ΕTE: Η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα

Η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα γίνεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία αξιολογήθηκε με BBB (low) με σταθερές προοπτικές από τον οίκο DBRS, σχεδόν 15 χρόνια μετά την κρίση.

Η αξιολόγηση της ΕΤΕ ισοδυναμεί με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας, ενώ ο οίκος προβλέπει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα την ξεπεράσει, δεδομένης της συγκέντρωσής της στην εγχώρια αγορά και τη σημαντική έκθεσή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση της τράπεζας αντανακλά την ηγετική της θέση στο retail και το corporate banking, παρά τη βαθιά αναδιάρθρωση από την οποία πέρασε μετά την κρίση χρέους. Επίσης, η DBRS έλαβε υπόψη ότι η τράπεζα έχει σταθερή χρηματοδότηση και ρευστότητα, λόγω της ευρείας βάσης καταθετών της

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, η DBRS έλαβε επίσης υπόψη ότι το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Ωστόσο, έκρινε ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έναντι της ευρωπαϊκής, καθώς και οι προσδοκίες για πιστωτική επέκταση χάρη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με περαιτέρω προσπάθειες de-risking (μείωσης της έκθεσης στα ρίσκα), μετριάζουν τους κινδύνους για την ΕΤΕ.