Χειροπέδες σε τρία διευθυντικά στελέχη του θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Αρκτική ζώνη ως υπεύθυνα για πετρελαιοκηλίδα

Οι ανακριτικές αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα την σύλληψη τριών διευθυντικών στελεχών του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Νορίλσκ που βρίσκεται στην Αρκτική ζώνη, ως υπεύθυνα για την διαρροή από δεξαμενή καυσίμων του σταθμού 21.000 τόνων πετρελαίου ντίζελ, και την ρύπανση του παρακείμενου ποταμού και των γύρω εδαφών καθώς ενώ γνώριζαν ότι η δεξαμενή έπρεπε να επισκευασθεί, εξακολουθούσαν να την έχουν σε χρήση.

Θυμίζοντας αρκετά την υπόθεση που στιγμάτισε την Ευρώπη και τον κόσμο με την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ το 1986.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο, η οποία ανέφερε ότι, αν και κατά την διάρκεια έρευνας που είχε γίνει διαπιστώθηκε ότι από το 2018 έπρεπε να έχουν γίνει γενικές επισκευαστικές εργασίες, τον Νοέμβριο του 2018 χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος ασφαλείας, με την έγκριση του γενικού διευθυντή του σταθμού, του κύριου μηχανικού και του αναπληρωτή του, η δεξαμενή εξακολουθούσε να είναι σε χρήση.

Τα τρία διευθυντικά στελέχη συνελήφθησαν ως ύποπτα για διάπραξη εγκληματικής πράξης με βάση το άρθρο 246 του ΠΚ της Ρωσίας (παραβίαση κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος κατά την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, από άτομα που φέρουν την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, εφόσον υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις).
Στο προσεχές διάστημα, δήλωσε η Πετρένκο, αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των υπευθύνων ενώ θα αποφασισθεί αν θα προφυλακισθούν.

Νωρίτερα η Ανακριτική Επιτροπή είχε απευθύνει τις ίδιες κατηγορίες εναντίον του υπευθύνου της δεξαμενής ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί.

Η εταιρεία Nornikel στην οποία ανήκει ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Νορίλσκ, και η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο, χαρακτήρισε την σύλληψη των τριών διευθυντικών στελεχών της ως ιδιαίτερα σκληρή. Ο αντιπρόεδρος της Nornikel Νικολάι Ούτκιν δήλωσε ότι «η εταιρεία θεωρεί το μέτρο αυτό ως αδικαιολόγητα σκληρό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσει κανείς ότι οι συνάδελφοι μας θα παρεμπόδιζαν το έργο της ανάκρισης. …Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμοι αν συμμετείχαν επί τόπου στην εξάλειψη των επιπτώσεων που προκάλεσε το ατύχημα».

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Nornikel Βλαντίμιρ Ποτάνιν είχε δηλώσει ότι η εταιρεία αναλαμβάνει πλήρως το κόστος των εργασιών απορρύπανσης της περιοχής, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια.

-Ad-