Δίκη Πισπιρίγκου: «Ψυχρή μητέρα – Είχαμε προβληματιστεί όλοι»

Με την κατάθεση δυο νοσηλευτριών του νοσοκομείου του Ρίου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στο εδώλιο του οποίου βρίσκεται για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.

Η νοσηλεύτρια Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου αναφέρθηκε στην πορεία του παιδιού στο νοσοκομείο από το οποίο πήρε εξιτήριο στις 19 Ιουλίου 2021. «Επανήλθε στο νοσοκομείο 17/1/22 να κάνει μαγνητική. Έπειτα έγινε εισαγωγή και ανέβηκε στις 20/1 σε εμάς στη ΜΕΘ. Το παιδί δεν είχε τίποτα ήταν σε καλή κατάσταση. Ανέβηκε ξανά στις 22/1 κι έμεινε μέχρι τις 24/1, αλλά δεν χρειάστηκε τίποτα. Στις 26/1 κατέβηκε και μετά πήγε σε νοσοκομείο στην Αθήνα» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Υπήρχε δεκτικότητα από την πλευρά κατηγορουμένης όταν εκπαιδεύτηκε για την γαστροστομία;

Μάρτυρας: Μου είχε αναφερθεί ότι μπορεί να έφευγε γιατί ερχόταν ο πατέρας να την πάρει και να μην ολοκλήρωνε τη διαδικασία. Μου το ανέφερε η νοσηλεύτρια ότι δεν ολοκληρώθηκε η σίτιση.

Πρόεδρος: Είχατε κάποια πληροφόρηση για αυτά τα επεισόδια;

Μάρτυρας: Μου είχαν πει ότι πήρε μία νοσηλεύτρια και το ανέφερε.

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι χορηγήθηκε στις 14/4 κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι, χορηγήθηκε. Εγώ παραγγέλνω το φάρμακο από φαρμακείο διότι είναι ναρκωτικά. Το αποθηκεύουμε. Παραδίδεται το απόθεμα της κλινικής από τον έναν στον άλλο. Οπότε γνωρίζω εάν χορηγήθηκε.

«Ψυχρή μητέρα»

Περιγράφοντας τη Ρούλα Πισπιρίγκου, έκανε λόγο για «τυπικότητα» από μέρους της κατηγορούμενης, την οποία χαρακτήρισε ψυχρή. «Η μητέρα ήταν τυπική. Ερχόταν σε όλα τα επισκεπτήρια. Στην αρχή με σύζυγο, μετά μόνη της. Είχε ψύχραιμη στάση, ψυχρή, απέναντι στο παιδί. Από περιστατικά που έχουμε δει, οι γονείς αντιδρούν διαφορετικά και εικόνα αυτή ήταν αξιοπρόσεκτη. Συνήθως υπάρχει οδυρμός, θλίψη, αυτή την εικόνα δεν μπορούσα να την δω στο πρόσωπο της μητέρας» ανέφερε και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Δεν προβληματιζόταν. Είχε μία άνεση απέναντι στην κατάσταση. Η μητέρα το αντιμετώπιζε πολύ ψύχραιμα, ήταν αποστασιοποιημένη. Οι γονείς στην Ελλάδα στα τόσα χρόνια που εργάζομαι το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά».

Πρόεδρος : Μήπως δεν ήταν εκδηλωτική αλλά έδειχνε ενδιαφέρον για παράδειγμα με ερωτήσεις…

Μάρτυρας: Όχι δεν μας έκανε ερωτήσεις. Από το γεγονός ότι είχαν χαθεί δύο παιδιά στην οικογένεια αυτό ήταν μη αναμενόμενο, αξιοπρόσεκτο αυτό που έβλεπα.

Πρόεδρος: Έβγαζε φωτογραφίες με παιδί;

Μάρτυρας: Ναι και βίντεο για να βλέπει την εξέλιξη έβγαζε και οκ. Ηλιάδης και η μητέρα.

Πρόεδρος: Πώς περνούσε η ώρα στο επισκεπτήριο; Πόσο ήταν; Μία ώρα;

Μάρτυρας: Ερχόταν στο επισκεπτήριο. Δεν καθόταν και πολύ μερικές φορές. Ίσως λόγω covid. Από πληροφορίες που είχα από νοσηλευτές, του έβαζε παιδικά, το έπαιρνε με το καροτσάκι. Ήταν διεκπεραιωτική, αυτά που έπρεπε να κάνει, τα έκανε.

Απαντώντας σε ερώτηση της υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με το εαν σχολιάστηκαν τα επεισόδια που εμφάνιζε το παιδί μόνο όταν βρισκόταν εκτός ΜΕΘ, η μάρτυρας ανάφερε:«Έγιναν συζητήσεις πως ενώ αναφερόταν επεισόδια στην παιδιατρική, ερχόταν στη ΜΕΘ και δεν είχε τίποτα. Λέγαμε δεν γίνεται να παρουσιάζει επεισόδια στην παιδιατρική και στην ΜΕΘ να μην παρουσιάζει τίποτα. Λέγαμε τι γίνεται; Είχαμε προβληματιστεί όλοι. Δεν γινόταν με τόσα μηχανήματα να μην μπορεί να εντοπιστεί κάτι».

Η δεύτερη νοσηλεύτρια

Στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και η νοσηλεύτρια Ελενη Ψιλογεωργοπούλου. «Καθόταν δίπλα στο παιδί και κάποιες φορές τις έβαζε κάποια τραγουδάκια στο tablet. Δε ζήτησε ποτέ να συμμετάσχει στη φροντίδα του παιδιού. Να το αλλάξει, κάτι… άλλοι γονείς ρωτούν «μπορώ να το κάνω εγώ;» Εκείνη δεν το είπε ποτέ. Όταν έπαιρνε το παιδί έξω με το καροτσάκι άλλες φορές μιλούσε στο παιδί και άλλες φορές έπαιζε και κοιτούσε με το κινητό της».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, πολλές φορές η μητέρα ήταν απόμακρη με το παιδί. «Κάποιες φορές τη βοηθούσαμε να γυρίσει το παιδί αλλά και πάλι ήταν πιο απόμακρη με το παιδί. Κάποια στιγμή, αυτό το θυμάμαι πολύ έντονα, θυμάμαι ότι είχε μαλώσει το παιδί επειδή του έτρεχαν τα σάλια. Την κοίταξα και μου απάντησε «μπορεί να καταπιεί τα σάλια της αλλά δεν το κάνει» είπε η μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Συμμετείχε ποτέ η μητέρα στο άλλαγμα και το μπάνιο του παιδιού;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ. Πολλές φορές οι γονείς μας ζητούν να το κάνουν εκείνοι να συμμετέχουν στη φροντίδα του παιδιού. Δεν το ζήτησε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Σε ισχύ από σήμερα το εορτατικό ωράριο των καταστημάτων
14 Δεκεμβρίου, 2024
Eξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε κινητά από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τασούλας: Κάθε χώρα δεν είναι μόνο στα χέρια της ηγεσίας, είναι και στα χέρια του λαού
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γεωργία: Νέος πρόεδρος ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι
14 Δεκεμβρίου, 2024
Μαρινάκης: Το 2025 έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μας βαδίζει μπροστά
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Ναι» στον προϋπολογισμό από τους ανεξάρτητους Λευτέρη Αυγενάκη και Χάρη Κατσιβαρδά
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τα παιδιά του Σκαγιοπούλειου Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού και Νέων Αχαΐας υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γαλλία: Σε 30 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε η μητέρα που είχε πνίξει τα παιδιά της
14 Δεκεμβρίου, 2024