Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Παναθηναϊκός έννοιες ταυτόσημες

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (19/6) γυρίζει στα κοινά του Παναθηναϊκού, μετά από μια διετία, κατά την οποία έγιναν λάθη από όσους κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η είδηση χαροποίησε ιδιαίτερα όσους αγαπούν και στηρίζουν τον σύλλογο, καθώς δεν άξιζε σε μια ομάδα όπως ο «Εξάστερος» η αποκρουστική εικόνα…

Η επιστροφή του Γιαννακόπουλου δείχνει και την αγάπη του για το Τριφύλλι και δίνει το δικαίωμα στο κόσμο της ομάδας να χαμογελάσει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Άλλωστε ποτέ ένας Γιαννακόπουλος δεν ήταν εχθρός του Τριφυλλιού και ούτε πρόκειται…

Σίγουρα έγιναν πολλά, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να περάσει δύο πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά πλέον είναι ώρα ο Δημήτρης να πάρει και πάλι την κατάσταση στα χέρια του και να φτάσει την ομάδα εκεί που την άφησε πριν δύο χρόνια και ακόμα ψηλότερα.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Γιαννακόπουλος πήρε τη ΣΩΣΤΗ απόφαση. Για τον Παναθηναϊκό, για τον ίδιο, για την ιστορία του στον σύλλογο…

Οι σώφρονες Παναθηναϊκοί που έχουν δει τι έχει τραβήξει εδώ και μία δεκαετία το ποδόσφαιρο και είδαν επίσης τι τράβηξε την τελευταία διετία το μπάσκετ καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η επανεργοποίηση του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ! Γι αυτό χάρηκαν με την επαναδραστηριοποίησή του Γιαννακόπουλου.

Χάρηκαν διότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εγγυάται ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ξανά όπως τον άφησε. Κανονικός και δυνατός… Εντός και εκτός παρκέ.

Δ. Γιαννακόπουλος: «Θα χτίσουμε από το μηδέν τον Παναθηναϊκό, τα καλύτερα έρχονται»!

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ πήρε θέση για τη φετινή, τραγική σεζόν, κάνοντας λόγο για μη αποδεκτή εικόνα και προανήγγειλε χτίσιμο της ομάδας από την αρχή, τονίζοντας ότι τα καλύτερα έρχονται! Σημειώνει, δε, συγκεκριμένα ότι «μέχρι να υπάρξει σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για τις μετοχές, δεν επιτρέπεται να έχουμε αυτή την εικόνα, δεν έχουμε συνηθίσει έτσι», και υπογραμμίζει ότι έγιναν λάθη από όλους!

Στέκεται, μάλιστα, στην Ευρωλίγκα και στις αλλαγές στη διοίκησή της, στο ΟΑΚΑ και στο τέλος της δήλωσης υπογραμμίζει: «Στο ελληνικό μπάσκετ θα επαναφέρουμε την κανονικότητα»!

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

«Όσο και να έχεις το δικαίωμα σε μια-δυο αποτυχίες, πόσο δε ως Παντοκράτορας του μπάσκετ, η φετινή εικόνα δεν είναι αποδεκτή! Μέχρι να υπάρξει σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν επιτρέπεται να έχουμε αυτή την εικόνα, δεν έχουμε συνηθίσει έτσι.

Έγιναν πολλές λάθος επιλογές ασχέτως αν την ώρα που πραγματοποιήθηκαν φάνταζαν ιδανικές. Η ευθύνη μας βαραίνει όλους, τον καθένα από την θέση του. Αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν. Η Ευρωλίγκα αλλάζει προς το καλύτερο, η υπάρχουσα διοίκηση μαζεύει τα τελευταία της πράγματα και αποχωρεί, με ό,τι συνεπάγεται για τον Παναθηναϊκό, αλλά κυρίως για ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Είμαστε σε αναμονή της υπογραφής της σύμβασης για το ΟΑΚΑ, που πλέον είναι το δικό μας σπίτι για τα επόμενα 49 χρόνια. Στο αγωνιστικό πρέπει να χτίσουμε σχεδόν από το μηδέν και θα το κάνουμε.
Στο ελληνικό μπάσκετ θα επαναφέρουμε την κανονικότητα… Να είναι όλοι σίγουροι γι’ αυτό.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Η οκταετία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ΚΑΕ: Οι τίτλοι, τα μεγάλα «μπαμ», οι εχθρικές διαιτησίες που στέρησαν Final 4 Ευρωλίγκας

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στις 9 Ιουνίου, αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τα διοικητικά του Παναθηναϊκού ύστερα από οκτώ χρόνια επιτυχιών στον προεδρικό θώκο των «πρασίνων».

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου, με Παύλο, Θανάση και Κώστα πρόσφερε αμέτρητα πολλά στον Παναθηναϊκό από το 1987, ξοδεύοντας πακτωλό χρημάτων κι απέραντη αγάπη και μεράκι ώστε το “τριφύλλι” να μεγαλουργήσει και να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, ξανά και ξανά και να γίνει η σπουδαιότερη ομάδα στην εποχή των Final Fours.

Όπως είναι γνωστό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε τον προεδρικό θώκο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2012 και τη στιγμή που κάποιοι… πήδηξαν από το καράβι, εκείνος βγήκε μπροστά, με μοναδικό στόχο να κρατήσει ψηλά την σημαία του Παναθηναϊκού, εντός και εκτός των συνόρων.

Μπορεί τα μπάτζετ να μην άγγιζαν τα αστρονομικά ποσά της… προ-κρίσης Ελλάδας αλλά τηρούμενων των αναλογιών και βάσει των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν, ο 38χρονος -τότε- Δημήτρης Γιαννακόπουλος προσπάθησε να διατηρήσει τους «πράσινους» σε ένα άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο. Και κατά γενική ομολογία τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό!

Στην οκταετία του στον Παναθηναϊκό δαπάνησε περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να παραμείνει κυρίαρχος στην Ελλάδα κατακτώντας 12 από τους συνολικά 16 τίτλους που διεκδικούσε (6 πρωταθλήματα Ελλάδας και 6 Κύπελλα) ενώ πάλεψε μέχρι τέλους και για το πολυπόθητο εισιτήριο του Final 4 της EuroLeague. Ένα εισιτήριο που δεν ήρθε ποτέ.

Τα χρήματα που έδωσε σε αυτό το διάστημα -πάντα αν λάβουμε υπόψιν μας τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν εντός των συνόρων- είναι πάρα πολλά και το κυριότερο, χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος, καθώς τα έσοδα ήταν μηδαμινά από την EuroLeague.

Κάθε αρχή και δύσκολη με νταμπλ και μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία

Το 2012, την πρώτη χρονιά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η χρονιά ήταν εντυπωσιακή!

Double στην Ελλάδα, με επική “σκούπα” απέναντι στον Ολυμπιακό που είχε κατακτήσει back to back την Ευρωλίγκα, με μειονέκτημα έδρας και δύο νίκες στο ΣΕΦ, ενώ στην Ευρώπη το Final Four είχε έρθει πιο κοντά από ποτέ, όπως έδειξε η συνέχεια.

Η σειρά με την Μπαρτσελόνα ήταν επική, ο Διαμαντίδης δρομολόγησε το break στο Game 2 (65-66), αλλά στο τέλος το “τριφύλλι”… έπεσε στο Game 5.

Οι πράσινοι συνέχισαν με πρωτάθλημα και το 2014, ενώ το 2015 ήρθε το… μπρέικ με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο!

Αυτό, πείσμωσε τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ, ο οποίος την επόμενη σεζόν προχώρησε σε ηχηρές μεταγραφές με στόχο να επιστρέψει το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ, αλλά και για το F4 της Ευρωλίγκας. Ειδικότερα, το Τριφύλλι είχε ένα αρκετά ακριβό ρόστερ, με Γιάννη Μπουρούση, Μάικ Τζέιμς, Κρις Σίνγκλετον και Κέι Σι Ρίβερς να είναι μεταγραφές ενδεικτικές του πόθου του Γιαννακόπουλου για επιτυχές…

Μπορεί ο στόχος του F4 να μην ήρθε, καθώς ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στα playoffs, ωστόσο η χρονιά έκλεισε με ονειρικό τρόπο! Οι πράσινοι, έκαναν άκρως εντυπωσιακό φινάλε, με θρίαμβο στο ΣΕΦ στον πέμπτο τελικό και κατάκτηση του πρωταθλήματος και του double. Του τρίτου σε πέντε χρόνια.

Η επόμενη χρονιά-ντροπή για την Ευρωλίγκα και «πράσινη σφαγή»

Την επόμενη σεζόν, ο μεγάλος στόχος που είχε τεθεί ήταν το Final Four, με παραμονή των βασικών κλειδιών της ομάδας. Παρά το πλεονέκτημα έδρας για δεύτερη σερί σεζόν, η Ρεάλ κατάφερε να προκριθεί εκείνη και να πάει στο Βελιγράδι.

Σε μια σειρά βέβαια που σημαδεύτηκε από εμετικές διαιτησίες κατά του Τριφυλλιού, πράγματα που είχε καταγγείλει κατά κόρον ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και για τα οποία δικαιώθηκε.

Το 2018 έκλεισε με το πρωτάθλημα.

«Βόμβα» με Πιτίνο στο ΟΑΚΑ

Οι δύο προπονητές που άφησαν για τα καλά το στίγμα τους όσο έμειναν στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ήταν οι Τσάβι Πασκουάλ και Ρικ Πιτίνο. Ο μεν Καταλανός πέρασε στην ιστορία για το «πρωτάθλημα στο ΣΕΦ» το 2017 μετά και τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που ακολούθησαν του αποκλεισμού από τη Φενέρ, όπως επίσης και για τα δύο πλεονεκτήματα έδρας που είχαν οι «πράσινοι» στα playoffs της EuroLeague, το 2017 και το 2018.

Ο δε Αμερικανός έφερε… άλλον αέρα στο ΟΑΚΑ και αγαπήθηκε (τουλάχιστον στην πρώτη του θητεία) όσο λίγοι από τους φίλους της ομάδας.

Με τον Πιτίνο ο Παναθηναϊκός κατάφερε ουσιαστικά να… ξύσει το ταβάνι του και να ανατρέψει όλη την εις βάρος του κατάσταση για να μπει στα playoffs, όπου εκεί όμως περίμενε η Ρεάλ.

Άλλο ένα double κατακτήθηκε, ωστόσο ο Hall of Famer παρά τη μεγάλη επιθυμία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν έμεινε λόγω οικογενειακών θεμάτων.

Το άδοξο φινάλε της σεζόν και η ιστορική συνέντευξη Τύπου

Η πανδημία διέκοψε οριστικά εκείνη τη σεζόν και δρομολόγησε μαζί με το ζήτημα του γηπέδου και την ανακοίνωση αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την ΚΑΕ, έπειτα από οκτώ χρόνια παρουσίας.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι αναζητείται αγοραστής για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

«Από αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι προς πώληση και η τιμή είναι 25 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι: ειδικοί εκτιμητές ανεβάζουν την αξία της ΚΑΕ στα 75 εκατομμύρια ευρώ, «34 εκατ. Για το σήμα και 75 εκατ. Η συνολική επιχειρηματική αξία. Αλλά δεν θα πάρω πίσω τα λόγια μου, είπα 25 εκατομμύρια πέρυσι και δεν το αλλάζω».

Όταν ρωτήθηκε γιατί ενώ δήλωσε ότι η οικογένειά του έχει επενδύσει 450 εκατομμύρια στην ομάδα, ορίζει την τιμή στα 25 εκατομμύρια απάντησε «Αν συγκριθεί με τα χρήματα που έχουμε επενδύσει, η διαφορά είναι μεγάλη. Αλλά στη σημερινή εποχή δεν είναι λίγα τα 25 εκατομμύρια. Μπήκε αυτή η τιμή γιατί θέλω πραγματικά να έρθει κάποιος που αγαπά τον σύλλογο και θα τον κρατήσει ψηλά».

Η 8ετία Γιαννακόπουλου σε αριθμούς

Σε αυτά τα οκτώ χρόνια (2012-2020), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξόδεψε 63 εκατομμύρια ευρώ για τον Παναθηναϊκό, που οδήγησαν σε 12 τίτλους, εκ των 16 που διεκδίκησε εντός των τειχών.

Σίγουρα, όσον αφορά τη συγκομιδή τίτλων και το ζητούμενο που ήταν από την πρώτη στιγμή η διατήρηση μιας ανταγωνιστικής ομάδας, πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, συνεχίζοντας το απίθανο σερί των σεζόν με τουλάχιστον έναν τίτλο.

Από την άλλη, αναφορικά με την Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός δεν πέτυχε τον μεγάλο του στόχο, που ήταν η παρουσία σε ένα Final Four, παρά τις προσδοκίες, παρά τις επενδύσεις.

Ωστόσο, για αυτή την εξέλιξη οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό το μένος της Ευρωλίγκας κατά του Παναθηναϊκού και του ίδιου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η ομάδα, αλλά και ο μεγαλομέτοχός της, εκτός από τις εμετικές διαιτησίες κυνηγήθηκαν όσο λίγοι. Εξαντλητικά πρόστιμα, λουκέτο στο ΟΑΚΑ λίγες ώρες πριν από κρίσιμα παιχνίδια και όχι μόνο…

Οι συγκεκριμένες πρακτικές καταγγέλθηκαν έγκαιρα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τόλμησε να τα βάλει με τον εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου. Αρκετοί, τον είπα τρελό, τον χλεύασαν, ωστόσο ήρθε η στιγμή της μεγάλης ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ και σε αυτό το πεδίο…

Οι ομάδες της Ευρωλίγκας αποφάσισαν να αλλάξουν τον CEO της διοργάνωσης! Προφανώς και το τέλος του Μπερτομέου δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Παναθηναϊκό. Απλά μέσω των δικών του αντιδράσεων, μέσω των δικών του αποκαλύψεων και κραυγών για ζητήματα κυρίως οικονομικά, ήρθε η αφύπνιση κι άλλων ομάδων. Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις.

Πράσινο ΟΑΚΑ με την υπογραφή Γιαννακόπουλου

Στα αξιοσημείωτα της διετίας, το γεγονός ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πέτυχε ένα ακόμη μεγάλο στόχο. Μια ιστορική νίκη…

Εκτός παρκέ αυτή τη φορά! Διεκδίκησε και κέρδισε την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Πλέον ο Παναθηναϊκός αποκτά τα κλειδιά του δικού του σπιτιού, του γηπέδου στο οποίο έχουν γραφτεί χρυσές σελίδες για το Σύλλογο.

Η παραχώρηση του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό υπήρξε πρωταρχικό μας μέλημα, καθώς το γήπεδο αποτελεί το βασικό θεμέλιο για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία ενός Συλλόγου.

Έγινε πράξη το μεγαλύτερο όνειρο των Παναθηναϊκών

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ευχαρίστησε τους στενούς του συνεργάτες για τη σκληρή δουλεία που έκαναν ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρο όλων των Παναθηναϊκών. Παράλληλα ο Δημήτρης Γιαννακούπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Γ.Γ. της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη για την εκπλήρωση της συμφωνίας.

«Όσο και να σε λοιδορούν, όσο και να σε πολεμάνε με λάσπη και ψέματα, οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και γράφουν την ιστορία.

Μετά από 450 εκ., μετά από 6 Ευρωπαϊκά, μετά από 27 χρονιά σερί τίτλων έρχεται και ως τελευταίο λιθαράκι το βασικό θεμέλιο για το μέλλον ενός αυτόφωτου, αυτοδύναμου αλλά και αυτάρκη Παναθηναϊκού.

Ήρθε η ώρα που ο μπασκετικός Παναθηναϊκός αποκτά το δικό του γήπεδο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τους συνεργάτες μου Παναγιώτη Μπόμη και Μαργαρίτα Θάνου και το επιτελείο τους, που επί ένα χρόνο και βάλε δούλευαν σκληρά ώστε σήμερα να γίνει πράξη το μεγαλύτερο όνειρο των Παναθηναϊκών.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Γ.Γ. της κυβέρνησης Γρήγορη Δημητριάδη διότι χωρίς την πολιτική βούλησή τους κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί», αναφέρει στην ανάρτησή του ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ.

«Έσοδα-έξοδα» και λάθος διαχείριση

Η διετία που ακολούθησε έφερε διοικητικές αλλαγές, με την ανάληψη καθηκόντων από Αλβέρτη και Διαμαντίδη να γεμίζει με αισιοδοξία τους φίλους της ομάδας, αν και όλοι ήξερα ότι χωρίς τον Γιαννακόπουλο, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και ειδικά σε οικονομικά επίπεδο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι χρονιές κινήθηκαν με το λεγόμενο «έσοδα-έξοδα», η προηγούμενη κατάσταση χρεώνεται το γεγονός ότι -παρά την ιδανική συγκυρία- δεν αναδείχτηκε κανένας από τους νέους Έλληνες. Κανένας δεν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και δεν έγινε πρωταγωνιστής.

Παράλληλα, οι επιλογές προπονητών (Κάτας-Πρίφτης) δεν «βγήκαν» και η ομάδα σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να παίξει σύγχρονο μπάσκετ. Ευθύνες υπάρχουν και στο τμήμα σκάουτινγκ, αποδείχτηκε εντελώς κατώτερο των περιστάσεων. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι δεν βγήκε καμία από τις μεταγραφές. Ειδικά στη θέση των γκαρντ, όπου το πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ…

Την ίδια ώρα, στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι η διοίκηση απέτυχε να κρατήσει το μεγαλύτερο όνομα και τον μόνο που έβγαλε ηγετικά στοιχεία. Τον Μάριο Χεζόνια, ο οποίος «φώναζε» για να παραμείνει.

Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και η ομάδα μετά και την επιστροφή του κοιτάζει το μέλλον… λαμπρά και με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πώς να γίνει αλλιώς, όταν υπάρχει η «εγγύηση» του ονόματος Γιαννακόπουλος…

Το τρίπτυχο Γιαννακόπουλος, πράσινο ΟΑΚΑ και αλλαγές στην Ευρωλίγκα προϊδεάζει τους φίλους του Παναθηναϊκού σε… glory days ξανά. Και για αυτό δεν υπάρχουν αντιρρήσεις.