Κοινωνικό μέρισμα 2020: Πότε θα δοθεί και σε ποιους

Έρχεται νέο 800άρι: Πότε και σε ποιους θα δοθεί

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup ήταν θετικές και πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για νέες πρωτοβουλίες. «Τουλάχιστον ακόμα μια φορά το επίδομα των 800 ευρώ», τόνισε.

«Ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο, είδατε από όλες τις αναφορές που έχουν γίνει δημόσια ότι δεν υπήρχε η διάθεση από μεγάλο αριθμό κρατών να το αποδεχτούν. Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε για το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για την Ελλάδα: «Έχουμε μια εξωγενή κρίση, συμμετρική στην Ευρώπη. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη λειτούργησε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το πώς λειτούργησε πριν από 10 χρόνια. Σε πρώτη φάση προχώρησε στην πλήρη άφεση των δημοσιονομικών κανόνων. Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δαπάνες στην οικονομία. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Eurogroup αποφάσισε, οι οικονομίες θα γυρίσουν σε ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα, τα μειωμένα έξοδα εξαιτίας της ύφεσης που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, επειδή θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας, τα επιδόματα για τους ανέργους, επίσης εξαιρούνται. Όποια δαπάνη γίνει, εξαιτίας του κορωνοϊού, στους 4 άξονες, όπου είναι η δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότα,, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μέσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που μέχρι τώρα ήταν εξαίρεση».

Για το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δαπάνες: «Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστεί περίπου 1,5 τρις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες. Έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παίρνει δύο αποφάσεις, για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Έρχεται η Ευρώπη και παίρνει αποφάσεις για την αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος διασφάλισης των θέσεων απασχόλησης και η ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες, ένα πακέτο των 500 δις ευρώ. Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπάρχει σε γραπτό κείμενο και η αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών άμεσα και μεταγενέστερα για την ανάκαμψη των οικονομιών, που εκει μέσα είναι η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που ξεκινάει από το 2021».

«Οποιαδήποτε χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους, υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης, η ανάγνωση η οποία γίνεται από πάρα πολλές χώρες, γι αυτό και πάει στους αρχηγούς των κρατών, είναι ότι θα καλύψει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, όχι μόνο και αποκλειστικά στο επίπεδο της υγείας. Αν δηλαδή θέλει κάποιος χρηματοδότηση για την ανεργία, θα πρέπει να είναι για την ανεργία που έρχεται από τον κορωνοϊό, Αν χρειαστούν πιο φιλόδοξα μέτρα, θεωρώ ότι η χθεσινή ήταν μια θετική απόφαση και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμα πιο φιλόδοξες αποφάσεις».

Για το τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα μετά από αυτές τις συμφωνίες, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε μαζικά και έγκαιρα την κατάσταση και για την επόμενη μέρα την κρίση. Η συζήτηση μας γίνεται χωρίς να ξέρουμε ακόμα την επέκταση του προβλήματος. Κάνουμε εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις με έναν άγνωστο παράγοντα, με έναν εχθρό που όμως θέλει κοινές απαντήσεις.

Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο βάρος, που είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δίνοντας κίνητρα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν. Πήρε το κράτος το βάρος μέρος ή το σύνολο του προσωπικού των επιχειρήσεων υπό τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί. Δώσαμε τη δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου, που πρόκειται για άλλο ένα πακέτο χρημάτων άμεσα. Η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί με πόρους χωρίς να έχει δαπάνες και ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείνει. Μειώσαμε το ενοίκιο κατά 40%».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή: «Ενεκρίθει από τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως και άλλες δύο πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, τον εγκυοδοτικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις μαζί με την επιδότηση του επιτοκίου. Ήδη έχουν έρθει περίπου 45.000 επιχειρήσεις να δηλώσουν βασικά τους στοιχεία. Εμείς με αυτοματοποιημένη διαδικασία και με έναν μαθηματικό αλγόριθμό, με βάση την πτώση του τζίρου θα χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις επιχειρήσεις. Ο στόχος μας ήταν αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, όμως λόγω της παράτασης μπορεί να πάρει λίγες μέρες παραπάνω. Τα χρήματα αυτά θα βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα κατανεμηθούν σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που θα έχουν δείξει οι επιχειρήσεις. Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί».

Για το αν η χώρα μπει ξανά σε κατάσταση προληπτικής πιστωτικής γραμμής και μνημονιακών όρων: «Οι μνημονιακοί όροι γα κάποιον που θα κάνει την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Με τα σημερινά δεδομένα, με τις εκτιμήσεις για το μέλλον, με βασικό σενάριο το πότε θα τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, όχι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Για τον τουρισμό: «Για όλους τους κλάδους της οικονομίας έχουμε σκέψεις. Όλοι αυτοί έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των μέτρων που έχουμε λάβει. Την εργασία επιδοτούμαι. Όταν λέμε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, τους πληρώνουμε 800 ευρώ, καλύπτουμε ασφαλιστικές εισφορές, τους δίνεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του ενοικίου αν είναι πρώτη κατοικία. Στον προγραμματισμό μας, όλα τα μέτρα μπορούν να επαναληφθούν τουλάχιστον ακόμα μια φορά. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς κι εμείς ακολουθούμε, γι αυτό πρέπει να ρίξουμε γρήγορα πολλά όπλα στη μάχη, κρατώντας καύσιμα για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Ο τουρισμός έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο και τον εποχικό, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τους εργαζόμενου. Στην άκρη του μυαλού μας πάντα υπάρχει το μνημόνιο έτσι ώστε η χώρα να μην φτάσει ξανά εκεί».

Για το αν οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά: «Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Είναι συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις αυτές. Αυτή τη στιγμή θέλω να πω ότι δέχομαι μια σειρά εισηγήσεων για να βάλω πολλούς κλάδους σε αυτή την κατηγορία. Χθες ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δώρο Πάσχα στους αγωνιστές και έχω κατακλειστεί από αιτήματα πολλών άλλων κλάδων που έχουν προσφέρει. Όταν δεν απαντώ σε κάτι είναι γιατί αυτές είναι συλλογικές αποφάσεις που πρέπει να ανακοινωθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή, ίσως και από τον πρωθυπουργό. Αυτό που προέχει τώρα είναι η ενίσχυση των ανθρώπων που δίνουν αγώνα».