Δένδιας: Καλούμε τους γείτονες της Ελλάδας να επικυρώσουν τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι και μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι όλοι οι γείτονες της Ελλάδας θα πρέπει να επικυρώσουν τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της γειτονιάς μας να επικυρώσουν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS», με αφορμή την διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς το 2024, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Όταν πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη στη Χιλή, η Χιλή την επικύρωσε», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως «μπορούμε λοιπόν να καλέσουμε όλους τους γείτονές μας να την επικυρώσουν; Θα έπρεπε και μπορούμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον».

Μάλιστα, σε αναγνώριση της στήριξης του προγόνου του Τζον Κέρι, Th. Lindall Winthrop στην ελληνική επανάσταση και ως ένδειξη της μακροχρόνιας ελληνο-αμερικανικής φιλίας, ο κ. Δένδιας προσέφερε στον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα, αντίγραφο επιστολής του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η επιστολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, γραμμένη το 1828, απευθυνόταν στην Φιλελληνική Εταιρεία Νέας Υόρκης και εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός.

Επίσκεψη στη Πράγα για άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ο Νίκος Δένδιας μία μέρα μετά την συνάντηση με τον Τζον Κέρι και συγκεκριμένα την Τρίτη 30 Αυγούστου θα ταξιδέψει στη Πράγα, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εν λόγω άτυπης υπουργικής συνάντησης είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των εργασιών, την Τετάρτη θα λάβει χώρα και γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω κρατών και το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.