Γενική αργία και αύριο 26/1: Οι περιοχές – Oι αποφάσεις για τα σχολεία

Γενική αργία και αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, σε περιοχές της Ελλάδας, λόγω της κακοκαιρίας.

Την παράταση της σημερινής αργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα και αύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

Η κακοκαιρία Ελπίς συνεχίζει την επέλασή της στην Ελλάδα, μία ημέρα μετά τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αττική και τις διακοπές ρεύματος με δεκάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να είναι στα «σκοτάδια». Για την κατάσταση πραγματοποιείται ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην ενημέρωση είναι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος ενημερώνει τους πολίτες για τα επόμενα βήματα της πολιτείας, λίγες ώρες μετά την απόφαση για αποζημίωση 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό σε όσους εγκλωβίστηκαν.

Χθες όλο το βράδυ καταφέραμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες σταδιακά να απεγκλωβίσουμε 3,500 πολίτες και 1,800 αυτοκίνητα. Κυρίως όσους χρειάζονταν ιατρική φροντίδα και φιλοξενία σε ξενοδοχεία. Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα για να απεγκλωβιστούν το συντομότερο όσοι παραμένουν εκεί.

Με τον προαστιακό μεταφέρονται προς την Αθήνα όσοι διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο και πέριξ σε ασφαλή σημεία. Ταυτόχρονα από χθες το βράδυ αλλά και με ιδιαίτερη ένταση, μετακινούνται στη ΛΕΑ όλα τα οχήματα που εγκαταλείφθηκαν για να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά τα εκχιονιστικά, Αποφύγαμε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε τραυματισμό ή κάτι χειρότερο. Ιδιαίτερη ήταν η συνδρομή του ΕΚΑΒ.

Το αεροδρόμιο είναι προσβάσιμο και με τον Προαστιακό και από Βάρης Κορωπίου.

Γενική αργία και αύριο 26/1: Οι περιοχές

Η σημερινή αργία παρατείνεται και για αύριο.

Αφορά την Αττική, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κλειστά τα σχολεία αύριο 26/01, χωρίς τηλεκπαίδευση

Τα προβλήματα της κακοκαιρίας Ελπίδας, το τσουχερό κρύο και ο παγετός οδήγησαν στην απόφαση να τεθούν 5 περιοχές της χώρας σε αργία την Τετάρτη 26/01.

Αφορά την Αττική, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι ισχύει στην γενική αργία;

Χθες, με κυβερνητική απόφαση κηρύχθηκε γενική αργία σήμερα Τρίτη παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.