FILE - Rockets are fired toward Israel from Gaza, Saturday, Oct. 7, 2023. Israeli forces are now spread throughout the northern third of the Gaza Strip. More than 2 million people, the majority of the Strip’s population, cram into what’s left. (AP Photo/Fatima Shbair, File)

Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς – Έτοιμο το Ισραήλ για την επιχείρηση «Πόρτα του Ουρανού»

Στις 4 αναμένεται η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς, και παράλληλα και των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Ήδη φορτηγά με καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί. Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στη Λωρίδα της Γάζας και στο εάν θα τηρηθούν από τις δύο πλευρές οι όροι της συμφωνίας.

Επτά το πρωί ήταν η ώρα έναρξης της προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών. Ως εκείνη την ώρα και λίγο αργότερα ακούγονταν εκρήξεις. Σειρήνες ήχησαν και στο νότιο Ισραήλ. Όμως μετά τα όπλα σίγησαν.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση Κατάρ, Ηνωμένωψν Πολιτειών κι Αιγύπτου, προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών γυναικόπαιδων.

«Προφανώς, κάθε μέρα θα (απελευθερώνεται) ένας αριθμός αμάχων, όπως συμφωνήθηκε, για τους συνολικά 50 (αμάχους) μέσα στις τέσσερις ημέρες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Την ελπίδα του ότι θα απελευθερωθεί ο συμφωνημένος αριθμός αμάχων, ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι Αμερικανο-Ισραηλινής καταγωγής, εξέφρασε και ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει αρχικά 39 Παλαιστινίους, γυναίκες και παιδιά.

Με βάση τη συμφωνία, τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα. Σύμφωνα με την Αίγυπτο, θα επιτρέπεται να περνούν καθημερινά 200 οχήματα με είδη πρώτης ανάγκης και 130.000 λίτρα καυσίμων στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Με το άκουσμα της είδησης, εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το βορρά.

«Μέναμε στο σχολείο του ΟΗΕ και τώρα επιστρέφουμε σπίτι μας. Ήταν δύσκολα στη Χαν Γιούνις» ανέφερε εκτοπισμένος.

Όμως, ο ισραηλινός στρατός, που έχει δηλώσει ότι παραμένει στη Γάζα, τους προειδοποιεί με βίντεο στα αραβικά και με ρίψη φυλλαδίων ότι ο πόλεμος δεν έχει λήξει και τους ζητά να παραμείνουν στο νότο, καθώς οι μάχες θα είναι πιο έντονες μετά τη λήξη της τετραήμερης εκεχειρίας. Μάλιστα ο Υπ. Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει τουλάχιστον άλλους δύο μήνες.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να πυροβόλησε θανάσιμα τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους και να τραυμάτισε άλλους 11, οι οποίοι κατευθύνονταν στο Βορρά, παρά τις προειδοποιήσεις.

Πάντως, οι μάχες που προηγήθηκαν της παύσης ήταν ιδιαίτερα σφοδρές, στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ στα κεντρικά και στην Χαν Γιούνις στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα. Παράλληλα, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε περισσότερους από 300 στόχους.

Με νέο βίντεο, ο ισραηλινός στρατός έδειξε την καταστροφή της υπόγειας σήραγγας στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.