Εντάσεις λόγω ύφεσης στην Τουρκία

Οι οικονομικός κλοιός σφίγγει για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την κατάσταση στον τομέα της οικονομίας να γεννά όλο και περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό.

Η οικονομία ήταν το ισχυρό ατού του Ερντογάν, μέσω της οποίας κατάφερε να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Οι δυσκολίες που έχει μπροστά του ο Ερντογάν και οι οποίες έρχονται να του διαλύσουν την εικόνα που θέλει να περάσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων αποτελεί μια προσφιλή τακτική για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Η ύφεση που πλήττει την Τουρκία αναμένεται ότι θα γεννήσει εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Ανεβάζει τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζεται για νέα επιχείρηση με πρόσφυγες κατά της Ελλάδας.

Η Τουρκία μόλις που άρχισε να συνέρχεται από την πρώτη της ύφεση όταν την χτύπησε η πανδημία του κορωνοϊού. Η οικονομία είναι τώρα έτοιμη να ξαναπέσει σε ύφεση και οι επιλογές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι περιορισμένες. Μαζική ανεργία, κατάρρευση του τουρισμού, νομισματική αστάθεια: «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή», συνοψίζει ο Ατίλα Γιεσιλάντα, οικονομολόγος στο κέντρο σκέψης GlobalSource Partners.

Σανίδα σωτηρίας για την τουρκική οικονομία φαίνεται πως αποτελούν οι συμφωνίες swap – μηχανισμός ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή συναλλαγματικών ελλείψεων – για τις οποίες κινήθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις και ήδη καταγράφονται οι πρώτες συμφωνίες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Haberturk η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανακοίνωση της οικονομικής συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα εγκαινιάσει μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το νέο γιγαντιαίο νοσοκομείο στην περιοχή Μπασάκσεχιρ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο Μπασάκσεχιρ, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό μονάδων ΜΕΘ, με περίπου 3.000 κλίνες και 90 χειρουργεία, είναι προϊόν τουρκο-ιαπωνικής κοινοπραξίας.

Σε συνέντευξή του το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουισάλ είχε παραδεχτεί ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε διάλογο με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για συμφωνίες swap. Δεν αποκάλυψε ωστόσο με ποιες χώρες διεξάγονται οι συνομιλίες.

Η άμεση εύρεση πόρων φαίνεται να είναι απαραίτητη για την Τουρκία, καθώς τα καθαρά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε συνάλλαγμα μειώθηκαν στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χαμπέρτουρκ, η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με συνολικά τέσσερα κράτη για συμφωνίες swap. Οι συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχαν επειδή η Τουρκία δεν είχε στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει ξένα κεφάλαια για να στηρίξει την οικονομία της απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωναϊού και να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας προσπάθησαν να στηρίξουν τη λίρα στην πορεία διολίσθησής της τους τελευταίους μήνες.

Οι φήμες περί σύναψης συμφωνιών swap εκ μέρους της Τουρκίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της τουρκικής λίρας η οποία άρχισε σήμερα να ανακάμπτει. Το τουρκικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,4% και έφτασε στο 6,85, από το χαμηλό όλων των εποχών των 7,269 ανά δολάριο που είχε φτάσει στις 7 Μαΐου.

«Αχίλλειος πτέρνα»

Αν και το όνομα του προέδρου τους ήταν για καιρό συνώνυμο της ευημερίας για τους Τούρκους, η οικονομία έχει πλέον γίνει η «αχίλλειος πτέρνα» του, υπογραμμίζει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι του Washington Institute of Near East Policy, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης (0,9% το 2019), της υψηλής ανεργίας (13,6% τον Φεβρουάριο) και του διψήφιου πληθωρισμού (10,97% τον Απρίλιο).
Εξαιτίας αυτών των κακών αριθμών, ο Ερντογάν κατέγραψε μια ηχηρή ήττα στις περυσινές δημοτικές εκλογές, χάνοντας την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

«Δεν προβλέπονται εκλογές στην Τουρκία πριν από το 2023, όμως η δημοτικότητά του μειώνεται και ξέρει πως θα είναι δύσκολο (…) να αγνοήσει τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, αν η οικονομία ναυαγήσει», λέει ο Τσαγκαπτάι.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει την πληθωριστική πίεση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία αναμένει μια «ισχυρή ανάκαμψη» της τουρκικής ανάπτυξης το 2021.

Η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη βούληση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να φέρουν πιο κοντά γεωγραφικά τις αλυσίδες παραγωγής τους για να κερδίσουν μερίδια της αγοράς και να προσελκύσουν επενδύσεις.

«Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την Τουρκία. Έχει χαμηλούς μισθούς, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παραδίδει πάντα προϊόντα ποιότητας εντός των προθεσμιών», υπογραμμίζει ο Γεσιλάντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύοντας τη σταθερότητα του συστήματος υγείας της, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί μετά την πανδημία από μια άνθηση του ιατρικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, η χώρα έχει να επιδείξει σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων που συνδέονται με την Covid-19: περίπου 4.200 θάνατοι για 150.000 κρούσματα.

Πηγή: philenews