Εξεταστική για λίστα Πέτσα και δημοσκοπήσεις: «Ναι» από ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25 στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική φαίνεται να είναι η άποψη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη σύσταση της εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα αλλά και τις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, η πρόταση για να υπερψηφιστεί χρειάζεται μόλις 120 βουλευτές (κι όχι 151), δεδομένου ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίστηκε πρόσφατα, το «όριο» κατέβηκε δίνοντας το δικαίωμα στην μειοψηφία να συστήσει μια τέτοια επιτροπή.

Την ίδια ώρα πηγές του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμιζαν ότι η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει με θετικό μάτι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Λέμε ΝΑΙ, όπως άλλωστε έχουμε πράξει και σε όλες τις εξεταστικές” και πρόσθεταν εμφατικά: “Όλα στο φως”», επισήμαινε το Κίνημα Αλλαγής, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος η οποία θα συγκληθεί εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων. Επίσης, «ναι» αναμένεται να πει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

KKE: Ναι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων.

Υπερψηφίζει και το ΜεΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 έχει αντιταχθεί σε Εξεταστικές Επιτροπές για ποινικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί. Πάγια θέση του είναι, ότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Δικαστήριο, αλλά ότι παρόμοια ζητήματα πρέπει να εξιχνιάζονται από ένα αρμόδιο Σώμα Δίωξης Εγκλήματος Πολιτικών και Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα «εκδημοκρατίσει».

Υπό αυτά τα δεδομένα (κι αν το Κίνημα Αλλαγής δεν αναθεωρήσει ή έχει διαρροές) η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βαίνει προς υπερψήφιση.