Άρση lockdown: Ανατροπή με την ημερομηνία για σχολεία, λιανεμπόριο – «Κλείδωσε» η μέρα που θα πάμε για καφέ

Στον στόχο της κυβέρνησης να ανοίξει ελεγχόμενα η αγορά, η κοινωνία και η εκπαίδευση από τις αρχές Απριλίου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

«Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», τόνισε μιλώντας στο Mega και εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.

«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων», πρόσθεσε.

«Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου», δήλωσε ο υπουργός και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία αλλά και η ψυχολογία των πολιτών.

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι με τη συζήτηση να μετατίθεται όταν θα έχει επιτευχθεί το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό.

Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.

«Η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. Αν χρειαστεί όμως θα συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Ανατροπή με την ημερομηνία για σχολεία, λιανεμπόριο

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να ανοίξουν σχεδόν ταυτόχρονα, τόσο τα σχολεία, όσο και τα καταστήματα, ωστόσο οι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη.

Εξαδάκτυλος: Παράτολμο να ανοίξουν μαζί σχολεία, λιανεμπόριο

Παράτολμο χαρακτήρισε το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, o  πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Δήλωσε πως τα τεστ αυτοδιάγνωσης και η σωστή χρήση τους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σημείωσε ότι είναι συμφέρον για τον ίδιο τον ασθενή να μην αποκρύπτει τυχόν θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε πάντως ότι το λιανεμπόριο δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα ψώνια σε καταστήματα τροφίμων. Επιπλέον ανέφερε ότι σε καταστήματα λιανεμπορίου μπορεί να υπάρχει μικρότερος συνωστισμός. Σημείωσε όμως ότι – όταν λειτουργεί το λιανεμπόριο – ο συνωστισμός παρατηρείται στους εμπορικούς δρόμους. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξήγησε επίσης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, λέγοντας ότι έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας για αυτή την απόφαση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες και η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει μεν σταθεροποιηθεί αλλά υπάρχει. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς όπως είπε αναμένεται να αυξηθεί η πίεση εκεί το επόμενο διάστημα. Σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού έξω από μπαρ με ποτά στο χέρι στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη βρεθούμε να κάνει Πάσχα όλη η Ελλάδα, «και η Θεσσαλονίκη να έχει Μεγάλη Παρασκευή».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δήλωσε ότι εφόσον όλοι κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το Πάσχα του 2020, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι σαν το Πάσχα του 2019.

«Κλείδωσε» η μέρα που θα πάμε για καφέ

Σύμφωνα με το Open, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Με τη βοήθεια των τεστ που γίνονται στις δομές, αλλά και των self test που θα γίνονται στο σπίτι, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιχειρηθεί ένα πρώτο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με πιθανές ημερομηνίες μεταξύ 15 και 20 Απριλίου.