Κακοκαιρία Genesis: Μηνύματα από το 112 – Διακοπές ρεύματος, πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις

Κακοκαιρία Genesis: Ήχησε το 112 σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, νησιά βορείου Αιγαίου.

Συναγερμό έχει σημάνει η κακοκαιρία Genesis, το βαρομετρικό χαμηλό που προσεγγίζει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά και φέρνει κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία για την Παρασκευή 10/06 και το Σάββατο 11/06 αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 («Πολύ σημαντική») όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Το 112 έστειλε μήνυμα προειδοποίησης στους κατοίκους της σε Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

H προειδοποίηση αφορά για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες/ραγδαίες βροχοπτώσεις) το επόμενο 24ωρο.

Η πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Χαρακτηριστική η κατάσταση στη Λάρισα, όπου ζημιές προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές του νομού λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων καιρικών φαινομένων. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε Πλατύκαμπο και Χάλκη.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών και δρόμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, στη Δήμητρα Αγιάς, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει το onlarissa.gr, ο δρόμος μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο.

Θάλασσα και στεριά «έγιναν ένα» στην Αμφιλοχία

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα «να γίνει ένα» με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι πως χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στο karvasaras.gr, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Άνοιξαν οι ουρανοί στα Ψαχνά της Εύβοιας

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχές της κεντρικής Εύβοιας, όπως τα Ψαχνά.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 16:00 «άνοιξαν» οι ουρανοί ρίχνοντας σημαντική ποσότητα νερού ενώ σημειώθηκαν και βροντές, σύμφωνα με το eviathema.gr.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς αναφέροντας:

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στον Δήμο μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή απ’ όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι άστατος και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ήπειρο

Βροχοπτώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές, εκδηλώνονται από τη νύχτα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της μέρας.

Μάλιστα, σημειώνονται και διακοπές ρεύματος σε περιοχές όπως το Δίστρατο της Κόνιτσας. Διακοπή ρεύματος έχει σημειωθεί στην Παραμυθιά μετά από έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Μικροδιακοπές σημειώνονται και σε διάφορα σημεία στην πόλη των Ιωαννίνων, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Καταστράφηκαν 8.000 στρέμματα καλλιεργειών στην Κοζάνη

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, ελαιοκράμβης σιτηρών, πατάτας, καλαμποκιού και ηλίανθου αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις καλλιέργειες που ήταν λίγες μέρες πριν την συγκομιδή. Η σφοδρότητα με την οποία έπεφτε το χαλάζι, όπως περιγράφουν αγρότες της τοπικής κοινότητας Δρεπάνου μιλώντας στην ΕΡΤ, ήταν πρωτόγνωρη και κάνουν λόγο για ολική καταστροφή.

Έντονη βροχόπτωση και στη Θεσσαλονίκη

Η βροχόπτωση είναι έντονη και σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει τεθεί σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων πέραν του τηλεφωνικού κέντρου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (2313 317.777) σε 24ωρη λειτουργία θα διατηρηθεί και το τηλεφωνικό νούμερο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317 930. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα αυτά για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με την κακοκαιρία.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας κάθε περιττή μετακίνηση και μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Live η πορεία της κακοκαιρίας