Χάος στις ΗΠΑ: Γυναίκα νεκρή από πυροβολισμούς – Διάγγελμα Μπάιντεν και νέο μήνυμα Τραμπ

Το απόλυτο χάος επικράτησε στην Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πυροβολισμούς.

Η δήμαρχος της αμερικανικής πρωτεύουσας, Μιούρελ Μπόουζερ, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση στους δρόμους.

Στο Καπιτώλιο βρέθηκαν και οι ειδικές δυνάμεις (SWAT), ενώ έγινε χρήση χημικών έξω από αυτό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, ολόκληρη η Εθνική Φρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Διάγγελμα Μπάιντεν

Να βγει ο Ντόναλντ Τραμπ και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα, ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα λίγο μετά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, από έναν όχλο που θέλει να καταλύσει την δημοκρατία. Κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ζητήσει να σταματήσει αυτή η τρέλα.

Με βίντεο απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έδωσε στη δημοσιότητα μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ζήτησε σε όσους εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, να επιστρέψουν σπίτι τους.

Εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος των New York Times. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδια εφημερίδας, εκκενώθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του κόσμου

Υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να φτάσει μέχρι την έδρα της αίθουσας, όπου φώναξε από τα μικρόφωνα «Ο Τραμπ κέρδισε», με τη φωτογραφία να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Live εικόνα από το Καπιτώλιο

Βίντεο από την στιγμή της εισβολής

 

Το μήνυμα του Τραμπ τη στιγμή της εισβολής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απερχόμενος πρόεδρος τη στιγμή της εισβολής στο Καπιτώλιο ήταν στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου κι από εκεί έγραψε τα μηνύματα στο Twitter με τα οποία ζητούσε από τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τα επεισόδια, να σεβαστούν την αστυνομία και υπογράμμισε πως το κόμμα του είναι αυτό που εκπροσωπεί τον νόμο και την τάξη και είναι αδιανόητο να προκαλεί το χάος.

 

Γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πυροβολισμούς

 

Η γυναίκα που πυροβόλησαν μέσα στο Καπιτώλιο εξέπνευσε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το NBC επικαλούμενο πηγές από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν η γυναίκα ήταν εργαζόμενη ή μία εκ των διαδηλωτών.

https://twitter.com/Cairo67Unedited/status/1346918668194754572