Δήμαρχος με 40%: Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

Τρεις εκλογικούς νόμους θα φέρει προς ψήφιση εντός του 2020 η κυβέρνηση. Ο πρώτος ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και καταργεί την απλή αναλογική καθιερώνοντας παράλληλα κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Ο δεύτερος σχεδιάζεται προσεκτικά από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό επιτελείο και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο τρίτος που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας ακόμη αφορά τις ευρωεκλογές.

Σε σχέση με τις περιφέρειες και τους δήμους δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα που αλλάζει. Στο Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζονται βαθιές τομές στον τρόπο εκλογής των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις οποίες θα συζητήσουν διεξοδικά με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 40% αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%

Οταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40% γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος; Εξετάζεται όμως παράλληλα να μπει και μια δεύτερη προϋπόθεση. Η διαφορά του πρώτου υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο δηλαδή με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Παραπολιτικά»