Lockdown: «Κλείδωσαν» οι ανακοινώσεις – Τα νέα μέτρα για Πάσχα-εστίαση

Εντός της ημέρας αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα του Πάσχα, αλλά και την… εστίαση.

Τι θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την απογευματινή ενημέρωση.

Αν και σήμερα περιμέναμε ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα του Πάσχα, τελικά θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την εστίαση.

Πάσχα: Οδικός χάρτης – Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε προχθές η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των εκκλησιών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Ειδικότερα, η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό.

Σε ό,τι αφορά την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα την τέλεσή της στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Βάσει αυτών, ο προγραματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
-Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
-Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ,λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.

Υπουργική απόφαση «ταφόπλακα» για τη μετακίνηση εκτός νομού

Υπουργική απόφαση κλείνει εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Ποιο είναι το μέτρο που θα λάβει τις επόμενες ώρες η κυβένρηση, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη

Το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό από το περσινό γιατί έχουμε άλλα εργαλεία στα χέρια μας. Υπάρχει κόπωση αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά, είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις 6’ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας πως εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται.

Ανακοινώσεις για την Εστίαση

Η εξειδίκευση των μέτρων για την εστίαση θα γίνει σήμερα στις 18:00 κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την Covid – 19 από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα στις 3 Μαΐου – Σε εξωτερικούς χώρους και με self tests

Tο άνοιγμα της εστίασης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου και θα συνοδευτεί και από την διεύρυνση του ωραρίου της κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

Η επαναλειτουργία της εστίασης θα πραγματοποιηθεί με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Τι ώρα θα κλείνουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Όπως προαναφέραμε, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 3/5 θα είναι έως τις 23.00.

Αρα εκείνη την ώρα θα κλείνουν και τα καταστήματα της εστίασης.