Φόρουμ Δελφών: Πως η Πανδημία επαναπροσδιορίζει τον κόσμο

Η κα Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, ξεκινώντας την συζήτηση με τον Ιβάν Κράστεβ , Πρόεδρο του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι κρίση της πανδημίας είναι ίσως η μεγαλύτερη κρίση της γενιάς αυτής. Ρώτησε τον κ. Κράστεβ αν πιστεύει ότι κάποιες τάσεις που προϋπήρχαν της κρίσης θα επαναπροσδιοριστούν στην μετά-κορωνοϊο εποχή.

Ο κ. Κράστεβ είπε ότι η κρίση δεν ακολουθεί το κλασικό μοντέλο μιας καταστροφικής κρίσης, απλά δίνει παραπάνω ώθηση σε τάσεις που υπήρχαν και πριν. “Η κρίση αυτή λειτουργεί σαν ένας ενισχυτής τάσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τόνισε ότι ήταν τεταμένες και πριν την πανδημία, αλλά ότι τώρα έγιναν ακόμη πιο έντονες. Ωστόσο είπε ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι η απόλυτη λύση στην κρίση, αναφέροντας χαρακτηριστικά αμερικανική έρευνα που καταδεικνύει ότι ο μισός αμερικανικός πληθυσμός δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο. “Αυτό δείχνει τον διχασμό της κοινωνίας μας”, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση της κας. Δεμερτζή για τις οικονομικές επιπτώσεις και πως αυτές επαναπροσδιορίζονται στην μετά-κορωνοϊό εποχή, ο κ. Κράστεβ τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συντονισμός στην διαχείριση κρίσεων, δεν θα έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έδωσε ως παράδειγμα την Κλιματική Αλλαγή και είπε ότι αν δεν συνεργαστούν υπερδυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, τότε δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της μόλυνσης στο περιβάλλον.

Ο κ. Κράστεβ συνοψίζοντας σημείωσε ότι η κρίση που βιώνουμε έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και από την οικονομική κρίση, διότι τώρα δεν κατηγορούμε τα κράτη για κακή διαχείριση χρημάτων, αλλά και από την προσφυγική κρίση. Στην προσφυγική κρίση όλες οι εμπλεκόμενες χώρες λειτούργησαν πολύ πιο εθνικιστικά, ενώ στην παρούσα κρίση “αγκάλιασαν” τους πρόσφυγες (π.χ. Πορτογαλία) και τους συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι πολίτες της κάθε χώρας, με ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Τόσο η κα. Δεμερτζή όσο και ο κ. Κράστεβ κατέληξαν ότι αυτό που χρειαζόμαστε στην “επόμενη μέρα” είναι καλύτερος συντονισμός, κοινή αντιμετώπιση και ενίσχυση της συνεργασίας, ειδικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. “Οι πολίτες ήδη από τις Ευρωεκλογές μας έδωσαν το μήνυμα ότι επιθυμούν περισσότερες “ευρωπαϊκές λύσεις”, είπε η κα. Δεμερτζή. Ίσως η κρίση αυτή μας οδηγήσει σε μία επόμενη μέρα με περισσότερες ομοσπονδιακές δράσεις. “Τα κράτη -μέλη δοκίμασαν και την εθνική ενότητά τους αλλά διαπίστωσαν και την περιορισμένη δύναμή τους στην επίλυση τέτοιων καταστάσεων”, είπε κλείνοντας ο κ. Κράστεβ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Οικονόμου: Τα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής αποδίδουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ουκρανία κατέρριψε 58 από τα 132 ρωσικά drone που εκτοξεύθηκαν χθες
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τροχαίο στο Περιστέρι – Ο οδηγός πήρε σβάρνα τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Επέμβαση της εισαγγελίας για τα νεκρά πρόβατα στον Αλμυρό Βόλου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν ψήφισε το Κοινοβούλιο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό την Κυριακή και τη Δευτέρα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Κάταγμα στον γοφό υπέστη η Νάνσι Πελόζι μετά από την πτώση της στο Λουξεμβούργο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τραγωδία ανοικτά της Γαύδου μετά από ανατροπή πλοιάριου
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Μπαράζ» πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους
14 Δεκεμβρίου, 2024
Μουρτζούκου: «Δεν πειράζω αν δεν με πειράξουν – Δεν ξέρω γιατί δίνει άλλη εικόνα η Πόπη»
14 Δεκεμβρίου, 2024