Δημοσκόπηση – Κύπρος: Ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας για την τηλεκπαίδευση

Τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας (66%) θεωρούν τον κύριο λόγο για τις ελλείψεις (56%) ή την όποια αποτυχία (16%) του προγράμματος τηλεκπαίδευσης των μαθητών κατά την περίοδο της πανδημίας οι πολίτες που συμμετείχαν στην όγδοη διαδικτυακή έρευνα του politis.com.cy.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης, μόνο το 16% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί επιτυχημένο το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης όπως εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, γεγονός που σαφώς θα πρέπει να απασχολήσει τόσο τον υπουργό Παιδείας όσο και τους αρμόδιους λειτουργούς. Άλλωστε, μόνο οι μισοί (51%) συμφωνούν με την απόφαση επιστροφής των μαθητών στα σχολεία στις 21 Μαΐου, ενώ το 42% διαφωνεί με την απόφαση αυτή και ένα ποσοστό 7% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Ωστόσο, το 57% συμφωνεί με την απόφαση του υπουργείου να μην επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της α’ και β’ λυκείου, ενώ το 53% θεωρεί πως καλά έκανε η κυβέρνηση και δεν αναθεώρησε την επιστροφή των μαθητών μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολείο.

Ανάμεσα στα ευρήματα της διαδικτυακής δημοσκόπησης ξεχωρίζει επίσης το ότι σχεδόν ένας στους δύο Κύπριους (46%) αποφάσισε μέσα στην πανδημία πως μόλις επανέλθει η κανονικότητα θα αλλάξει τρόπο ζωής, ενώ την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία αντιμετώπισε μάλλον ψύχραιμα την πανδημία της νόσου COVID-19. Το 94% δεν θεώρησε πως κατά την περίοδο της πανδημίας θα τελειώσει η ζωή του, ενώ το 93% δεν θεώρησε ούτε για μία στιγμή πως με την πανδημία ήρθε το τέλος του κόσμου.

Διχασμένοι παρουσιάζονται οι Κύπριοι σε σχέση με την ορθότητα της απόφασης της ΚΟΠ να διακόψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α’ Κατηγορίας, με το 37% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως συμφωνεί και το 38% να διαφωνεί.

Η επικρατούσα άποψη σε σχέση με το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που έθεσε σε εφαρμογή το Υπουργείο Παιδείας είναι πως έχει ελλείψεις (56%), ενώ μόνο το 16% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο. Αντίστοιχο ποσοστό (16%) κρίνει αποτυχημένο το εν λόγω πρόγραμμα. Δεν προκύπτει οποιαδήποτε ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις απαντήσεις ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσης ή την εργασία των ερωτηθέντων.

Ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης αποδίδει το 66% των ερωτηθέντων, με το 26% να θεωρεί πως η ευθύνη βαραίνει τους εκπαιδευτικούς. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι 8 στους 10 δημόσιους υπαλλήλους (81%) επιρρίπτουν την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους είναι 63%.

Μόλις ένας στους δύο Κύπριους (51%) συμφωνεί με την απόφαση για επιστροφή στα σχολεία στις 21 Μαΐου, ενώ το 42% διαφωνεί με την απόφαση αυτή. Παρατηρείται διαφορά μεταξύ των απαντήσεων που δόθηκαν από ερωτηθέντες απόφοιτους πανεπιστημίου και απόφοιτους λυκείου. Μόλις το 29% των απόφοιτων λυκείου διαφωνεί με την απόφαση, ενώ το 61% συμφωνεί. Τα ποσοστά για απόφοιτους πανεπιστημίου είναι 45% και 49% αντίστοιχα. Από πλευράς επαρχιών ξεχωρίζει η διαφωνία που εκφράζει σε ποσοστό 59% η Λάρνακα/Αμμόχωστος και η συμφωνία σε ποσοστό 58% της Λευκωσίας.

Το 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές α’ και β’ λυκείου, ενώ μόνο το 33% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την απόφαση αυτή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 66% θεωρούν σωστή την απόφαση αυτή.

Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί πως καλά έπραξε το υπουργείο και δεν προχώρησε σε δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε σχολείο. Ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο (41%) θεωρεί πως το υπουργείο θα έπρεπε να αναθεωρήσει την απόφαση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το 65% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 55 ετών απάντησε «όχι», ενώ το ποσοστό στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι 44% και 49% αντίστοιχα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (62%) εξακολουθεί να θεωρεί πως οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να πάνε για σπουδές σε όποια χώρα οι ίδιοι επιθυμούν παρά την πανδημία. Ποσοστό 26% θεωρεί πως οι νέοι φοιτητές είναι προτιμότερο να παραμείνουν για σπουδές στην Κύπρο.

Τις ημέρες της καραντίνας οι πολίτες βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν με πράγματα που δεν προλάβαιναν στην καθημερινότητά τους, ενώ πολλοί ανακάλυψαν ακόμα και νέες πτυχές του εαυτού τους. 33% των ερωτηθέντων απάντησαν πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας έγιναν καλύτεροι στη μαγειρική (41% γυναίκες – 24% άντρες), 23% στη χρήση της τεχνολογίας, 9% στα μαστορέματα και 7% στην κηπουρική.

Μάλλον με ψυχραιμία αντιμετώπισαν οι Κύπριοι την πανδημία της νόσου COVID-19 καθώς, παρά τα εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο, στο ερώτημα αν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένιωσαν πως ήρθε το τέλος του κόσμου, το 93% απάντησε αρνητικά.

Αντίστοιχα υψηλό και το ποσοστό (94%) όσων απάντησαν αρνητικά στο κατά πόσον ένιωσαν εν μέσω πανδημίας πως τελειώνει η ζωή τους.

Σχεδόν 5 στους 10 Κύπριους (46%) απάντησαν πως με την επιστροφή στην κανονικότητα αποφάσισαν πως θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Την ίδια όμως στιγμή το 54% απάντησε πως δεν προτίθεται να αλλάξει τρόπο ζωής όποιος κι αν είναι αυτός. Αξίζει να αναφέρουμε πως η πλειοψηφία των γυναικών απάντησε πως αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής (53%), ενώ η πλειοψηφία των αντρών (61%) πως δεν θα αλλάξει.

Το 66% των ερωτηθέντων δεν έχει πρόθεση να ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Οι άντρες σε ποσοστό 80% απάντησαν αρνητικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 53%.

Διχασμένοι οι Κύπριοι για την απόφαση της ΚΟΠ να διακόψει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το 37% συμφωνεί ενώ το 38% διαφωνεί. Πάφος και Λάρνακα/Αμμόχωστος διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με το 61% της Πάφου να συμφωνεί με τη διακοπή και το 53% της Λάρνακας/Αμμοχώστου να διαφωνεί.

Το γεγονός της διακοπής του πρωταθλήματος δεν αναμένεται να επηρεάσει τις συνδρομές σε συνδρομητικά κανάλια καθώς μόλις ένας στους δέκα δήλωσε πως θα τη διακόψει. Το 54% δήλωσε πως δεν έχει οποιαδήποτε συνδρομή σε συνδρομητικό κανάλι.

Πρώτα στην προτίμηση των Κυπρίων είναι τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης «Cyprus Mail» και «Guardian» με 11%, και ακολουθούν οι «New York Times» με 9%. Ποσοστό 38% απάντησε πως δεν ενημερώνεται από αγγλόφωνα Μέσα.

Προτιμούν συνδρομές σε sites εφημερίδων οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση. Το 40% απάντησε πως θα έκανε συνδρομή στο site του «Πολίτη» αν έκλειναν τα ανοικτά σε πρόσβαση sites στην Κύπρο, με δεύτερο site αυτό του Philenews (29%) και τρίτο το «κανένα από όσα αναφέρονται στη λίστα επιλογής». Οι ερωτηθέντες είχαν την ευχέρεια πολλαπλών επιλογών στο ερώτημα αυτό.

Ταυτότητα έρευνας

Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.

Ημερομηνίες: 20-21 Μαΐου.

Συνολικές απαντήσεις: 777.

Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.

Αφαιρούνται οι απαντήσεις που προέρχονται από το ίδιο IP Address.

-Ad-