Μετακίνηση εκτός νομού: Νέα δεδομένα – Αυτά τα «έγγραφα» κόβει η κυβέρνηση

Υπουργική απόφαση κλείνει εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Ποιο είναι το μέτρο που θα λάβει τις επόμενες ώρες η κυβένρηση, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη

Το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό από το περσινό γιατί έχουμε άλλα εργαλεία στα χέρια μας. Υπάρχει κόπωση αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά, είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις 6’ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας πως εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται.

Τι θα αλλάξει

Πλέον, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ώρες:

– Μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή υγείας.

– Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με βάση την δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μετακινούνται στον επίσημο τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφ’ άπαξ και δεν θα επιτρέπεται η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.

– Η συγκομιδή προϊόντων ως αιτία για υπερτοπική μετακίνηση απαλείφεται και δεν θα προβλέπεται για την περίοδο του Πάσχα.

– Οσοι επιθυμούν υπερτοπική μετακίνηση με αφορμή τον θάνατο και την κηδεία συγγενικού τους προσώπου θα μπορούν να το πράττουν επιδεικνύοντας στους; αστυνομικούς την ληξιαρχική πράξη θανάτου του οικείου τους.

– Για όλες τις περιπτώσεις -πλην της επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας- ο απολύτως αναγκαίος χρόνος της παραμονής σε άλλη περιφέρεια θα είναι ένα 48ωρο.

– Μέσω της Εργάνης θα μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις για μετακινήσεις μόνο για τους μισθωτούς που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.