Ανδρέας Πουλάς στο newsique: Η επόμενη ημέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Χωρίς αμφιβολία η πανδημία του κορωνοϊού συνιστά ένα ανατρεπτικό και ταυτόχρονα συγκλονιστικό γεγονός που έφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων σε όλο τον πλανήτη, τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας. Ευαισθητοποίησε πολίτες, κυβερνήσεις και επιχειρηματίες και έφερε πλήθος δωρεών, τουλάχιστον στη χώρα μας, για τη θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας.

Το παγκόσμιο αυτό ενδιαφέρον, αποτελεί μία συγκυρία, που απομακρύνει προς στιγμήν την πολιτική από το πεδίο της οικονομίας, τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, την οικονομική αυστηρότητα, τη λιτότητα, τους αριθμητικούς συσχετισμούς και τα μαθηματικά μοντέλα και την έφερε εκεί που έπρεπε να βρίσκεται εξ αρχής: κοντά στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις πολιτικές εκείνες που θα υποστηρίξουν τη νέα προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας: την ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας, την αναγέννηση του ΕΣΥ, την ανασυγκρότηση των δημόσιων δομών που στηρίζουν το υγειονομικό οικοδόμημα.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μένει άπραγη και αδρανής. Δείχνει να επαναπαύεται στις δάφνες της από την επιτυχή εκ του αποτελέσματος διαχείριση της πανδημίας, στην καθαρή δημοσκοπική της ηγεμονία και στην δυναμική που της δίνει η σύγκριση με το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οι πολίτες αποδοκίμασαν στις εκλογές. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μέχρι σήμερα και σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποκαλύψει τον σχεδιασμό της, το πρόγραμμά της και τη στόχευσή της.

Τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν προκειμένου να αναβαθμιστεί η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας είναι πολλά.

Συγκεκριμένα:

  • Περιμένουμε να γίνουν οι προσλήψεις που έχει ανάγκη το ΕΣΥ. Προ κορωνοϊού υπήρχαν περίπου 4000 κενές οργανικές θέσεις. Προς το παρόν η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικουρικούς γιατρούς και συμβασιούχους νοσηλευτές, ενώ οι ελλείψεις στο παραϊατρικό και στο διοικητικό προσωπικό είναι μεγάλες.
  • Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας. Πώς θα γίνει; Θα αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία; Σε καμία περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δεχτεί την είσοδο των ΣΔΙΤ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ; Χωρίς μεταμόρφωση του ΕΟΠΥΥ από μία στατική και χωρίς έμπνευση λογιστική εταιρία διαχείρισης παραστατικών σε έναν δυναμικό οργανισμό, σε έναν πάροχο υπηρεσιών υγείας με όραμα και στόχο τον άνθρωπο, καμία μεταρρύθμιση δεν θα είναι υλοποιήσιμη.
  • Πόσο έχει προχωρήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και την ευρεία εφαρμογή της τηλεϊατρικής; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του ατομικού φακέλου ασθενούς και η ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
  • Χρειάζεται ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μακράς πνοής στη χώρα μας, το οποίο πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και ρυθμιστικό μηχανισμό για το σύνολο του υγειονομικού τομέα.

Οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι το μοναδικό κόμμα που στήριξε έμπρακτα, καθαρά και σταθερά τη δημόσια Υγεία και έφερε μεταρρυθμίσεις που πήγαν το σύστημα βήματα μπροστά, παρόλα τα προβλήματα, ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει να φέρει στη Βουλή τις αλλαγές που χρειάζεται το εθνικό σύστημα Υγείας για να αναγεννηθεί και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.