Cuties: Πώς η ταινία μείωσε τους συνδρομητές στο Netflix

Ποια είναι ταινία που έκανε… κακό στο Netflix. Συνδρομές μειώθηκαν, ενώ οι ακυρώσεις κατά 800%.

Ο λόγος για τη γαλλική ταινία Cuties…

Η Antenna, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που παρακολουθεί τους συνδρομητές του Netflix, ανέφερε μια «σημαντική αύξηση του ποσοστού ακύρωσης συνδρομών», λίγο διάστημα αφότου το hashtag #CancelNetflix έγινε viral. H μέτρηση αυτή γίνεται αξιόπιστα από τις εταιρείες ανάλυσης δεδομένων με τον δείκτη «Churn rate», ο οποίος μετρά τον αριθμό των συνδρομητών που ακυρώνουν υπηρεσίες επί πληρωμή όπως το Netflix για οποιονδήποτε λόγο, σύμφωνα με το USA Today.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Antenna σημείωσε ότι το Netflix έχασε πέντε φορές περισσότερους συνδρομητές τις ημέρες μετά την κυκλοφορία του Cuties από όσους είχε χάσει τον προηγούμενο μήνα. Μια άλλη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, η YipitData, ανέφερε επίσης στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι «η ακύρωση συνδρομών του Netflix στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό το περασμένο Σαββατοκύριακο ως αποτέλεσμα της αντίδρασης στην προβολή της ταινίας «Cuties». Μερικές μέρες αφότου το hashtag έγινε viral, το YipitData ανέφερε ότι «οι ακυρώσεις έτρεχαν με ρυθμό σχεδόν 8 φορές μεγαλύτερο από τα καθημερινά επίπεδα ακυρώσεων που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο και έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών».

Το YipitData με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο πουλά πληροφορίες σε θεσμικούς επενδυτές, συγκεντρώνει και αναλύει σύνολα δεδομένων που παρακολουθούν τη συμπεριφορά εκατομμυρίων καταναλωτών των ΗΠΑ, διαδικτυακές συναλλαγές, δεδομένα εφαρμογών και κίνηση στο διαδίκτυο. Το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, 2,2 εκατομμύρια παγκόσμιοι συνδρομητές έγιναν μέλη του Netflix. Από αυτούς, μόλις 180.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν μια απότομη πτώση από τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, όταν το Netflix πρόσθεσε 16 εκατομμύρια και 10 εκατομμύρια συνδρομητές αντίστοιχα. Το Netflix, το οποίο είχε προβλέψει μείωση του αριθμού των συνδρομητών κατά το τρίτο τρίμηνο, σε καμία περίπτωση, όμως, τέτοια κατακόρυφη πτώση, είπε στους επενδυτές του ότι η χαλάρωση των αυστηρών lockdown, που είχαν επιβληθεί λόγω COVID-19 καθώς και ο ισχυρότερος ανταγωνισμός πιθανότατα θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης.

 

Η ταινία «Cuties», σε σκηνοθεσία της Γαλλο-Σενεγαλέζας Μαϊμουνά Ντουκουρέ, αφηγείται την ιστορία της Έμι, ενός 11χρονου κοριτσιού που αντιδρά στους αυστηρούς μουσουλμάνους γονείς της και βρίσκει διέξοδο σ’ ένα χορευτικό συγκρότημα. Εμπνευσμένη από μουσικά βίντεο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα κοριτσιών μαθαίνει και εξασκείται σε μία προκλητική και σεξουαλική χορογραφία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν διαγωνισμό χορού. Η Ντουκουρέ υποστηρίζει ότι την ταινία, που γυρίστηκε σε ένα φτωχό προάστιο του Παρισιού, εμπνεύσθηκε από τις δικές της εμπειρίες της και αποτελεί κοινωνικό σχόλιο για την ανάγκη προστασίας των παιδιών. Αλλά η ταινία, που δείχνει τα νεαρά κορίτσια σε προκλητικές χορευτικές πόζες και το ίδιο προκλητικά ρούχα και μακιγιάζ, κατηγορήθηκε για «υπερ-σεξουαλικοποίηση παιδιών».

Η ταινία προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από την από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας της στο Netflix στις 9 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας κύμα προτροπών για μποϊκοτάζ του Netflix. Το hashtag #CancelNetflix άρχισε να είναι δημοφιλές στα κοινωνικά μέσα. Η ταινία δεν είναι παραγωγή του Netflix. Αγόρασε τα δικαιώματα διανομής της ταινίας μετά τις πολύ καλές κριτικές που πήρε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, όπου προβλήθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

Και δε φθάνουν μόνον αυτά: Το Netflix αντιμετώπισε και νομικές συνέπειες για την προβολή του «Cuties». Στις 23 Σεπτεμβρίου ένα σώμα ενόρκων στο Τέξας αποφάσισε την άσκηση μήνυσης κατά του Netflix, κατηγορώντας την εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια ότι μεταδίδει άσεμνο υλικό στην Πολιτεία τους. Το Netflix δήλωσε ότι το «Cuties» «είναι ένα κοινωνικό σχόλιο κατά της σεξουαλικοποίησης των μικρών παιδιών» σε μια δήλωση στο NBC News. «Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και εμείς τασσόμαστε στο πλευρό της ταινίας».

Το «Cuties» έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από πολιτικούς τόσο του συντηρητικού, όσο και του προοδευτικού χώρου. Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ και βασικός αντίπαλος για το χρίσμα των Ρεμπουπλικανών το 2016 ηγείται της εκστρατείας κατά της ταινίας. Ο Κρουζ έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ, λέγοντας ότι η ταινία «προσδίδει σεξουαλικά χαρακτηριστικά σε νεαρά κορίτσια, μέσω σκηνών χορού που προσομοιώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας σκηνής που εκθέτει το στήθος ενός ανηλίκου». Εξήγησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μετά την ενοχλητική προώθηση του «Cuties» από το Netflix, έστειλα μια επιστολή καλώντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει εάν η Netflix, τα στελέχη της ή οι παραγωγοί της ταινίας παραβίαζαν ομοσπονδιακούς νόμους κατά της παραγωγής και διανομής παιδικής πορνογραφίας».

Την ίδια στιγμή η αριστερή βουλευτής Τούλσι Γκάμπαρντ, Δημοκρατική από τη Χαβάη και πρώην υποψήφια Πρόεδρος, βρήκε κοινό έδαφος -κάτι σπάνιο- με τον Τεντ Κρουζ, συμφωνώντας ότι η ταινία ήταν απαράδεκτη και κατηγόρησε το Netflix ότι συμμετείχε στην ενθάρρυνση της παιδεραστίας και της εμπορίας παιδιών. «Το “παιδικό πορνό” του Netflix «Cuties» σίγουρα θα προκαλέσει την όρεξη των παιδεραστών και θα συμβάλει στην τροφοδότηση σεξουαλικής διακίνησης ανηλίκων. Ένα στα τέσσερα θύματα trafficking είναι παιδιά. Συνέβη στην 13χρονη κόρη του φίλου μου. Netflix, τώρα είστε συνεργοί. #CancelNetflix» έγραψε η Γκάμπαρντ.

Παρά το περισσότερο αδύναμο από το αναμενόμενο τρίτο τρίμηνο του Netflix, παραμένει ο κολοσσός στον κόσμο του streaming περιεχομένου. Η εταιρεία διαθέτει 195 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, εκ των οποίων 73 εκατομμύρια βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική. Μέχρι το τέλος του έτους, το Netflix αναμένει να ξεπεράσει το όριο των 200 εκατομμυρίων συνδρομητών.