Διπλωματικό τείχος αποτροπής της Αθήνας στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μιλώντας για γαλάζια σύνορα και όχι γκρίζα, όπως τα θέλει η Τουρκία, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, για ακόμα μια φορά, την ελληνική αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές απειλές.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Μπαχτσελί, ξεπερνούσε κάθε όριο, κατονομάζοντας ως τουρκικά, ακόμη και τα Δωδεκάνησα.

Η Άγκυρα, αντιμέτωπη με την αποδοκιμασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για τα παράνομα τουρκολυβικά μνημόνια, εξαπολύει νέες επιθέσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Δύο ημέρες πριν την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα η τουρκική ηγεσία κρατάει ψηλά τους τόνους. Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε με δηλώσεις του νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ο Μητσοτάκης ζητά την βοήθεια των ΗΠΑ εναντίον τίνος; εναντίον της Τουρκίας; Ό,τι και αν κάνετε εμείς θα είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε το αναγκαίο. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Καθώς η επιχείρηση της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Αθήνα απαντά αφενός κινούμενη στο επίπεδο της διπλωματίας, αφετέρου διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα επί του πεδίου. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ατσάλινες ασπίδες μας οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι ισχυροί σύμμαχοί μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει, τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Η γεωγραφία δεν αλλάζει, αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες. Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι θα ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και νωρίτερα, με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι απαράδεκτη.

Παραλλήλως, η Αθήνα διεθνοποιεί και πάλι τον τουρκικό αναθεωρητισμό, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συναντάται σε λιγότερες από 24 ώρες με τους πρέσβεις Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας, Βρετανίας και Κίνας, δηλαδή των τεσσάρων εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.