Αλλαγη ωρας: Ανατροπή! Τι θα γίνει τελικά – Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου

Αλλαγη ωρας: Ενα από τα ερωτήματα πολλών είναι τι θα γίνει φέτος με τη χειμερινή ώρα. Θα αλλάξει ή όχι; Δείτε την απάντηση…

Η Επιτροπή πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση, λαμβάνοντας 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84% ήταν υπέρ της διακοπής της αλλαγής, ενώ το 16% τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του παρόντος συστήματος.

Ενα από τα ερωτήματα πολλών είναι τι θα γίνει φέτος με τη χειμερινή ώρα. Θα αλλάξει ή όχι; Δείτε την απάντηση…

Ερώτημα παραμένει για τους περισσότερους τι θα γίνει με την αλλαγή της ώρας τον φετινό Οκτώβριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει πως πρέπει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας το 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο το θέμα φαίνεται πως έχει “παγώσει” καθώς δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση από το το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση, λαμβάνοντας 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84% ήταν υπέρ της διακοπής της αλλαγής, ενώ το 16% τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του παρόντος συστήματος.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως ωστόσο δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αλλαγή ώρας 2021: Τελευταία φορά που αλλάζουμε δείκτες;

Οι αλλαγές στην ώρα στις ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν τον περασμένο αιώνα για εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Από το 1980, η ΕΕ υιοθέτησε σταδιακά νομοθεσία που τερματίζει τα αποκλίνοντα χρονοδιαγράμματα των εθνικών ρολογιών.

 Από το 2001, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΕΕ κάθε κράτος-μέλος  έχει την υποχρέωση να γυρίζει τους δείκτες  σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου ενώ επιστρέφουν  χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

 Πάντως όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι επιπτώσεις από την αλλαγή είναι πιθανό να διαφέρουν ανάλογα με τη γεωγραφική θέση  κάθε κράτους μέλους: Τα βόρεια κράτη -μέλη για παράδειγμα έχουν ήδη  μεγάλη εποχιακή αλλαγή στο διαθέσιμο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια του έτους. Κατά συνέπεια, βιώνουν πιο σκοτεινούς χειμώνες με λιγότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο  φωτεινά καλοκαίρια με σύντομες νύχτες. Για τα πιο νότια κράτη -μέλη, αυτές οι διαφορές δεν είναι τόσο ακραίες.

 Να σημειωθεί ότι μια αλλαγή του συστήματος θα επιφέρει επίσης και κόστος στη μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη.  Ακόμη και τα  συστήματα πληροφορικής θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν και να αναδιαμορφωθούν. Αυτό θα είναι κρίσιμο για τον προγραμματισμό και στο λογισμικό , κάτι που έχει σύνδεση για παράδειγμα  με τα  συστήματα υγείας αλλά και τα συστήματα κρατήσεων ταξιδιών.

Αλλαγη ωρας 2021: Πότε θα γίνει

Κανονικά όπως κάθε χρόνο θα γίνει η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, οπότε και θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..».