Φωτιές: Εφιαλτική νύχτα – Εκτός ελέγχου τα μέτωπα

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες της Βόρειας Αττικής που έχουν πληγεί από τις τεράστιες φωτιές που εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνεται να μπορούν να ελεγχθούν σύντομα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως η φωτιά έχει φτάσει στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν την «περάσει» όπως συνέβη και χθες.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Εύβοια όπου αρκετοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές τους με ferry boat.

Δείτε με εικόνα και ήχο όλες τις εξελίξεις.

Το κείμενο θα ανανεώνεται…

22:50 – Πέρασε την Αθηνών – Λαμίας η πυρκαγιά

Όλες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο ύψος της Μαλακάσας – Εκκενώνονται Μήλεσι, Μαυροσουβάλα, Μπάφι, Λεβίσι και Μαρκόπουλο Ωρωπού – «Αν δεν ανακοπεί η πορεία της θα φτάσει στο Ευβοϊκό», λέει ο δήμαρχος Ωρωπού.

Το πιο εφιαλτικό σενάριο για την πυρκαγιά της Αττικής επιβεβαιώνεται το βράδυ της Παρασκευής (06/08). Η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη το απόγευμα της Παρασκευής είχε σαν αποτέλεσμα το μέτωπο να επεκταθεί με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων προς το πευκοδάσος στη Μαλακάσα. Αφού για δύο περίπου ώρες έκαψε εκατοντάδες στρέμματα, στις 21.45 έφτασε στην Εθνική οδό και συγκεκριμένα στο ύψος απέναντι από γνωστό συναυλιακό χώρο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δημιούργησαν στο σημείο ένα τείχος προκειμένου να μην περάσουν οι φλόγες από την κάτω πλευρά της Εθνικής Οδού και «αρπάξουν» τα τεράστια πεύκα που υπάρχουν στο δάσος της Μαλακάσας.

Ωστόσο, στις 22.50 η πύρινη λαίλαπα πέρασε από το κάτω μέρος της Εθνικής Οδού.

Όπως τόνισε άλλωστε ο δήμαρχος Ωρωπού, «αν η φωτιά περάσει την Αθηνών – Λαμίας, τότε θα φτάσει σε λίγες ώρες στον Ωρωπό και θα σταματήσει μόνο στη θάλασσα του Ευβοϊκού».

21:35 Τα τρία μέτωπα στην Αττική

Τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.

Πρώτο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

20:15 Πυρκαγιά στην Πετρούπολη

Συναγερμός και στην Πετρούπολη λόγω φωτιάς το απόγευμα της Παρασκευής (06.08). Πυκνός καπνός έγινε ορατός από πολλά σημεία της πόλης, με το μέτωπο να βρίσκεται στο βουνό πίσω από το Θέατρο Πέτρας.

Το μέτωπο στο Ποικίλο Όρος σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με αυτό που είχε ξεσπάσει νωρίτερα με κατεύθυνση προς τα Άνω Λιόσια. Ήδη υπάρχει κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να μην απειληθεί η κατοικημένη περιοχή, όπου τα σπίτια είναι αρκετά ψηλά στο βουνό.

20:12 – Εύβοια-Λίμνη: Απομακρύνονται με ferry boat πάνω από 1.000 άνθρωποι

H κατάσταση στη Λίμνη είναι δραματική καθώς η φωτιά κατεβαίνει απειλητικά προς τον οικισμό και οι κάτοικοι και οι παραθεριστές συγκεντρώνονται στο λιμάνι προκειμένου να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.

«Δυστυχώς καίγεται το χωριό μας. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που ζούμε. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα και ο κόσμος φεύγει από λεπτό σε λεπτό με το ferry boat. Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα για την Λίμνη» δήλωσε στο protothema.gr o κοινοτάρχης Λίμνης Γιάννης Τριανταφύλλου.

Η επιχείρηση εκκένωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ έφτασε στην παραλία της Λίμνης το πρώτο ferry boat προκειμένου να παραλάβει πολίτες. Λίγο αργότερα, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές θα προσεγγίσει και δευτερο ferry boat. Όλοι θα μεταφερθούν στα Λουτρά Αιδηψού.

19:50 – Φωκίδα: Εκκενώνονται τρία χωριά

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες Φωκίδας να εκκενώσουν τώρα προς Ιτέα.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες Φωκίδας, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

19:35 – Εκκενώνεται η Λίμνη Ευβοίας – Μήνυμα του 112

Η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια καίει ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα, με τους κατοίκους της περιοχής να βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη – Νέο μήνυμα έστειλε το 112 το απόγευμα της Παρασκευής στους κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας

«Αν βρίσκεστε στη Λίμνη Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat» γράφει το μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

19:31 – Εκκενώστε προς Αχαρνές – «Θα καεί όλη η Πάρνηθα»

Ασταμάτητη η πύρινη λαίλαπα, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης αυτή τη φορά για τους Θρακομακεδόνες.

Μήνυμα από το 112 έφτασε σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Θρακομακεδόνων, με εντολή για άμεση εκκένωση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο δήμαρχος Αχαρνών στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, η φωτιά έχει φτάσει 100 μέτρα από τα σπίτια και πρέπει η εκκένωση να γίνει άμεσα.

«Θα καεί όλη η Πάρνηθα, κάνω έκκληση για πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρεί ένα ελικόπτερο κι ένα πυροσβεστικό όχημα, αλλά χρειάζονται δυνάμεις. Κάνω έκκληση», ανέφερε ο κ. Βρεττός.

18:50 – Βαρυμπόμπη: «Εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές»

Ο εφιάλτης με την φωτιά στην Βαρυμπόμπη επιστρέφει καθώς υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση.

Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί.

Το 112 έστειλε επείγον μήνυμα εκκένωσης!

18:22 – Μεγάλη φωτιά στο Ηράκλειο: Ζητήθηκε απομάκρυνση των κατοίκων

Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που καίει εκτάσεις πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχες, γύρω από τις Γούρνες Τεμένους.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, η φωτιά είναι ορατή από πολλά σημεία της πόλης, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ηρακλείου, με περισσότερα των δέκα οχημάτων από Ηράκλειο και ενδοχώρα, δύο πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες που φτάνουν για ενίσχυση, καθώς οι απαιτήσεις για νερό είναι μεγάλες. Πριν από λίγο ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων!

Από αέρος, τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν το πυροσβεστικό ελικόπτερο που απογειώθηκε νωρίτερα από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ επιχείρησαν και τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα της Κύπρου που έχουν μετασταθμεύσει στην Κρήτη.

Επίσης, ζητήθηκε συνδρομή και άλλου πυροσβεστικού εικοπτέρου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήρθε από την Καλαμάτα!

Αξίζει να σημειωθεί πως στους στενούς δρόμους της περιοχής, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς οι επίγειες δυνάμεις καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες πριν η φωτιά απειλήσει σπίτια και περιουσίες.

18:19 – Εντολή εκκένωσης σε Ροδόπολη και Σταμάτα 

Επικίνδυνη και εκτός ελέγχου η πύρινη λαίλαπα που καίει για τρίτο 24ωρο την Αττική.

Αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τα εναέρια μέσα έδιναν «μάχη» να σταματήσουν τις φλόγες πριν τον Άγιο Στέφανο, ωστόσο ήταν αδύνατο, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθούν Ροδόπολη και Σταμάτα.

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Ροδόπολης ή Σταμάτας, εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Λεωφ. Θησέως και Κηφισίας», ανέφερε το μήνυμα του 112.

17:35 – Φωτιά στο Σούνιο κοντά σε ξενοδοχείο

Μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Σούνιο και συγκεκριμένα προς την περιοχή των Λεγρενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο έχουν σπεύσει 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

17:15 – Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα

Με τα μέτωπα της φωτιάς να είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις να προβληματίζουν, κυριάρχησαν τα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν καινούργιες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η τηλεόραση της ΕΡΤ, εντοπίστηκε χθες ένας υποτυπώδης εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει.

Μάλιστα υπήρξε μια προσαγωγή ενός ατόμου το οποίο βρέθηκε στην περιοχή του Κρυονερίου και θεωρήθηκαν ύποπτες οι κινήσεις του.

16:45 – Νέο πύρινο μέτωπο απειλεί τα Άνω Λιόσια

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες φαίνεται να απειλούν τα Άνω Λιόσια καθώς ένα νέο πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη πίσω από το νέο κοιμητήριο Ανω Λιοσίων στη Ζωφριά.

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις του Δήμου Φυλής με πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα.

Κλειστή η Περιφερειακή του Αιγάλεω

15:00 – Ηλεία: Εκκενώνονται οι οικισμοί Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα Ηλείας, όπου μαίνεται εδώ και πολλές ώρες μεγάλη φωτιά.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στα Βίλλια, Τσαπαρέικα ή Νεμούτα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αχλαδινή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

15:45 – Αττική: Εκκενώνονται οι οικισμοί Πευκόφυτο και Πόντιοι Αγίου Στεφάνου

Εκκενώνονται με οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Αυγούστου εστάλη σχετικό μήνυμα προς τους κατοίκους των εν λόγω οικισμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένα άτομα στους παραπάνω οικισμούς που γίνεται επιχείρηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

15:25 – Τραγωδία: Πέθανε ο κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ

Πέθανε ο κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας που διακομίστηκε νωρίτερα στο ΚΑΤ, έπειτα από τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι, ως συνέπεια ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στην Αττική.

Ο άνθρωπος νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εθελοντής δασοπυροσβέστης.

14:37 – Φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται το Γύθειο

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μάνη, καθώς η φωτιά στη επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ εκκενώνεται το Γύθειο και το Μαυροβούνι.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης».

Εξήγησε, δε, πως «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο κ. Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Τέλος, σημείωσε ότι «δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια».

14:25 – Παραδόθηκε στις φλόγες το Κρυονέρι – Καίγονται σπίτια παντού

Χάνεται η μάχη στο μέτωπο του  Κρυονερίου, με την πυρκαγιά να έχει μπει στον οικισμό και να καίει σπίτια και περιουσίες.

Τιτάνια μάχη έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στο Κρυονέρι κάνοντας παράλληλα διαρκείς εκκλήσεις για εναέρια μέσα, καθώς το πύρινο μέτωπο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί με τις επίγειες δυνάμεις.

Στο Κρυονέρι η πρώτη μάχη χάθηκε στην είσοδο του οικισμού, καθώς παρά τις προσπάθειες όλων όσοι επιχειρούσαν σε καίρια σημεία για να διαφυλάξουν τον οικισμό, η φωτιά μπήκε σε αυτόν και έχει αρχίσει να καίει σπίτια και περιουσίες.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 13:00 δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο γήπεδο του Κρυονερίου για να προσπαθήσουν να ανακόψουν εκεί το μέτωπο, όμως, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Έτσι, λίγο πριν από τις 14:00 πυροσβέστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν τρέχοντας από το σημείο καθώς η φωτιά μπήκε στο Κρυονέρι, το οποίο πια έχει παραδοθεί στις φλόγες…

14:21 – Εκκενώνεται η Λίμνη Μαραθώνα και το Καλέτζι

Σε ετοιμότητα για εκκένωση οι κάτοικοι των περιοχών

Υπάρχει εισήγηση για εκκένωση της Λίμνης Μαραθώνα αλλά και της περιοχής Καλέντζι, καθώς η φωτιά πλησιάζει απειλητικά προς τα κει.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση είχε τονίσει πως φωτιά έχει περάσει προς τη Λίμνη του Μαραθώνα. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να την ανακόψουμε».

14:18 – Μεγάλη φωτιά στο Θεολόγο Μαλεσίνας

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά στον Θεολόγο Μαλεσίνας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamianow.gr, ένα ελικόπτερο Έρικσον και οχήματα της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες, που έχουν κυκλώσει τα σπίτια.

Ο δήμαρχος έδωσε εντολή εκκένωσης του οικισμού ΟΣΜΑΕΣ.

14:15 – Παραδόθηκε στις φλόγες το Κρυονέρι – Καίγονται σπίτια παντού

Χάνεται η μάχη στο μέτωπο του Κρυονερίου, με την πυρκαγιά να έχει μπει στον οικισμό και να καίει σπίτια και περιουσίες.

Τιτάνια μάχη έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στο Κρυονέρι κάνοντας παράλληλα διαρκείς εκκλήσεις για εναέρια μέσα, καθώς το πύρινο μέτωπο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί με τις επίγειες δυνάμεις.

Στο Κρυονέρι η πρώτη μάχη χάθηκε στην είσοδο του οικισμού, καθώς παρά τις προσπάθειες όλων όσοι επιχειρούσαν σε καίρια σημεία για να διαφυλάξουν τον οικισμό, η φωτιά μπήκε σε αυτόν και έχει αρχίσει να καίει σπίτια και περιουσίες.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 13:00 δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο γήπεδο του Κρυονερίου για να προσπαθήσουν να ανακόψουν εκεί το μέτωπο, όμως, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Έτσι, λίγο πριν από τις 14:00 πυροσβέστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν τρέχοντας από το σημείο καθώς η φωτιά μπήκε στο Κρυονέρι, το οποίο πια έχει παραδοθεί στις φλόγες…

12:33 – Γίνεται εκκένωση στα Βασιλικά

Δραματική η κατάσταση στα Βασιλικά Ευβοίας, οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα – Εκκένωση του χωριού

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών ενώ μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Το μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και πλέον, απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί.

«Οι προσπάθειες απέτυχαν, εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας» ανέφερε στο δραματικό μηνύμά του ο δήμαρχος Μαντουδίου στο OPEN ενώ είπε πως συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί.

Νωρίτερα τηλεθεάτρια του OPEN ανέφερε στον αέρα πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στους Κουρκουλούς.

Οι Αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τους πολίτες, oι οποίοι ωστόσο καταγγέλλουν την Πυροσβεστική για ολιγωρία. «Έρχεται ένα ελικόπτερο κάθε μια ώρα», λένε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο OPEN είπε πως έχουν εκκενωθεί 25 χωριά και πως η φωτιά καίει επί 3 ημέρες.

Έχει κάψει προς τον Ευβοϊκό Κόλπο και τώρα έχει γυρίσει και καταστρέφει όλα τα χωριά που βλέπουν προς το Αιγαίο.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Ο κ. Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

Aγωνία επικρατεί και για τα χωριά Αμέλαντες και Κεραμειά.

11: 32 – Εκκενώνονται Μαλακάσα, Σφενδάλη, Πολυδένδρι και Καπανδρίτι

Δραματική κατάσταση με το πύρινο μέτωπο – Δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Μαλακάσα – Μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρυονέρι

Πολύ άσχημη είναι ξανά η κατάσταση με το μέτωπο της φωτιάς στην Αττική που καίει ανεξέλεγκτα από το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς λίγο μετά τις 11:30 εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Μαλακάσα.

Παράλληλά υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρυονέρι όπου ακούγονται και εκρήξεις.

Το πρώτο μήνυμα εστάλη για την περιοχή της Μαλακάσας και τον οικισμό Σφενδάλη για τους οποίους ζητείται εκκένωση προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού.

Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι όπου δόθηκε η οδηγία για εκκένωση προς Βαρνάβα-Νέα_Μάκρη από Επαρχιακή Οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου.

Οι πυροσβέστες έχουν παράλληλα να διαχειριστούν και μια μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρυονέρι όπου ακούγονται και εκρήξεις.

11:30 – Αφίδνες: Καίγεται εργοστάσιο – Γίνονται εκρήξεις

Δραματική φέρεται να είναι η κατάσταση στις Αφίδνες. Όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ΣΚΑΪ, στις φλόγες έχει παραδοθεί εργοστάσιο, το οποίο καταρρέει καθώς οι πύρινες γλώσσες ξεπηδούν από την οροφή του κτιρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εργοστάσιο προπανίου, ενώ στο σημείο η κατάσταση αξιολογείται πως επικίνδυνη.

Να σημειωθεί πως η αναζωπύρωση στο σημείο σημειώθηκε πριν από περίπου μια ώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν γιγαντιαία μάχη για να καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

11:21 -Εύβοια: Φτάνουν στη θάλασσα οι φλόγες στα Βασιλικά

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ, αυτή την ώρα, φτάνει στη θάλασσα στον οικισμό των Βασιλικών.

Το πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

11:15 – Oι φλόγες μπήκαν μέσα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά βρίσκεται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μέσα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία οι φλόγες, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ανεξέλεγκτο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις διώχνουν τον κόσμο από την περιοχή, υπάρχει μια τεράστια αναζωπύρωση, υπάρχουν παντού μαύροι καπνοί.

10:59 – Νέο μέτωπο κοντά στη λίμνη Μπελέτσι – Αναζωπυρώσεις στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Ένα νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε κοντά στη λίμνη Μπελέτσι στην Αττική, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη και με μια αναζωπύρωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN.

Το σημείο του νέου μετώπου βρίσκεται πίσω από τα πρώην Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Καπανδρίτι. Επίσης υπάρχει ακόμη ένα μέτωπο προς Μαλακάσα και Σφενδάλη.

09:30 – Μεγάλη αναζωπύρωση στις Αφίδνες

Μεγάλη αναζωπύρωση στις Αφίδνες, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Λίγο μετά τις εννιά το πρωί υπήρξε αναζωπύρωση στις Αφίδνες, με τις φλόγες να δυναμώνουν και πάλι και τους άνδρες της πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν το νέο αυτό μέτωπο.

Νωρίτερα, στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, ενημερώνοντας ότι τα κύρια μέτωπα στην Αττική εντοπίζονται στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τα Βασιλικά.

Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή εκτός από τα εναέρια μέσα, επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Πώς κινούνται φορτηγά και ΙΧ λόγω δικοπής κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας
Ανακοίνωση για διακοπές κυκλοφορίας και παρεμβάσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου απαγορεύεται από χτες η κίνηση όλων των οχημάτων λόγω της πυρκαγιάς στην βόρεια Αττική, εξέδωσε τα ξημερώματα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για να ενημερωθούν οι οδηγοί.

Ειδικότερα:

• Απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων από την γέφυρα Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) για τα ΙΧ και μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας) για τα φορτηγά.

• Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

• Επισημαίνεται ειδικά για τα φορτηγά, θα ακινητοποιούνται στα όρια Μαγνησίας όσα έρχονται από Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και όσα ξεκινούν από Φθιώτιδα στα όρια της Βοιωτίας. Εκεί θα είναι ο τελικός σταθμός για όσα έχουν προορισμό την Αττική, ενώ τα υπόλοιπα, με προορισμό Πελοπόννησο, θα εκτρέπονται μέσω Θερμοπύλων- Λειβαδιάς.

• Για τα ΙΧ και άλλα μικρά οχήματα, που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, θα γίνεται εκτροπή από Α/Κ Θηβών (χ/θ 90,000) και τελικώς διεξαγωγή της κυκλοφορίας τους από την Επ. Οδό Θηβών – Μουρικίου και ακολούθως από Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών.

Αναστρόφως, όσα οχήματα θέλουν να κινηθούν προς Θεσσαλονίκη θα ακολουθούν το δρομολόγιο Π.Ε.Ο Ελευσίνας- Θηβών, Επ.Ο. Μουρακίου- Θηβών- ΠΑΘΕ.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό εξαιρούνται:

• Οχήματα οδικής βοήθειας.

• Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

• Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.

• Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

08:42 – Φωτιά Αττική: Τα κύρια μέτωπα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών τις τελευταίες ώρες έχουν επικεντρωθεί στις Αφίδνες όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη και ήδη έχουν καεί σπίτια.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται, στο Καπανδρίτι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Αρκετές είναι – σύμφωνα με πληροφορίες, οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Eπιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Παράλληλα ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά Canadair που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Εκκενώσεις οικισμών

Μέσω του 112 εκκενώθηκαν τη νύχτα το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτι καθώς και οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων, του Αγίου Στεφάνου.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας νωρίς το πρωί, δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τον οικισμό Καλέντζι λόγω των ισχυρών ανέμων. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ.Τσίρκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Φωτιά Αττική: Πέντε τραυματίες

Από το καταστροφικό πέρασμά της η φωτιά έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό πέντε ατόμων, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στο ΚΑΤ. Δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και έχουν μεταφερθεί στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Παράλληλα, δασοπυροσβέστης που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στο Κρυονέρι, έπεσε σε πηγάδι και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Σημειώνεται πως η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως εξής:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Εύβοια: Μεταφέρθηκαν 430 άτομα με σκάφη του λιμενικού και τουριστικά πλοία από παραλίες

Πολύ δύσκολη νύχτα στα μέτωπα των πυρκαγιών στην Εύβοια – Μεταφέρθηκαν 430 άτομα με σκάφη του λιμενικού και τουριστικά πλοία από παραλίες – Εκκενώθηκαν και άλλα χωριά

Δραματική παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στην Εύβοια με το Λιμενικό να πραγματοποιεί τεράστια επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας για την μεταφορά ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε παραλίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, Νίκο Κοκκάλα, μεταφέρθηκαν 210 άτομα με τουριστικά σκάφη και σκάφη του λιμενικού από την Αγία Άννα ενώ άλλα 230 άτομα μεταφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο από παραλίες βορειότερα της Αγίας Άννας.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν και παιδιά σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα. «Ήταν ταραγμένοι καθώς όλο αυτό γινόταν σε συνθήκες σκότους. Μέχρι να πάμε να τους καθησυχάσουμε ήταν ταραγμένοι. Υπήρχαν όμως και άτομα που δεν ήθελαν να επιβιβαστούν στα σκάφη αλλά τελικά τα πείσαμε» περιέγραψε στο MEGA.

Παράλληλα μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά, οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκένωση της Αγίας Άννας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα είδαν ότι οι άνεμοι εξωθούσαν τις φλόγες ανατολικά, ενώ συγχρόνως έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από τις Κεχριές προς την Αγία Άννα.

Την ίδια ώρα στο δυτικό μέτωπο που είναι εκείνο το οποίο καίει παρθένο δάσος ανεξέλεγκτα οι οποιεσδήποτε ζώνες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και ήδη ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς πήρε την απόφαση και προχωρά στην εκκένωση της Κοκκινομηλιάς την ώρα που οι φλόγες είχαν μία απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το χωριό.

https://twitter.com/tripyourmind/status/1423420587100278788

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια με πυροσβεστικές δυνάμεις να ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό.

Μάχη δόθηκε και για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Τελικά εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.