Ανδρουλάκης συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Δεν απέκλεισε να τεθεί θέμα ηγεσίας

Ανδρουλάκης συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το αν θα υπάρξει θέμα αρχηγίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, όσον αφορά στο προσφυγικό.

Ανδρουλάκης συνέδριο ΠΑΣΟΚ: «Είναι ένα καλοδεχούμενο ένα συνέδριο, 4,5 χρόνια μετά από το προηγούμενο. Αυτό που έχω πει και στη Φώφη Γεννηματά και δημοσίως είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τη θεσμική υπόσταση του ΠΑΣΟΚ και να είναι ένα κανονικό συνέδριο όπως λέει και το καταστατικό του», δήλωσε στον Alpha 98,9.

Για το αν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας: «Στα συνέδρια μπαίνουν διάφορα θέματα προς συζήτηση. Πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, διορθώνοντας τα λάθη του χθες, αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχε μια θέση σε αυτήν την προσπάθεια. Το θέμα είναι αν οι άνθρωποι που έχουν πάει αλλού να επιστρέψουν πίσω, μέσα από μια άποψη για την πολιτική που είναι πιο μπροστά από αυτά που προβάλουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Τον κ. Τσίπρα τον είδαμε, είδαμε τα λάθη του, όμως πήραν πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε, ώστε να έχουμε μια άλλη στρατηγική στο μέλλον.

Δεν λέω να κοιτάμε μόνο τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά να κοιτάμε προοδευτικά τον χώρο της κεντροαριστεράς, που είναι ένας μεγάλος και υπαρκτός χώρος στην Ελλάδα, πώς μπορεί να εκφραστεί πιο γνήσια. Όλοι αυτοί είναι προνομιακά ακροατήρια, αν εμείς έχουμε μια ατζέντα ριζοσπαστική και ένα κόμμα που θα λειτουργεί θεσμικά και ευρωπαϊκά».

Για την αποδοχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη από τον κόσμο: «Τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης κάθε κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη αποδοχή. Εδώ καταστρεφόταν η Ελλάδα από τον Βαρουφάκη και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ ψηλά. Δεν θα είναι τώρα; Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ήδη σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό του προσφυγικού έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα από τη μη ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης μιας νέας πραγματικότητας για την Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα θέμα εκβιασμού του Ερντογάν προς την Ευρώπη, με εσωτερική μετεγκατάσταση, ενώ αυτό έχει πολύ κοντά ποδάρια. Το μόνο που μπορεί να σώσει την Ελλάδα σε μια αυξημένη νέα ροή προσφύγων και μεταναστών είναι ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα και η πίεση. Ήδη παίρνουν μετανάστες από την Ιταλία άλλα κράτη της Ευρώπης».

«2,2 δις, αν φανταστούμε το μέγεθος των χρημάτων που δικαιούται η Ελλάδα, ή έχει απορροφήσει η Ελλάδα, μέσω οργανισμών, μέσω του ίδιου του κράτους και η κατάσταση ήταν η χώρα μας να ευτελίζεται από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Επίσης έκανε ο κ. Τσίπρας τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Από το 2016 έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 1.900 άτομα και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι σε 3 μήνες θα αξιολογήσουν 70.000 προσωπικές αιτήσεις ασύλου, όταν τον Σεπτέμβρη έναν μήνα έκαναν να αξιολογηθούν 4.000. Μιλάμε για στόχους οι οποίοι δεν πρόκειται να τους φτάσουμε.

Ξέρετε ότι αυτοί που θα φύγουν από τα νησιά, κατά 99% Σύριοι θα πάρουν άσυλο, κατά 72% από το Αφγανιστάν θα πάρουν άσυλο και κατά 69% από το Ιράκ θα πάρουν άσυλο. Άρα αυτοί, αν δεν υπάρχει πρόγραμμα ευρωπαϊκής μετεγκατάστασης θα μείνουν στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλοθι για το θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνου, γιατί η δική του πολιτική ομάδα, μαζί με τον κ. Κούρτς δεν επέτρεπε να υπάρξει αναθεώρηση».