Εκλογικός νόμος: Αυτή θα είναι η νέα Βουλή (πίνακες)

Αν πάρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου και πάνω σε αυτό εφαρμόσουμε με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε τρεις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις, τότε θα καταλάβουμε τι προτείνει το κάθε κόμμα για τις επόμενες εκλογές.

Αυτήν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια των ραντεβού τους την απλή αναλογική που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση εκλογικού νόμου που κατέθεσε το 2018 το Κίνημα Αλλαγής. Δύο εξ αυτών προβλέπουν μικρότερη ή μεγαλύτερη πριμοδότηση του πρώτου κόμματους και μία η απλή αναλογική θέτει ως μοναδικό κριτήριο για τον σχηματισμό της επόμενης Βουλής το όριο εισόδου.

Τι κυβέρνηση θα είχαμε σήμερα αν το εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε ήταν διαφορετικό;

Με βάση το μοντέλο στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση και για το οποίο ο Μητσοτάκης δεν έδειξε χθες διάθεση διαπραγμάτευσης το αποτέλεσμα θα ήταν όχι και τόσο παραδόξως ακριβώς το ίδιο με το σημερινό. Η ΝΔ με 39,85 θα κέρδιζε και τις πενήντα έδρες που προτείνει ως μπόνους για το πρώτο κόμμα κερδίζοντας 158 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε στις 86, το Κίνημα Αλλαγής στις 22, το ΚΚΕ στις 15 η Ελληνική Λύση στις 10 και η ΜέΡΑ25 στις 9. Τίποτα δεν θα άλλαζε μιας και το κόμμα που άγγιξε το 40% θα εξασφάλιζε μια σχετικά άνετη αυτοδυναμία.

Οι επιλογές της απλής αναλογικής

Δεδομένου ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναγκαστικά θα διεξαχθεί με βάση το πάγιο αριστερό αίτημα για απαλοιφή του μπόνους το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε νόμο. Με αυτό το σύστημα και με βάση τα αποτελέσματα του περασμένου Ιουλίου η ΝΔ θα έπαιρνε 130 έδρες και δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές το πρώτο κόμμα θα έπρεπε να επιδιώξει συμμαχίες. Κι αυτές εκ των πραγμάτων περιορίζονται σε δύο κόμματα Στον ΣΥΡΙΖΑ με 103 έδρες στο Κίνημα Αλλαγής με 27 ή και στα δύο μαζί. Δηλαδή είτε θα έπρεπε να υπάρξει μια λύση μεγάλου συνασπισμού με τα δύο πρώτα κόμματα να μοιράζονται την εξουσία ενδεχομένως βάζοντας στο παιχνίδι και έναν μικρότερο εταίρο, είτε η ΝΔ θα έπρεπε να επιδιώξει συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής με τις έδρες του οποίου η πλειοψηφία θα έφτανε τις 157 έδρες.

Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής τα πράγματα μοιράζονται κάπως στη μέση η αυτοδυναμία είναι μεν πιο δύσκολη αλλά δεν είναι αδύνατη. Η συγκρότηση κυβέρνησης όμως πρέπει και μαθηματικά να περιλαμβάνει το κόμμα που έκοψε πρώτο το νήμα στην εκλογική αναμέτρηση. Αν το κεντροαριστερό σύστημα εφαρμοζόταν στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ θα είχε φτάσει πολύ κοντά στην πηγή δεν θα είχε όμως πιει νερό. Για μια μόνο έδρα θα έπρεπε να ξεκινήσει την αναζήτηση για έναν κομματικό εταίρο.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»