Ανατροπές στον εκλογικό χάρτη λόγω απογραφής – Οι βουλευτικές έδρες ανά περιφέρεια

Σημαντικές αλλαγές φέρνει στις περιφέρειες της χώρας τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι εκλογές 2023.

Με τα νέα δεδομένα, σε έξι εκλογικές περιφέρειες αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών, ενώ σε οκτώ περιφέρειες μειώνονται.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την απογραφή του 2021, ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών και η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής κερδίζουν από δύο έδρες, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών, του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών, της Α’ Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας από μία έδρα.

Στον αντίποδα, από μία έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Άρτα, η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες πλέον θα είναι μονοεδρικές περιφέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 9.716.889 άτομα.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Παράλληλα δε, εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου τον Ιανουάριο να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις βουλευτικές εκλογές.