Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Έρχονται αλλαγές – Ποιοι το δικαιούνται

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Στον «πάγο», μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2020, μπαίνουν οι αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο.

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Η αναδιάρθρωση του επιδόματος θα «πιάσει» περίπου 93.000 εργαζόμενους, οι οποίοι εισπράττουν από 35 έως 150 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται, κυρίως, για εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων και στην καθαριότητα των Δήμων, όπως επίσης νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, εργαζόμενους σε Κέντρα Υγείας, διασώστες, δεσμοφύλακες, χημικούς, λιμενεργάτες κ.ά.

Πρόκειται για την δεύτερη παράταση που δίνεται στο «θρίλερ» του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς το αρχικό πλαίσιο προέβλεπε τελικό πόρισμα έως τον Ιανουάριο του 2019, ενώ στη συνέχεια δόθηκε παράταση για το τέλος Οκτωβρίου 2019.

Σήμερα η διαστρωμάτωση του επιδόματος γίνεται ως εξής:

– 83.527 υπάλληλοι εισπράττουν 150 ευρώ.

– 5.203 υπάλληλοι εισπράττουν 70 ευρώ.

– 940 υπάλληλοι εισπράττουν 35 ευρώ.

– 2.950 δασικοί υπάλληλοι εισπράττουν 105 ευρώ.

Υπολογισμός του επιδόματος με… point system
Βάσει της προκαταρκτικής γνωμοδότησης, η οποία συντάχθηκε τον Μάιο του 2018, επτά κριτήρια υπαγωγής με επτά «ισοβαρείς» ομάδες βλαπτικών παραγόντων βαθμολογούνται βάσει ενός πίνακα επικινδυνότητας ο οποίος ενσωματώνει ρήτρες για την πιθανότητα και τη σοβαρότητα της έκθεσης σε κίνδυνο.

Τα επτά κριτήρια υπαγωγής είναι οι εξής βλαπτικοί παράγοντες:

1. Φυσικοί (θόρυβος, δονήσεις, ακτινοβολίες, ακραίες υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες).

2. Χημικοί (ερεθιστικοί, τοξικοί, καρκινογόνοι, διαβρωτικοί ή και εκρηκτικοί).

3. Βιολογικοί παράγοντες.

4. Εργονομικοί (χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, εργασία πάνω από το ύψος των ώμων και βαριά σωματική εργασία).

5. Μηχανολογικοί – ηλεκτρολογικοί (εργασία με μηχανήματα με κινητά μέρη, εργασία επηρεαζόμενη από ρεύμα υψηλής τάσης, εργασία σε ύψος, σε βάθος, υποθαλάσσια, εργασία σε περιορισμένο χώρο, εργασία εκτός στεγασμένου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου).

6. Οργανωτικοί παράγοντες (εργασία σε 24ωρες βάρδιες με νυχτερινό ωράριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με παροχή εργασίας τουλάχιστον 5 ωρών μεταξύ 10 μ.μ. έως 6 π.μ.).

7. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (εργασιακό στρες που απορρέει από την εντατικοποίηση εργασίας αλλά και η συνεχής και εντατική εργασία υπό ψυχοσωματική φόρτιση).