Lockdown: Ραγδαίες εξελίξεις – Πάσχα στην πόλη – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Σε μια λεπτή ισορροπία βαδίζει η χώρα με το επόμενο μεγάλο στοίχημα να είναι το Πάσχα που όπως όλα δείχνουν όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα επιτρέψουν να εορταστεί παραδοσιακά στο χωριό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και κυρίως των μεταλλάξεων συνεχώς ανατρέπουν τα δεδομένα και τις προβλέψεις με τους ειδικούς ναι μεν να ελπίζουν ότι το τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωση του αλλά να τονίζουν την ίδια ώρα ότι η ανατροπή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για ανοίγματα.

Ετσι μέσα στον Απρίλιο θα δοθεί το σήμα επανεκκίνησης έστω και με click away για το λιανεμπόριο και θα συζητηθεί πιθανό άνοιγμα των σχολείων έστω των λυκείων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και υποχρεωτικά τεστ.

Φαίνεται όμως ότι η άρση των μέτρων θα φτάσει έως εκεί καθώς το ΕΣΥ θα εξακολουθήσει να πιέζεται και τον Απρίλιο. Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενδεχομένως φτάσει και τους 800 σενάριο για το οποίο ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας.

Το επόμενο νοσοκομείο που θα διατεθεί για αποκλειστική χρήση Covid είναι σύμφωνα με πληροφορίες το Θριάσιο ενώ έως και την Τρίτη στη δυναμικότητα του ΕΣΥ στην Αττική αναμένεται να έχουν προστεθεί επιπλέον 55 πολυδύναμες ΜΕΘ.

Αμφίβολο το Πάσχα στο χωριό

«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Ελπίζουμε να είμαστε στην κορύφωση στα μέσα της άλλης εβδομάδας (σ.σ αυτής που μπαίνει) ωστόσο συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Αχαΐα η Κρήτη η Θεσσαλονίκη. Η θετικότητα βρίσκεται στο 5%-6 και υπάρχει μεγάλη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων προϋποθέτει την ευρεία παρακολούθηση και το στοχευμένο τέστινγκ. Παράλληλα με την πτώση της καμπύλης το τέστινγκ θα βοηθήσει να ανοίξουμε. To self testing θα βοηθήσει επικουρικά καθώς θα βοηθά στη γρήγορη απομόνωση θετικών και στην άμεση προσφυγή για επανέλεγχο από επαγγελματία Υγείας».

Με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα ακόμη και στην κορύφωσή του να φτάσει το πανδημικό κύμα τις ημέρες που ακολουθούν τα κρούσματα θα μείνουν σταθερά υψηλά για αρκετές ημέρες μέχρι να αρχίσει η πτώση τον ρυθμό της οποίας επίσης οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πιθανό άνοιγμα λυκείων όπως και του λιανεμπορίου κάνει αμφίβολο το Πάσχα στο χωριό όπως ήλπιζαν οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας και άλλων αστικών περιοχών. Μακάρι να μπορέσουμε να μετακινηθούμε το Πάσχα και να αποφορτιστούν οι μεγάλες πόλεις. Προαπαιτούμενο όμως είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και τα τεστ για να προστατευτούν και η επαρχία και τα νησιά» τονίζει ο κ. Γώγος προσθέτοντας ότι όλο μας το βάρος πέφτει στο πώς θα λήξει όλο αυτό ομαλά.

Πληροφορίες: «Ελεύθερος Τύπος»