Απίστευτο! Με λεφτά της ΕΕ η Τουρκία πήγε να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο (video)

Στα όρια η τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και όλα δείχνουν πως οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και ικανοί για όλα.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τουρκικό όχημα τύπου Hizir της Katmerciler να προσπαθεί να ρίξει με σχοινί το φράκτη στον Έβρο.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Το θωρακισμένο όχημα διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

Ποια είναι τα οχήματα…

Η Παραγωγή τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018. Τα ATEŞ εντάχθηκαν σε μονάδες στη Θράκη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ το 75% του κόστους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αποστολή τους η προστασία των συνόρων της Τουρκίας και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Με την παραλαβή των 27 οχημάτων, ο συνολικός αριθμός των ATEŞ, που βρίσκονται σε υπηρεσία ανέρχεται στα 47 (τα πρώτα 20 παραδόθηκαν την άνοιξη, πιθανότατα τον Μάιο), ενώ τα τελευταία δέκα (10) οχήματα του προγράμματος αναμένεται να παραδοθούν σε λίγες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου του 2020. Όπως προείπαμε, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει το 75% του συνολικού κόστους, το οποίο ανέρχεται στα € 40 εκατομμύρια (η χρηματοδότηση της ΕΕ ανέρχεται στα € 30 εκατομμύρια).

Η Aselsan παρέχει το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος, το ραντάρ επιτήρησης, τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα, το σύστημα εντοπισμού πυρών, και τα συστήματα επικοινωνιών. Το Hizir είναι όχημα 4 x 4, κατηγορίας MRAP (Mini-Resistance Armor Protected), το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί σε διαφορετικές διαμορφώσεις και εκδόσεις. Στην βασική έκδοση μεταφοράς προσωπικού το όχημα μπορεί να μεταφέρει συνολικά εννέα (9) άτομα.

Είναι εφοδιασμένο με κινητήρα της Cummins, έξι κυλίνδρων, 8.900 κυβικών εκατοστών, συνολικής ισχύος 400 ίππων στις 2.100 στροφές το λεπτό. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα και εμβέλεια 700 χιλιόμετρα. Το ερώτημα είναι εφόσον η ΕΕ μπορεί και χρηματοδοτεί την Τουρκία για τέτοια προγράμματα και μάλιστα χρηματοδοτεί την παραγωγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εμείς γιατί δεν έχουμε κάνει χρήση αντίστοιχου προγράμματος για την απόκτηση οχημάτων επιτήρηση των δικών μας χερσαίων συνόρων, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στα βόρεια σύνορα μας (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία);