Πτυχή της Εθνικής Στρατηγικής για τα ΑμεΑ αποτελεί και η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες και στη θάλασσα. Ήδη, 225 παραλίες της χώρας διαθέτουν ειδική εγκατάσταση για αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικές δυσκολίες, ενώ πολλές από αυτές προσφέρουν και συμπληρωματικές παροχές. Στόχος, η Ελλάδα να καταστεί φιλόξενος τουριστικός προορισμός για όλους.
Tην απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες εξασφαλίζουν οι ειδικές ράμπες με τις καρέκλες που βοηθούν τα άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν τη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδού.
Ο Θανάσης Κοτίτσας, ΑμεΑ, αναφέρει ότι: «Έρχομαι 10 χρόνια, έχει το μηχάνημα και μας βοηθάει να μπαίνουμε στη θάλασσα και να βγαίνουμε εύκολα και να κολυμπάμε».
Η Ανθή Πιστραγάλη, ΑμεΑ, επισημαίνει πως: «Μπαίνω και βγαίνω μόνη μου χωρίς βοήθεια. Για εμένα ειδικά μου δίνει ζωή, με βελτιώνει και μου δίνει ζωή. Μέχρι 150 μπάνια κάνω κάθε χρόνο. Με βοηθάει πάρα πολύ».
Περισσότερες από 200 παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία εκ των οποίων 41 στην Αττική.
Το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθεί δράσεις που αφορούν την προσβασιμότητα στις παραλίες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. Ευρώ.
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε: «Μια Ελλάδα με όλους για όλους, αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου».
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, επισήμανε πως: «Το Υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να προβάλει την Ελλάδα ως έναν προορισμό φιλόξενο και ασφαλή για όλους και βεβαίως προσβάσιμο σε όλους».
Στις παραλίες της Καλαμάτας φέτος το καλοκαίρι έχουν τοποθετηθεί τέσσερα μηχανήματα για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ατόμων με αναπηρία.
Ο Αμερικανός Blogger AμεΑ Κόρι Λι, ανέφερε ότι: «Χρησιμοποίησα τη ράμπα σήμερα το πρωί και πραγματικά αυτό που είδα ήταν ότι ήταν υπέροχη εμπειρία και δεν το έχουμε στην Αμερική αυτό. Είναι πολύ πιο εύκολο να βγούμε από το νερό».
Την εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη με οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε: «βασικός στόχος της εθνικής στρατηγικής είναι η πλήρης συμπερίληψη των ατόμων αυτών στην πολιτική οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι για μας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι: «Μια εθνική στρατηγική πρέπει να έχει την μέγιστη συναίνεση».
Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι: «δεν έχουμε πετύχει την συμπερίληψη την ορατότητα για αυτούς τους ανθρώπους».
Το Υπουργείο Τουρισμού καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους, τους δήμους, την ΕΤΑΔ και τους φορείς διαχείρισης των παραλιών να συμβάλλουν καθιστώντας την Ελλάδα σε ότι αφορά τις παραλίες της, προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο.