Ευθ. Λέκκας: Η βροχή που έπεσε στη Ρόδο φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια

Στη Ρόδο βρίσκεται. ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας και αναφέρθηκε στο ζήτημα της κακοκαιρίας και των διαπιστώσεων που έκανε, μιλώντας στην εκπομπή ERTNews και την εκπομπή News Room (Γιώργος Σιαδήμας και Στέλλα Παπαμιχαήλ).

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας: «Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία που είχαμε το 2013. Μόνο που τότε είχαμε και θύματα. Βεβαίως είναι οι ίδιες ακριβώς συνθήκες. Η βροχόπτωση είναι μεγαλύτερη τώρα.
Κατά ορισμένες πληροφορίες η βροχόπτωση έχει ξεπεράσει τα 300 χιλιοστά στην περιοχή της Ρόδου, με αποτέλεσμα το δίκτυο αλλά και οι υφιστάμενες συνθήκες να μην μπορούν να απορροφήσουν αυτή τη βροχόπτωση, που είναι όντως μεγάλη βροχόπτωση. Είναι ακραία, θα έλεγε κανένας, βροχόπτωση για το νησί της Ρόδου.

Από κει και πέρα, πέρα από τη μεγάλη βροχόπτωση όμως, εκείνο το οποίο δημιουργεί τις πλημμύρες είναι το υδρογραφικό δίκτυο, που είναι ανεπαρκές γιατί έχει γίνει αστικοποίηση και ορισμένοι κλάδοι έχουν εκλείψει πια, δεν υπάρχουν.
Και βεβαίως στο ρέμα της Ιαλυσού, για παράδειγμα, υπάρχουν τουλάχιστον 10-15τε πολυτελείς κατασκευές, οι οποίες έχουν καταλάβει τη μισή κοίτη του ποταμού.

Και αυτό δεν είναι θέμα κατασκευής, δεν είναι κατασκευής των τελευταίων χρόνων. Το είχαμε δει από το 2013, όπου πέντε μέτρα περίπου φράχτες από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ακριβώς, χαρακτηριστικά αναφέρω στη μέση της κοίτης του ποταμού».

Δεν μπορεί να ακυρώνεται η φύση

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκεί. Κοιτάξτε, η φύση πρέπει να λειτουργήσει σαν φύση, δεν μπορεί να ακυρώνεται.
Επίσης, εκείνο το οποίο υπάρχει είναι ότι υπάρχει ένας πλακοσκεπής αγωγός στην είσοδο της Ιαλυσού, δηλαδή ένα ποτάμι το οποίο το έχουμε σκεπάσει στην κυριολεξία, το οποίο είναι αδύνατον να παραλάβει ουσιαστικά τον όγκο του νερού που έχει πέσει στην περιοχή της μικρής λεκάνης, που είναι μία μικρή λεκάνη της τάξεως των 6 – 7 χιλιομέτρων των τετραγωνικών., που αυτό σημαίνει ότι τα νερά που πέφτουν διοχετεύονται κατευθείαν προς τη θάλασσα.

Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες παρεμβάσεις, κατάφωρες ανθρώπινες παρεμβάσεις μέσα στην κοίτη του ποταμού. Αυτό το τονίζω και στη συνέχεια ένα τεχνικό έργο που ακυρώνεται εκ των πραγμάτων. Γιατί εδώ είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει χτιστεί, για παράδειγμα, στην έξοδο του ρέματος προς τη θάλασσα.

Αυτό αυτό το είδαμε από το 2013 που ήταν η αντίστοιχη πλημμύρα στην Ιαλυσσό, δεν είναι τωρινό μόνο. Κοιτάξτε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο αποκόπτει τη ροή του νερού, την έξοδο στη θάλασσα. Αυτό είναι ακριβώς δίπλα, είναι στα 20 μέτρα της θάλασσας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη τρωτότητα, η οποία είναι επόμενο να δώσει αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Πλησιάσαμε το ύψος της βροχόπτωσης στη Βαλένθια

Ακολούθως ανέφερε πως: «Από τη μία πλευρά είναι ο κίνδυνος, ο κίνδυνος σε τι συνίσταται; Συνίσταται στο ότι το ύψος της βροχόπτωσης, στη ραγδαιότητα, στην ένταση, στην κατεύθυνση της βροχόπτωσης και σε ορισμένες άλλες συνθήκες, κυρίως όμως στο ύψος και στη ραγδαιότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος, ο οποίος είναι ακραίος κίνδυνος.
Ομολογουμένως έφτασε κατά πληροφορίες και σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα έχουμε πάνω από 300 χιλιοστά.
Δηλαδή άγγιξε ουσιαστικά την βροχόπτωση της Βαλένθια που ήταν πάνω από 400, ήταν μεγαλύτερη.

Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο, με έναν υψηλότατο κίνδυνο, ο οποίος συνδυάζεται με την υψηλή τρωτότητα.
Η τρωτότητα τι είναι; Είναι αυτό που σας είπα. Κατασκευές μέσα στην κοίτη του ποταμού, μέσα στην κοίτη, όχι παραπλεύρως και τα λοιπά, άστοχα τεχνικά έργα τα οποία είχαν γίνει πριν 60 – 70 χρόνια.
Και βέβαια αποκοπή της κοίτης του ποταμού όταν αυτός πάει να εκβάλει προς τη θάλασσα. Το είδατε, ήταν πολύ χαρακτηριστικά.

Η σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης

Τέλος ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι: «Και τώρα τίθεται το ερώτημα αυτό. Το θέμα είναι ότι το μείζον για εμάς και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων είναι να κάνουμε σωστές προγνώσεις όσο μας επιτρέπει η φύση της επιστήμης, έτσι ώστε να προειδοποιήσουμε τον κόσμο. Και το μεγάλο επίτευγμα σε αυτή την περίπτωση είναι στη χθεσινή κακοκαιρία και τη σημερινή που συνεχίζεται, είναι ότι δράσαμε πολύ συστηματικά και ειδοποιήσαμε τον κόσμο από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και μάλιστα ο υπουργός, ο κ. Κικίλιας επισήμανε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να δώσουμε προειδοποίηση.
Η προειδοποίηση, η ενημέρωση είναι αυτή που διέσωσε κόσμο, γιατί όλα τα άλλα φαινόμενα, καταλαβαίνετε ότι ούτε την βροχή της γης μπορούμε να εμποδίσουμε να πέσει, ούτε να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Εκεί είναι που τα πάμε πάρα πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα, δηλαδή στην ειδοποίηση του πληθυσμού, στο να μειώσουμε την έκθεσή μας, την έκθεση του κόσμου ουσιαστικά των κατοίκων που κατοικεί σε αυτή την κάθε περιοχή που υφίσταται υψηλό κίνδυνο.
Και πραγματικά πάνω σε αυτό το θέμα έχει γίνει μια πάρα πάρα πολύ καλή δουλειά, έστω και αν υπάρχουν μερικά παράπονα ότι σε μερικές περιοχές δεν έβρεξε και δεν στάλθηκε το 112. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες και αυτά είναι θα έλεγα κακοήθειες περισσότερο παρά διαγράφουν την ουσία του προβλήματος».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και οι ψηφοφορίες «σταθμοί»
16 Ιανουαρίου, 2025
Οχήματα: Έρχονται νέες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα, χωρίς ΚΤΕΟ και εικονική ακινησία – Με προσαυξήσεις τα τέλη κυκλοφορίας
16 Ιανουαρίου, 2025
«Σπίτι μου ΙΙ»: Οι τράπεζες που συνεργάζονται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για το νέο πρόγραμμα
16 Ιανουαρίου, 2025
Γάζα: Άλλοι επτά νεκροί σε δυο βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας
16 Ιανουαρίου, 2025
Σε ισχύ από την Κυριακή η συμφωνία Ισραήλ – Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Πρώτη φάση με απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων
16 Ιανουαρίου, 2025
Θύμα ξυλοδαρμού ο ηθοποιός Σταύρος Λίτινας: «Έσπασε με γυμνά χέρια το παράθυρο του αυτοκινήτου μου»
16 Ιανουαρίου, 2025
Γάζα: Η πολιτική προστασία αναφέρει 20 θανάτους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας
16 Ιανουαρίου, 2025
Εκλογή ΠτΔ: Το παρασκήνιο της επιλογής Κ. Τασούλα από τον Πρωθυπουργό – Τι προηγήθηκε των ανακοινώσεων
16 Ιανουαρίου, 2025
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ με υπογραφή τριών αμυντικών προγραμμάτων – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεργασίας
16 Ιανουαρίου, 2025
Εξαφανίστηκε ο 35χρονος Αντώνης από τον Κολωνό
16 Ιανουαρίου, 2025