Αρκούν τα μέτρα ή lockdown έρχεται και στην Ελλάδα; Τι απαντούν ειδικοί

Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να είναι σε επικίνδυνα ανησυχητική κατάσταση, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και το πώς μπορεί να περιοριστεί η αυξητική τάση των μολύνσεων στην κοινωνία απασχολεί επιστήμονες και Πολιτεία που κάνουν έκκληση για ένταση των εμβολιασμών.

Lockdown: Παράλληλα, καθηγητές σχολιάζουν τα νέα, θλιβερά, δεδομένα και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Τζανάκης: «Το κακό σενάριο προβλέπει μέχρι και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, παρουσίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από το μέσο όρο της χώρας. Ως παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμό και η τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».

Βασιλακόπουλος: «Πολλά Lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία;»

«Δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τον κορωνοϊό, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου λοκντάουν όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» εξήγησε.

Δήλωσε μάλιστα πως αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκοσμία συναίνεση».

«Όσο ο  ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…) Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνα καις κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε και άλλο κορωνοϊό και τώρα έχουμε άλλο».

«Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες. Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ».

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο αλλά τα ράπιντ τεστ είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής.

Εξήγησε πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, το αρνητικό ράπιντ τεστ δεν μας εξασφαλίζει απόλυτα. «Πολλά λοκντάουν έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε λοκντάουν ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα».

Όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό. «Είναι σαν να έχεις πνευμονία και  να λέει ο γιατρός ‘πρέπει να πάρεις αντιβίωση’ και να απαντάς ‘όχι θα σωθώ από μόνος μου’».

Εμβόλιο και κλειστοί χώροι

«To εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα – κύτταρα που σκοτώνουν ιό) αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον. Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνέψω παραπάνω» σημείωσε.

«Όταν είχαμε πει καιρό πριν ότι υπάρχει πιθανότατα να αυξηθούν τόσο πολύ οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας από κορωνοϊό που θα στερήσουν χώρο στα νοσοκομεία από άλλους ανθρώπους κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση… Στην Ελλάδα ανέκαθεν οι μειοψηφίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψή τους. Κάποιος που έχει υποστεί αρθροπάθεια και πρέπει να κάνει αρθροπλαστική πχ πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του εγωισμού ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται».

Lockdown – Ψαλτοπούλου: Θέμα των πολιτικών για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο

«Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Όλη η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της επιδημίας, με πάρα πολλούς θανάτους και με τις χώρες να επανεξετάζουν το σύνολο των μέτρων ώστε να σταματήσουν τον κορονοϊό», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Ψαλτοπούλου.

Μιλώντας για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου μόλις το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε ότι εξακολουθεί να παραμένει η πίεση εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που έκανε τους επιστήμονες να πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Για το ενδεχόμενο lockdown επισήμανε ότι επειδή αυτό έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, είναι θέμα των πολιτικών για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Θωμαϊδης: Χριστούγεννα με 3.000 – 4.000 κρούσματα

Για το υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα μίλησε ο κ. Θωμαϊδης, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, το οποίο δεν διαφαίνεται να έχει γρήγορη πτώση.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η πτώση του ιικού φορτίου αναμένεται τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, «ανάλογα με το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ανασχεθεί ένα μέρος της διασποράς όπως και το πόσο θα ενταθεί ο εμβολιασμός».

Όσον αφορά τα Χριστούγεννα, όπως προέβλεψε, «θα είμαστε σε πτώση του κύματος, όμως δεν θα είμαστε με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αναμένεται να είμαστε στα 3.000 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τον αριθμό των τεστ που γίνονται».

«Βρισκόμαστε στη κορύφωση ενός πολύ σοβαρού πανδημικού κύματος, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη μεταδοτικότητα», επισήμανε ο κ. Θωμαϊδης.

Lockdown: Οι χώρες που πήραν αυστηρά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Αυστρία

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία από την περασμένη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους, ενώ έγινε και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες. Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες. Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Γερμανία

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown. «Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν. Η Βαυαρία ακύρωσε τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων. Σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλείας ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και στα εστιατόρια περιορίζεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Βέλγιο

Την περασμένη Τετάρτη το Βέλγιο αυστηροποίησε τα μέτρα κατά της πανδημίας. Υποχρεωτική μάσκα για παιδιά από 10 ετών και σε χώρους εστίασης, τηλεργασία 4 ημέρες την εβδομάδα, χορήγηση τρίτης δόσης σε όλο τον πληθυσμό. Αυτά είναι τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσαν οι ειδικοί στο Βέλγιο. Στον τομέα της φιλοξενίας, εκτός από το υγειονομικό πάσο οι υπάλληλοι και οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν δεν κάθονται. Αυτός ο κανόνας αφορά τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τα μουσεία και τους κινηματογράφους. Το πάσο απαιτείται για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με τουλάχιστον 50 παριστάμενους και για εξωτερικούς με τουλάχιστον 100.

Ολλανδία

Στις 13 Νοεμβρίου και εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες και με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ. Παράλληλα επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα καταστήματα. Ιολόγοι μάλιστα πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τηλεκπαίδευση. Οι αρχές απαγόρευσαν επίσης τη ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από τυχόν τραυματισμούς.

Γαλλία

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.294 κρούσματα του ιού, ο υψηλότερος αριθμός μετά την 25η Αυγούστου. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν σκοπεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Ο πρόεδρος Μακρόν μάλιστα είπε ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdwon σε μη εμβολιασμένους λόγω της επιτυχίας, όπως είπε, του μέτρου του υγειονομικού πάσου. Ωστόσο, ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία.

Ιρλανδία

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία υποχρεώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας. Σχεδόν το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα, έγινε σύσταση για τηλεργασία όπου είναι εφικτό. Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται πλέον και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως (το 87,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο), εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έκρινε ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, αναιρέθηκε στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών.

Ιταλία

Η χώρα έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά, πάνω από 10.000 νέα κρούσματα. Στην Ιταλία έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το αν θα πρέπει να υιοθετηθούν περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα απαγορεύσεις σε πίστες του σκι και εστιατόρια.

Σουηδία

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων. Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως. Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο», όπως υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ελβετία

Ο Ελβετός υπουργός Υγείας απέκλεισε επί του παρόντος νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν σε ένα μήνα και ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για το 2021. Η χώρα αναμένεται να αποφανθεί στις κάλπες στις 28 Νοεμβρίου επί του νόμου Covid, που δίνει περισσότερη ευελιξία στις αρχές για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Τσεχία

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις, σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία, ενώ δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα έπειτα από την καταγραφή 22.479 κρουσμάτων την Τρίτη, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα. Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επιβάλει σχετικά χαλαρούς περιορισμούς κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία ούτε θα επιβληθεί lockdown.

Σλοβακία

Αυστηρότερα μέτρα έχουν ήδη ξεκινήσει για τους ανεμβολίαστους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Με βάση τα νέα μέτρα, μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα ή να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν αρχικά για τρεις εβδομάδες. Στην εστίαση θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις περισσότερο πληγείσες περιοχές ακόμη και για τους εμβολιασμένους που θα επιτρέπεται μόνο να παίρνουν φαγητό για το σπίτι.

Δανία

Η χώρα επανέφερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή αρνητικός στον ιό. Το πάσο αυτό απαιτείται για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ, γηροκομεία και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώπους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.