Flowers and candles are placed in front of the Russian embassy in Copenhagen, Denmark on February 17, 2024, one day after Russian officials announced the death of the Kremlin's most prominent critic Alexei Navalny. Western nations mounted pressure on Russia, blaming its leader and the government for the death of leading Kremlin critic Alexei Navalny in an Arctic prison in opaque circumstances. Navalny's death was announced on February 16, 2024 after three years in detention and a poisoning that he blamed on the Kremlin. It deprives Russia's opposition of its figurehead just a month before an election poised to extend President Vladimir Putin's hold on power and comes at a time of intense repression and as Moscow's campaign in Ukraine nears its two-year anniversary. (Photo by Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

Αλεξέι Ναβάλνι: Μυστήριο με τη σορό του – Οι δύο υποθέσεις για τον θάνατό του

Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ένθερμου κριτικού του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάλεσε ένα θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δυτικοί ηγέτες καταφέρονται εναντίον του Ρώσου προέδρου, τον οποίο θεωρούν «ηθικό αυτουργό», και καλούν τη Ρωσία να λογοδοτήσει.

Άλλωστε, φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ο θάνατος του Ναβάλνι δεν είναι τυχαίος ή αιφνίδιος, όπως θέλει να τον παρουσιάσει το Κρεμλίνο, και η μεγαλύτερη ίσως ένδειξη είναι ότι η σορός του αντιφρονούντα έχει εξαφανιστεί. Οι δικηγόροι και η μητέρα του, που βρίσκονται στην περιοχή στη Σιβηρία, λένε ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τη σορό. Πήγαν στο νεκροτομείο όπου τους είχαν πει ότι βρίσκεται, αλλά δεν ήταν κανένας. Πήγαν στη φυλακή όπου πέθανε, ούτε εκεί όμως ήταν. Κανείς δεν σηκώνει τα τηλέφωνα και η ομάδα του Ναβάλνι λέει ότι είναι φονιάδες αυτοί που ευθύνονται για τον θάνατό του και με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με τη σορό προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Λένε ότι θα χρειαστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα χρόνο για να την παραδώσουν, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση. Όμως ένας αξιωματούχος στη φυλακή όπου πέθανε, είπε στη μητέρα του ότι πέθανε από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Μέσα από όλα αυτά δημιουργούνται δύο υποθέσεις: Η μία είναι ότι πέθανε από φυσικά αίτια, αυτή που δεν αποδέχονται οι περισσότεροι. Η δεύτερη υπόθεση υποστηρίζει ότι τον Ναβάλνι για κάποιο λόγο τον ήθελε ο Πούτιν νεκρό. Γιατί όμως τώρα; Ο Ναβάλνι ήταν σαφές ότι δεν θα έβγαινε από αυτή τη φυλακή όπου βρισκόταν. Του φόρτωναν τη μία καταδίκη μετά την άλλη. Είχε ήδη δεκαετίες μπροστά του για να εκτίσει. Όμως φαίνεται ότι ακόμη και μέσα από τη φυλακή αποτελούσε απειλή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναλυτές λένε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή του θανάτου του και τη συνδέουν με την αντίθεση του Ναβάλνι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, η Ρωσία βρίσκεται ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές με το Κρεμλίνο να θέλει να σιγήσει οποιαδήποτε αντιπολεμική φωνή. Πρόσφατα άλλωστε αποκλείστηκε από τις κάλπες ο μοναδικός ίσως αντίπαλος του Πούτιν που θα μπορούσε να πάρει ένα καλό ποσοστό. Ο ίδιος μιλούσε ανοιχτά κατά του πολέμου και τον τελευταίο καιρό συγκέντρωνε διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, δεν υπάρχει πλέον άλλος αντίπαλος. Ούτε υπάρχει κάποια μορφή στη Ρωσία αυτή τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Ναβάλνι και να κάνει έναν τέτοιον αγώνα κατά του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολύ σκληρά τα πράγματα μέσα στη Ρωσία. Έχουν περάσει νόμοι όπου απαγορεύονται πια οι πολιτικές διαμαρτυρίες και μόλις πριν από λίγες μέρες πέρασε νόμος, ο οποίος λέει ότι όποιος λέει ψέματα ή δυσφημεί το ρωσικό στρατό μπορεί να χάνει τα περιουσιακά του στοιχεία ή και το σπίτι του.