Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πότε θα βγει η απόφαση για τα κλειστά σχολεία στην Αττική

Επεσαν τα πρώτα χιόνια στην Αττική, ενώ σε αρκετές περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα του 112.

«Τις πρώτες απογευματινές ώρες θα βγει ανακοίνωση, για να ετοιμαστούν και οι γονείς και τα παιδιά, ποια σχολεία θα είναι ανοικτά διότι δεν θα υπάρχει η ίδια ένταση του φαινομένου σε όλη την Αττική» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «η πρόληψη πάντα χαρακτηρίζει τις αποφάσεις ώστε κανένα παιδί ή συνοδός που θα το πηγαίνει στο σχολείο να έχει πρόβλημα».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο αλλά να ξέρουμε και να τις φοράμε. Από την άλλη πλευρά, αν δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε την ώρα του φαινομένου, να το αποφύγουμε».

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός – Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Από τα ξημερώματα της Κυριακής (5/2) ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, από τη Βόρεια Ελλάδα και έφτασε και στην Αττική με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν σε Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ σε δήμους και υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια έχει σημάνει συναγερμός για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Χθες, Σάββατο προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από προμεσημβρινές ώρες της 5/2/2023 στην βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας:https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Τι θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι από το δαχτυλίδι στην Αττική Οδό και τα βόρεια θα ξεκινήσει μεγάλη χιονόπτωση λίγο μετά τις 11 το πρωί. Παράλληλα τόνισε ότι στο κέντρο θα υπάρξουν χιονοπτώσεις αλλά δύσκολα θα γίνει χιονοκάλυψη.

«Τελευταία ενημέρωση που είχαμε είναι πως από τον δαχτυλίδι στην Αττική Οδό και Βόρεια θα υπάρξει μεγάλη χιονόπτωση από τις 11 και μετά. Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να χιονίσει αλλά δεν θα υπάρξει χιονοκάλυψη. Το πόσο θα είναι η χιονόστρωση θα φανεί στην πορεία ενώ αύριο θα έρθει δεύτερο».

Τα έκτακτα μέτρα για την Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

  • Είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.
  • Είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
  • Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
  • Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  • Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.