Αρβανίτης: Η κλιματική κρίση είναι σαν τον ΦΠΑ, δηλαδή πληγώνει περισσότερο τα κατώτερα στρώματα

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο, σε σχέση με εκείνα που καθόρισαν τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις και δεν μπορούμε να την κρίνουμε με τα παραδοσιακά πρότυπα», τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Διοίκηση και Τεχνητή Νοημοσύνη», που διοργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο της “ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ 2023″.

Βασικά σημεία της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

⁠«Θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα. Για ποια Διοίκηση μιλάμε; Η Διοίκηση με κεφάλαιο, δηλαδή το μηχανισμό διοίκησης του δημόσιου τομέα ή τη διοίκηση των επιχειρήσεων; ».
•⁠ ⁠«Αναγνωρίζω τα θετικά της τεχνολογίας. Σαφώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα».
•⁠ ⁠«Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ενεργοβόρα σε όλες τις μελέτες βιωσιμότητας. Η κλιματική κρίση είναι σαν τον ΦΠΑ, δηλαδή πληγώνει περισσότερο τα κατώτερα στρώματα… Το τρέχον μοντέλο ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι επικίνδυνο για τον πλανήτη, την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων».
•⁠ ⁠«Διευρύνει τι χάσμα της ανισότητας και για αυτό χρειάζεται προσοχή».
•⁠ ⁠«Για τις θέσεις εργασίας… Όχι δεν κινδυνεύουν στο μέλλον οι βιομηχανικοί εργάτες. Σήμερα που μιλάμε, κινδυνεύουν οι διαγνώστες γιατροί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι στην εξυπηρέτηση πελατών, οι συνάδελφοί μου οι δημοσιογράφοι».
•⁠ ⁠«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο, σε σχέση με εκείνα που καθόρισαν τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις και δεν μπορούμε να την κρίνουμε με τα παραδοσιακά πρότυπα».
•⁠ ⁠«Ένα μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει τις πολιτικές ομάδες είναι αν οι άνθρωποι το 1886 με μεγάλους αγώνες κατέκτησαν το οκτάωρο, σήμερα με την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή, δεν θα πρέπει ένα μέρος της υπεραξίας αυτής να το λάβουν και οι εργαζόμενοι;».

Δείτε όλα όσα είπε ο Κώστας Αρβανίτης: