Το newsique.gr εγκαινιάζει τη διενέργεια κυλιόμενης έρευνας εντοπισμού και ανάδειξης των κρίσιμων μεγεθών του COVID 19, με στόχο την ψύχραιμη και αντικειμενική ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
Δεδομένου ότι συγκεκριμένα νούμερα, όπως –για παράδειγμα- ο αριθμός των ημερήσιων τεστ, δεν ανακοινώνονται και χρειάζεται εις βάθος αναζήτηση και ανάλυση των επίσημων στοιχείων του ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό τους, το newsique.gr αναλαμβάνει να ενημερώνει πλήρως τους αναγνώστες του.
Η χρησιμότητα της έρευνας αυτής καθίσταται ζωτική, αφού μεγέθη όπως ο αριθμός των ημερήσιων τεστ είναι καίρια για την εξαγωγή των πραγματικών συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα, δεδομένου ότι ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων (που ανακοινώνεται καθημερινά) προφανώς δεν αρκεί. Σημασία έχει το ποσοστό των θετικών διαγνώσεων επί του αριθμού των διενεργηθέντων τεστ. Το ποσοστό της θετικότητας, δηλαδή.
Από μόνος του ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται ευθέως από τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια μέρα: αν διενεργηθούν περισσότερα τεστ, ασφαλώς θα καταγραφούν και περισσότερα κρούσματα, ως απόλυτος αριθμός – αν διενεργηθούν λιγότερα, θα περιοριστεί de facto ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων. Ο αντικειμενικός δείκτης λοιπόν, είναι η θετικότητα.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η έρευνα που διενεργεί το newsique.gr αναλύει τα επίσημα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, από την 1η Αυγούστου έως 16 Ιανουαρίου.
Αριθμός τεστ (16/1): 30313
Αριθμός κρουσμάτων (16/1): 510
Ποσοστό θετικότητας (16/1): 1,68%
Μέρος όρος θετικότητας τρέχουσας εβδομάδας (έως 16/1): 1,97%
Μέσος όσος θετικότητας προηγούμενης εβδομάδας: 2,85%
Όπως προκύπτει, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown (Τρίτη 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 7 Νοεμβρίου πανελλαδικά) για να σημειωθεί μια πρώτη –και σίγουρα όχι επαρκής- αποκλιμάκωση του ρυθμού επέκτασης της πανδημίας. Ετσι, ενώ τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου η θετικότητα στον ιό χτύπησε κόκκινο (9,24%, 10,35% και 9,6%, αντίστοιχα – με άλλα λόγια, 1 στα 10 τεστ έβγαινε θετικό!), την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου σημειώθηκε η πολυπόθητη μείωση του ρυθμού επέκτασης της πανδημίας, αφού η θετικότητα περιορίστηκε στο 6,95% (δηλαδή, θετικό έβγαινε το 1 στα 14 τεστ).
Μάλιστα, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, το ποσοστό της θετικότητας κινήθηκε στην περιοχή του ζενίθ, όταν θετικό έβγαινε το 1 στα 10 τεστ, φτάνοντας στο 9,18%. Ετσι, ο δρόμος μέχρι μια αποκλιμάκωση σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα φαντάζει ακόμη μακρύς…
ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ…
Το newsique.gr μελέτησε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε βάθος χρόνου, από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
- Ο μέσος όρος θετικότητας (δηλαδή, του ποσοστού των κρουσμάτων επί των διενεργούμενων τεστ) την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ήταν 0,85%. Με άλλα λόγια, στα 100 διενεργούμενα τεστ 0,85 έβγαιναν θετικά. Ή, αλλιώς, θετικό έβγαινε 1 στα 118 τεστ.
- Το ποσοστό αυτό έμεινε κάτω από 2% (εβδομαδιαίος μέσος όρος) μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, μέχρι τότε, έβγαινε θετικό 1 στα 58 τεστ.
- Εκτοτε, τα πράγματα ξεφεύγουν και φτάνουμε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου στο 6,24%, δηλαδή να βγαίνει θετικό 1 στα 16 τέστ.
- Χειρότερη ημέρα, η Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με θετικότητα 13,6%, όταν δηλαδή θετικό βγήκε 1 στα 7 τεστ…
- Από τον Αύγουστο ως το ζενίθ του Νοεμβρίου, η θετικότητα 12πλασιάστηκε…
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr