Επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού: Πέντε νέες κατηγορίες εργαζομένων – Εως 15/9 η πρώτη δόση

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση δήλωσε στο MEGA ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Εν τω μεταξύ, χθες καταγράφηκαν στη χώρα μας 3076 ημερήσιες μολύνσεις. 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της νόσου 337 είναι διασωληνωμένοι, ενώ έγιναν 248 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, φόβους εκφράζουν οι ειδικοί για αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά και την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά.

Καταληκτική ημερομηνία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς η 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα βγουν σε αναστολή εργασίας όσοι θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Νέες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου και για κάθε ημέρα απο την ερχόμενη εβδομάδα ενάντια στην υποχρεωτικό ήτα του εμβολιασμού των υγειονομικών αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες

Η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών αυξάνει τις πιθανότητες για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν από αυτών που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένω
Ειδικότερα, η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι. Θα κριθεί από δύο παράγοντες.

Πρώτον από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν άλλο 1 εκ πολίτες προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας και δεύτερον από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπλοφάρουν για όσους ήδη το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό. Δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί που δεν θα έχουν κάνει την 1η δόση θα βγουν σε αναστολή και θα πρέπει να επιστρέψουν και την προκαταβολή του μισθού τους.

Ωστόσο διαπιστώνεται ήδη ικανοποιητική αύξηση των εμβολιασμών. Από τις 16 Αυγούστου έχουν κλειστεί 220.000 νέα ραντεβού εκ των οποίων οι 8.150 είναι υγειονομικοί.

Αν πάντως χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας – κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει – θα αφορά πρωτίστως το δημόσιο σε υπηρεσίες που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με κόσμο.

Επίσης γίνεται συζήτηση για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά εκεί η απόφαση δεν είναι απλή καθώς είναι δύσκολη η αναπλήρωση των κενών ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποκλείσει ακόμα και τον ιδιωτικό τομέα όπως το χώρο της εστίασης αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν κάτι τέτοιο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πέντε νέες κατηγορίες εργαζομένων – Εως 15/9 η πρώτη δόση

Νέες κατηγορίες εργαζoμένων προστίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 27 Αυγούστου.

Πρόκειται για εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ, σε μονάδες ψυχικής υγείας, σε οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης, σε συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα και σε κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας που πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου με την πρώτη ή την μοναδική δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, υποχρεωτικά εμβολιάζονται με την πρώτη ή την μοναδική δόση του εμβολίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021: 

  1. το προσωπικό που απασχολείται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96) – Πρόκειται για τους εργαζόμενους σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Πολυδύναμα Ψυχιατρικά Ιατρεία, Πολυδύναμα Ιατραπαιδαγωγικά Ιατρεία, Κινητές Μονάδες, Ψυχιατρικά Τμήματα Ενηλίκων ή Παιδιών και Εφήβων Γενικών Νομαρχιακών ή Περιφερειακών Νοσοκομείων, Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές Ενηλίκων ή Παιδιών και Εφήβων, Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακά ινστιτούτα Ψυχικής Υγείας και Πανεπιστημιακές Μονάδες που έχουν ως αντικείμενο την ψυχική υγεία, Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ή Παιδοψυχιατρηκό Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Εξειδικευμένης Περίθαλψης, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Ειδικά Κέντρα ή Ειδικές Μονάδες Κοινωνικής Επανένταξης και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης.
  2. το προσωπικό στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74), – Πρόκειται για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ), το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών
  3. το προσωπικό στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του άρθρου 58 του ν. 4139/2013, – Εργαζόμενοι σε Συμβουλευτικούς Σταθμούς, Κέντρα και Θεραπευτήρια σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλες σχετικές μονάδες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέραν των ήδη αναγνωρισμένων που έχουν ιδρυθεί μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών από Δήμους η Περιφέρειες, κοινωφελή ιδρύματα, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.α.
  4. το προσωπικό στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α’ 103) – Πρόκειται για τους εργαζόμενους σε Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που έχουν συστήσει Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού
  5. το προσωπικό στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι υποχρεούνται πλέον με νέα ΚΥΑ να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρεται στην νέα ΚΥΑ, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους από το προσωπικό των ανωτέρω φορέων, η προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης (27.8.2021). Συνεπώς όσοι επιθυμούν να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας οφείλουν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι Υγειονομικές Επιτροπές οφείλουν να εξετάσουν τα αιτήματα εντός 5 ημερών, δηλαδή το αργότερο έως την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και μετά, όσοι δεν εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, τότε θα αντιμετωπίσουν άμεσα αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού, ενώ οι εργοδότες που δεν υποβάλλουν την σχετική δήλωση στο σύστημα Εργάνη κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Πληροφορίες imerisia.gr