Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού» τα περί συντάξεων 23.000 ευρώ «όπως συνηθίζει και η ΝΔ και ο κ. Βρούτσης, για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για την δική τους “αντιμεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης», μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».
«Το χαρακτηριστικό του “νόμου Κατρούγκαλου” όπως τον λένε», είπε ο ίδιος, «είναι ότι για πρώτη φορά ενοποίησε όλους τους κανόνες που αφορούσαν τόσο τις εισφορές όσο και την παροχή συντάξεων. Επομένως, σε καθεστώς πλήρους εφαρμογής του νόμου (όταν όλοι οι ασφαλισμένοι θα υπάγονται απολύτως στους κανόνες) η ανώτατη σύνταξη που θα προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάπως παραπάνω από 3.000 ευρώ, για κάποιον που έχει εξαντλήσει τα όρια των ασφαλιστικών εισφορών και έχει πλήρη ασφαλιστική ζωή 40 ετών. Επομένως, αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει ανώτατο επίπεδο συντάξεων δεν είναι ακριβές … υπάρχει ανώτατο όριο εισφορών και επειδή οι συντάξεις είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο καθένας, υπάρχει πλαφόν … όσο ανεβαίνει το ΑΕΠ, προφανώς θα ανεβαίνουν και οι συντάξεις», ξεκαθάρισε.
«Γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ», είπε σε άλλο σημείο, «ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης. Μου είπε ότι αφορά μεμονομένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών».
«Οι δικηγόροι ξέρουν», όπως ανέφερε, «ότι για κάθε συμβόλαιο, πέραν της αμοιβής που έπαιρνε ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος, πήγαινε και ένα ποσοστό σημαντικό ως κοινωνικός πόρος. Αλλά αυτό δεν ήταν δική της εισφορά και δεν μπορούσε να το υπολογίσει. Ποτέ επομένως δεν βγήκε τέτοια σύνταξη 23.000 ευρώ, από την συγκεκριμένη συμβολαιογράφο διεκδικήθηκε, επειδή δεν την πήρε έχει κινηθεί και νομικά ασκώντας ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΕΚΦΑ. Όμως, ούτε την δικαιούτο ούτε υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί τέτοια τερατωδώς υψηλή σύνταξη. Δεν παράγει ο νόμος τέτοια αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή «η μεμονωμένη περίπτωση δεν κατέληξε στο να δοθεί η σύνταξη, το ποσό αφορά την διεκδίκηση εκ μέρους της συγκεκριμένης ασφαλισμένης του ποσού που θεωρούσε ότι πρέπει να πάρει. Ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια σύνταξη».
Ο ίδιος επέμεινε ότι τα παραπάνω είναι επικοινωνιακός αντιπερισπασμός προκειμένου να συγκαλυφθούν όσα σχεδιάζει η ΝΔ για το ασφαλιστικό. «Δεν είπε ούτε λέξη ο Κ. Μητσοτάκης για το πώς υποτίθεται ότι θα καταργήσουν τον “νόμο Κατρούγκαλου”, στην πραγματικότητα το πώς θα αντικαταστήσουν το δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης, με ένα ιδιωτικό στο πρότυπο του συστήματος Πινοσέτ». Σημείωσε μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, όπως του κ. Κυρανάκη που «είπε ο ίδιος ότι δεν αφορά μόνο την επικουρική, αλλά το σύνολο της σύνταξης, δηλαδή και την κύρια σύνταξη … Δεν μας λένε όμως πώς πρόκειται να κάνουν αυτή την “μεταρρύθμιση” … όταν βρίσκεσαι μπροστά σε σιωπή για μία προεκλογική σημαία τους, εύλογα ανησυχείς», όπως είπε χαρακτηριστικά.