AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Ανοίγει μέτωπα ο Ερντογάν: Βολές κατά Ισραήλ, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΗΠΑ

Πολλά διπλωματικά μέτωπα φαίνεται να ανοίγει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα έβαλλε κατά του Ισραήλ, της Σουηδίας και της Φινλανδία, αλλά και των ΗΠΑ για τη μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ επέμεινε ότι η Τουρκία θα διεξάγει νέες επιχειρήσεις στη Συρία. Σε ό,τι αφορά τα ρωσοουκρανικά τήρησε ίσες αποστάσεις.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο τη Δευτέρα για νέα επιχείρηση εκκαθάρισης του PKK σε συριακό έδαφος όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή γραμμή βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας δεν αλλάζει», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στους Τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στην 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Άγκυρα.

«Ελπίζω ότι θα ενώσουμε σύντομα τα τμήματα αυτής της ζώνης ασφαλείας εκκαθαρίζοντας τις τελευταίες περιοχές όπου φωλιάζει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι «δεν υπάρχει χώρος για τρομοκρατία» στο μέλλον της Τουρκίας.

«Κόκκινη γραμμή το Τζαμί Αλ Άκσα για την Τουρκία»

Σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, ο Ερντογάν είπε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη δολοφονία παιδιών, μωρών στα σπάργανα. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και των αδελφών του από τη Γάζα».

Μετά από νέες απόπειρες Ισραηλινών να εισβάλουν στο τέμενος της Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν είπε ότι το Αλ Άκσα είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης το Ισραήλ να μην επιτρέψει ενέργειες που στοχεύουν το καθεστώς και την ιερότητα του Χαράμ αλ-Σαρίφ και του τζαμιού Αλ Άκσα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία ξεκαθάρισε στην ισραηλινή κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο την ευαισθησία της για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοινώθηκε την Κυριακή, δίνοντας τέλος στις τριήμερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Δεν θα υπάρξει νικητής στον ρωσοτουρκικό πόλεμο»

Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Τουρκία υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει νικητής», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας: «Στις συναντήσεις τόσο με τον (Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι όσο και με τον (Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, υπογραμμίσαμε ότι Τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο».

Ο Ερντογάν είπε ότι παρά τα εμπόδια, η Τουρκία συνέχισε τις προσπάθειες και εξασφάλισε την εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου μήνα για διάδρομο σιτηρών.

«Τα πλοία πλέουν όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή. Έτσι, συνεισφέραμε στην ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση διαφαινόταν. Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να λειτουργήσουμε αυτήν τη συμφωνία χωρίς να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απειλές σε Σουηδία, Φινλανδία – «Πυρά» και κατά των ΗΠΑ

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Διατηρούμε μια σαφή σταθερή θέση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα εγκριθεί έως ότου εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας» επέμεινε.

«Η χώρα μας έχει μείνει μόνη στη μάχη της όχι μόνο με το PKK και τα παρακλάδια του, αλλά και με το FETO. Δεν δεχόμαστε ο αρχηγός της FETO (Φετουλάχ Γκιουλέν) να κάνει βόλτες ελεύθερος παρά τους φακέλους γεμάτους έγγραφα που έχουμε παραδώσει στις αμερικανικές αρχές» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

«Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να είναι καταφύγιο για τους ανέντιμους της FETO και τους τρομοκράτες του PKK που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας πρέπει να επικυρώσει τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

-Ad-