Ερντογάν σε Πούτιν: Δεν αναγνωρίζουμε κανένα μέτρο που πλήττει την ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σε συνέχεια της αναγνώρισης από τη Ρωσία των αποσχισθεισών περιοχών στη χώρα ως ανεξάρτητα κράτη, όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του «ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανένα», και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, με την Άγκυρα σε ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.

Η προεδρία δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.

Εξάλλου, ο Ερντογάν είπε ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και ότι θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για την επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έρθει η διπλωματία στο προσκήνιο και ότι (η Τουρκία) συνεχίζει την εποικοδομητική της στάση και στο ΝΑΤΟ», σημειώνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται πως η αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τον Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις και κυρώσεις από τις δυτικές χώρες. Ωστόσο η Τουρκία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο και αντιτίθεται επί της αρχής στην επιβολή κυρώσεων, κατά τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία ή τη Ρωσία.