Άρση lockdown: «Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες – Πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία

Με οδηγό το εμβόλιο και την ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο πρώτο μήνα του 2021.

Προϋπόθεση, τις τελευταίες ημέρες του 2020 και ως τα Θεοφάνεια, να μην υπάρξουν φαινόμενα μαζικής καταπάτησης των μέτρων, που θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων και των θανάτων, όπως και ο ρυθμός μεταδοτικότητας είναι τα… «κλειδιά» για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα.

Με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 15 Ιανουαρίου, καταρχήν σε περιοχές με χαμηλό φορτίο. Και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει, στο τραπέζι είναι το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής σε όλη την χώρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επισκέπτεται το κατάστημα με ραντεβού και αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων, θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο εσωτερικό του.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας για λιγότερες ώρες, και αντί για τις 22:00 το βράδυ να μετατεθεί το απαγορευτικό για τις μετακινήσεις από τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 το πρωί.

Ωστόσο, η μεγάλη προτεραιότητα παραμένει πάντα το άνοιγμα των σχολείων, όλων των βαθμίδων, στις 8 Ιανουαρίου, οπότε και συμπληρώνοντας περίπου 2 μήνες απουσίας των μαθητών από τα θρανία. Το θέμα θα εξεταστεί στην συνάντηση που θα έχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως τις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί συνολικά το θέμα του lockdown, το οποίο λήγει στις 7 του Γενάρη.

Πρωτοχρονιά όπως… Χριστούγεννα

Κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιούν πως αν υπάρξει απειθαρχία των πολιτών παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος «να ξεσπάσει 3ο κύμα της πανδημίας» που θα τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό στον δρόμο προς την… «ελευθερία».

Η αποτίμηση γύρω από την τήρηση των μέτρων στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι ικανοποιητική. Στη βάση αυτή και την Πρωτοχρονιά θα την γιορτάσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Οι μετακινήσεις θα απαγορεύονται από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Οι έξοδοι για το ρεβεγιόν, όπως και η επιστροφή στο σπίτι, θα γίνεται με τον κωδικό 6 σε sms προς το 13033, ενώ οι συναθροίσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 9 άτομα.

«Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή -τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων- να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν, αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό» διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου από τυχόν χαλάρωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων.