε ως τεχνικός σύμβουλος του δημοσίου να ξεκινήσει τις μελέτες για την σύνταξη του σχεδίου.

Απαντώντας ο Νίκος Βούτσης απέδωσε την καταστροφή σε δύο βασικούς λόγους.

Στο πως διαμορφώθηκε χωροταξικά η περιοχή και στις κλιματικές αλλαγές.

Υπενθύμισε ότι οι πολιτικές ευθύνες είχε αποδοθεί από τον Πρωθυπουργό αλλά και είχαν αποδοθεί σε σχέση με τις επιχειρησιακές καθυστερήσεις και τα λάθη που είχαν εντοπιστεί.

Και με την ευκαιρία αυτή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλυψε την πρώην περιφερειάρχη Aττικής Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο πέρα από την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών να αποδίδονται στοχοποιημένα αιτιάσεις στα όρια της τυμβωρυχίας όπως για παράδειγμα της πρώην περιφερειάρχη.

Και συνέχισε: δεν έχουμε ζήσει στο παρελθόν μια τέτοια επικοινωνιακή στοχοποίηση προσώπων

«Βέβαια αυτά δεν υπάρχουν γιατί η επικοινωνιακή πολιτική απέδωσε ότι είχε να αποδώσει» κατέληξε.