Δίκη ΧΑ: Απίθανα… επιχειρήματα στην υπεράσπιση – Τη Δευτέρα η εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών

Τη Δευτέρα (19/10) στις 11 το πρωί η εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών.

Με παρόντες και σήμερα τους πρώην βουλευτές Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Παναγιώτη Ηλιόπουλο συνεχίζεται η εξέταση των αιτημάτων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των καταδικασθέντων για τη Χρυσή Αυγή.

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ στο δικαστήριο τοποθετούνται οι συνήγοροι της υπεράσπισης και ζητούν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στους εντολείς τους.

«Η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει ο Στάθης Μπούκουρας είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες. Ήρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν. Μεταξύ των μαρτύρων και ο μητροπολίτης Αργολίδας», είπε η συνήγορός του, διεκδικώντας ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.

Η συνήγορος, που εκπροσωπεί και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, επικαλέστηκε και για τους δύο οικογενειακούς λόγους, επισημαίνοντας πως έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και δεν είναι ούτε επικίνδυνοι ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλο, επιχειρηματολογώντας για το θέμα της αναστολής, υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή και να δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά χρόνια… ». «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή», πρόσθεσε.

«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί»

Προκλητικός ήταν ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος δήλωσε πως το ότι «όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί».

Αγορεύοντας κατά την παρουσίαση των επιχειρημάτων υπέρ της αναστολής της ποινής ενόψει άσκησης έφεσης, ο Δημήτρης Παπαδέλης υποστήριξε πως στο πρόσωπο του Μιχαλολιάκου τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να πάρει την αναστολή, τυπικές και ουσιαστικές, τόνισε ο δικηγόρος του.

«Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι» υποστήριξε ο κ. Παπαδέλης.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε: «Έκλεισε η εφημερίδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε…».
Και συνέχισε: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί. Όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να πάει φυλακή, αλλά σκεφτείτε μετά από 4 χρόνια ποια θα είναι η συνέπεια αν αθωωθεί. Συντάσσομαι σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα. Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτές αλλάζουν. Τι θα γίνει αν αυτός ο άνθρωπος αθωωθεί;».

Σύμφωνα με το συνήγορο, η βλάβη «είναι και στο πετσί του, στην οικογένεια του» και κατέληξε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για αναστολή της ποινής του.

Αντί έκτισης ζήτησε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ο Αντώνης Γρέγος

Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη -εάν οδηγηθεί στη φυλακή- επικαλέστηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπεράσπισή του ζήτησε, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ’ οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.

Ελεύθερη και μακριά από τις κραυγές αυτών που δεν θέλουν να έχουν δικαιώματα οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να μείνει η Ελένη Ζαρούλια

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», ανέφερε η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια, ζητώντας να μην εκτίσει την ποινή των 6 ετών που της επιβλήθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της πρώην βουλευτή και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, η εντολέας του από το 2013 και επί σειρά μηνών βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο. «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές, από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν (σ.σ. οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής) ούτε το δικαίωμα για έφεση… Που ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς», τόνισε συνήγορος υποεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.

Στο δικαστήριο ο Κασιδιάρης: «Θέλω να διεκδικήσω την αθωότητά μου»

Στο Εφετείο Αθηνών ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

«Θέλω να διεκδικίσω την αθωότητά μου», είπε ενώπιον τη έδρας, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα.

Μετά το πέρας των δηλώσεών του, τον λόγο έλαβε ο συνήγορός του.

«Δώστε μου μια δεύτερη ευκαιρία»

Μια δεύτερη ευκαιρία ζήτησε ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καταδικασμένος σε 7ετή κάθειρξη, ο οποίος αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημά του να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

«Παρά την πικρία και τη στεναχώρια μου, ήρθα εδώ να υποστηρίξω το αίτημά μου. Έχω κλείσει 18 μήνες προφυλακισμένος και θα ήθελα να πάω ελεύθερος μέχρι το εφετείο. Δεκατρείς ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου προφυλακίστηκα. Η σκληρότερη τιμωρία είναι ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν από τη φυλακή. Ζητώ να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιερέας αδελφός του πρώην βουλευτή.

Γερμενής: «Με πληρώνει ο Λαγός 525 ευρώ, δεν με έπαιρναν σε καμία δουλειά»

Στο Εφετείο βρέθηκε σήμερα και ο Γιώργος Γερμενής, που έχει καταδικαστεί 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και 1 έτος συν 1.000 ευρώ, για παράνομη οπλοκατοχή.

Ζητώντας την αναστολή της ποινής του, ανέφερε πως τήρησε τους περιοριστικούς όρους της προηγούμενης ποινής του, πως έχει δύο ανήλικα παιδιά και πως κατάφερε να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Δήλωσε δε, πως αδυνατούσε να βρει δουλειά και πως είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ιωάννη Λαγού στην ευρωβουλή. Στη συνέχεια κατέθεσε και η μητέρα του.

Μάλιστα ο συνηγορος του Γ. Γερμενή ζήτησε την επιτήρηση με «βραχιολάκι» του πρώην βουλευτή σε περιππτωση που δεν του χορηγηθεί η αναστολή.

Αναλυτικά όσα υποστήριξε:

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο πρώην βουλευτής Γ. Γερμενής προσθέτοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα: «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του Γ. Γερμενή η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας του πατέρα του. «Σαν μοναχογιός που είναι τον βοηθάει πολύ. Από εργασία ξέρω ότι βοηθάει το Λαγό σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ζητάω την κατανόησης σας. Ευχαριστώ πολύ και την επιείκεια σας».

Λαγός: Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού είπε ότι θα κάνει δήλωση ο εντολέας της και δεν θα ζητήσει τίποτα από το δικαστήριο. Η δήλωση του Λαγού, όπως τη διάβασε ο συνήγορος του στη δίκη έχει ως εξής: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου με καταδίκασε βάσει εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια, όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να μην μπει στη φυλακή. «Θα ήθελα να έχω το δικαίωμα να πάω στο δεύτερο βαθμό και να βγάλω το στίγμα από πάνω μου. Καταλαβαίνετε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουμε στιγματιστεί. Η σκληρότερη τιμωρία μου είναι ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν από τη φυλακή. Ζητώ να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Η υπεράσπιση του Χρήστου Παππά ζήτησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του εντολέα της. «Ο χρόνος της κράτησης δε γυρίζει πίσω είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν το δικαστήριο σας δεν αναστείλει τη ποινή ενός ανθρώπου που ο ίδιος πήγε στην αστυνομία, θα ξέρετε μέχρι το Εφετείο, πως θα έχει εκτίσει τη ποινή του. Δε θα ήθελα ποτέ ο άνθρωπος αυτός να πει ότι αδικήθηκα. Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση», τόνισε η δικηγόρος του Χρήστου Παππά.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Νίκου Μίχου, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην συζύγου της γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια. «Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση», είπε η μάρτυρας.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων αλιεργατών) επιχειρηματολογώντας για το θεμα της αναστολής υποστήριξε: «Πως είναι δυνατόν σε αλλοδαπούς με μεγαλύτερη ποινή να δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά χρόνια…».

Πρόσθεσε πως «Η Χρυση Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο ζήτησε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα του, η οποία θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη εάν οδηγηθεί στη φυλακή», υποστήριξε ο συνήγορός του. «Δεν έχω να πω κάτι» πρόσθεσε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και αποχώρησε.