Καλαφάτης: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Νίκο Οικονόμου. Και εξηγεί: «Διότι στη νέα κανονικότητα, τίποτε δεν θα είναι ίδιο με αυτή που αφήσαμε πίσω. Η μετάβαση θα ακολουθήσει διαδοχικές φάσεις και θα είναι μακρόσυρτη.  Δε θα φτάσουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Ο δρόμος θα είναι μαραθώνιος και όχι ταχύτητας. Δεν μπορούμε να κινηθούμε ανεξέλεγκτα. Διότι ο κορονοϊός θα εξακολουθήσει να είναι εδώ. Χρειάζεται, λοιπόν, να κινηθούμε χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά, με σεβασμό στους κανόνες ατομικής υγιεινής. Χωρίς εφησυχασμό, αλλά με διαρκή επαγρύπνηση».

Αναφερόμενος στην έως τώρα πορεία της χώρας, ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, επισημαίνει: «Όταν οι Έλληνες έχουμε πόλεμο και ταυτόχρονα εμπιστευόμαστε την ηγεσία, τότε ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συντασσόμαστε στο ίδιο μέτωπο και τα καταφέρνουμε. Στις πιο κρίσιμες ώρες διαμορφώθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και η σχέση αυτή λειτούργησε αποδοτικά. Κλειδιά του θετικού αποτελέσματος είναι η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη και ηγεσίας, η ατομική υπευθυνότητα και η συλλογική ωριμότητα».

Για τη στάση της Ευρώπης, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι η επικείμενη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) και η ενίσχυση του Πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξηγεί: «Έτσι θα εξασφαλιστούν χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις χώρες, (loans) και μεγαλύτερες επιχορηγήσεις (grants) περισσότεροι κοινοτικοί πόροι, μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε –όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει, για άλλη μια φορά, πολύ λίγα, πολύ αργά».

Για την επόμενη μέρα, ο  Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων κατά την ώρα της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα κρατά εφεδρείες και προετοιμάζει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ταχεία και δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας», ενώ σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Δεν είδαμε βούληση πολιτικής συναίνεσης. Μπροστά στην καθολική υιοθέτηση των μέτρων από τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ακολουθήσει, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος. Ακόμη και τώρα, ωστόσο, δεν δίστασε να κάνει βουτιά στην υποκρισία, το λαϊκισμό, τις ακρότητες, που κουβαλά από το παρελθόν του».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη,  ο  Σταύρος Καλαφάτης επισημαίνει: «Στο διάστημα αυτό δόθηκε προτεραιότητα στην ενίσχυση των νοσοκομείων με πρόσθετες ΜΕΘ, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τίποτε, όμως, από όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την πόλη μας, δεν εγκαταλείπεται, τίποτε δεν αλλάζει. Κι αν τώρα οι συνθήκες επιβάλλουν καθυστερήσεις, αύριο θα τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έχω συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για τα έργα της Θεσσαλονίκης, ξέρω το ενδιαφέρον του και είμαι αισιόδοξος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Καλαφάτη, η χώρα συμπληρώνει αυτές τις ημέρες δύο μήνες περιοριστικών μέτρων. Τι συνέβη και οι θεωρούμενοι απείθαρχοι Έλληνες έγιναν το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο στην αντιμετώπιση  της πανδημίας; 

Είχαμε –και έχουμε- έναν ακήρυκτο πόλεμο από έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Ξέραμε πολύ καλά τον κίνδυνο που προκαλούσε η επέλασή του. Και, ταυτόχρονα, διαπιστώναμε ότι η ηγεσία της χώρας έπαιρνε έγκαιρα και αποφασιστικά τις αποφάσεις που απαιτούσαν οι περιστάσεις, με γνώμονα το συλλογικό καλό. Εκεί που λέγαμε ότι δεν υπάρχει κράτος βλέπαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν υποδειγματικά. Εκεί που μιλούσαμε για ανεπάρκειες στο σύστημα υγείας, βλέπαμε δραστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυσή του και ηρωικές μορφές -γιατρούς, νοσηλευτές και πληρώματα του ΕΚΑΒ- να δίνουν σκληρές μάχες. Όταν, λοιπόν, οι Έλληνες έχουμε πόλεμο και ταυτόχρονα εμπιστευόμαστε την ηγεσία, τότε ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συντασσόμαστε στο ίδιο μέτωπο και τα καταφέρνουμε. Στις πιο κρίσιμες ώρες διαμορφώθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και η σχέση αυτή λειτούργησε αποδοτικά. Κλειδιά, λοιπόν, του θετικού αποτελέσματος είναι η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη και ηγεσίας, η ατομική υπευθυνότητα και η συλλογική ωριμότητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη της χώρας για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Πόσο δύσκολη θα είναι αυτή η προσπάθεια που ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολαΠρώτα από όλα, πάμε σε μια νέα κανονικότητα, όπου –τουλάχιστον για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα- τίποτε δεν θα είναι ίδιο με αυτή που αφήσαμε πίσω πριν από δύο μήνες. Δεύτερον, η μετάβαση αυτή θα γίνει από μια γέφυρα ασφαλείας, θα ακολουθήσει διαδοχικές φάσεις και θα είναι μακρόσυρτη.  Δε θα φτάσουμε στη νέα κανονικότητα από τη μια μέρα στην άλλη. Ο δρόμος θα είναι μαραθώνιος και όχι ταχύτητας. Και τρίτον: Ο δρόμος αυτός θα είναι δύσκολος -σίγουρα πιο δύσκολος από εκείνο του πηγαιμού- και διαδικασία ελεγχόμενη. Δεν μπορούμε να κινηθούμε ανεξέλεγκτα. Διότι ο κορονοϊός θα εξακολουθήσει να είναι εδώ. Χρειάζεται, λοιπόν, να κινηθούμε με βάση συγκεκριμένες αρχές: Χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά, με σεβασμό  στους κανόνες ατομικής υγιεινής. Χωρίς εφησυχασμό, αλλά με διαρκή επαγρύπνηση.

Ένα κομβικό σημείο θεωρείται η διαχείριση της επανεκκίνησης στις σχολικές μονάδες. Πως βλέπετε τα πράγματα;

Η Κυβέρνηση επέλεξε μια σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, σε διαδοχικές φάσεις, ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Κάνουμε, λοιπόν, την αρχή ξεκινώντας από το Λύκειο και το Γυμνάσιο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αυτό όμως -και το τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του – μπορεί να γίνει μόνον εάν και εφόσον το επιτρέψουν τα συμπεράσματα που θα έχουν εξαχθεί και οι καταστάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε. Απόφασή μας, λοιπόν, είναι να προχωρήσουμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ανοίγει με ασφάλεια. Κάθε επόμενο βήμα θα εξαρτάται από την ασφάλεια που παρέχει το προηγούμενο.

Ένα αγκάθι όλη αυτήν την περίοδο αποτέλεσαν και οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος εξαιτίας του κλεισίματος των ναών. Πως κρίνετε τη συνολική στάση της Εκκλησίας σε αυτό το θέμα; Και το ερωτώ αυτό γιατί  τις τελευταίες ώρες φάνηκε να πιέζει για την επαναλειτουργία των εκκλησιών.

Ήταν συγκλονιστικό να βλέπουμε τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιερείς να ψάλλουν την Ανάσταση σχεδόν μόνοι και να καλούν τους πιστούς να πάρουν το άγιο Φως, χωρίς να υπάρχουν μπροστά τους πιστοί. Ήταν ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Εκκλησία πήρε δύσκολες αποφάσεις και τήρησε υπεύθυνη στάση, που αγκαλιάστηκε από τους πιστούς. Βγήκε μπροστά για το συλλογικό καλό και την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι βέβαιο πως το ίδιο θα γίνει και τώρα. Έτσι ώστε με συνεννόηση Πολιτείας και Εκκλησίας να έχουμε σταδιακή επιστροφή της κανονικότητας και στις εκκλησιές μας.

Θεωρείτε ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης κατακτήθηκε μια μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση μεταξύ των κομμάτων; Πως θα βαθμολογούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το δίμηνο;

Μπροστά στην καθολική υιοθέτηση των μέτρων από τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ακολουθήσει, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος. Ακόμη και τώρα, ωστόσο, δεν δίστασε να κάνει βουτιά στην υποκρισία, το λαϊκισμό, τις ακρότητες, που κουβαλά από το παρελθόν του. Δεν είδαμε, λοιπόν, βούληση πολιτικής συναίνεσης. Υπήρξε, όμως, η εθνική ομοψυχία, που οι Έλληνες δείχνουμε σε καιρούς πολέμου.

Και οι βουλευτές της ΝΔ; Ο ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ είναι ευχαριστημένος από την εικόνα που παρουσίασαν οι γαλάζιοι βουλευτές;

Έχω την τιμή να είμαι Γενικός Γραμματέας μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που τιμά την Παράταξή μας και υπηρετεί τις αρχές της. Και βέβαια στηρίζει ένθερμα το έργο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, που αλλάζει την εικόνα της Πατρίδας μας σε ολόκληρο τον κόσμο, ακολουθώντας πολιτικές ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Προβληματισμοί και ενστάσεις ακούστηκαν για τη στάση της Ευρώπης για την επόμενη ημέρα και ειδικότερα στην έλλειψη ισχυρής αλληλεγγύης προς τις χώρες του Νότου που επλήγησαν από την πανδημία. Η κριτική αφορούσε και στη μη έκδοση του κορονοομολόγου, αλλά και γιατί  τα μέτρα άργησαν. Τι λέτε επ’ αυτών;

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμφωνήθηκε αφενός η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund)  και αφετέρου η ενίσχυση του Πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Έτσι ώστε να εξασφαλιστούν αφενός χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις χώρες, (loans) και αφετέρου μεγαλύτερες επιχορηγήσεις (grants) περισσότεροι κοινοτικοί πόροι, μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε –όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά». Μη ξεχνούμε, πάντως, ότι η Ελλάδα επωφελείται ήδη από την ένταξή της –μετά από χρόνια αποκλεισμών- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα για τη διάθεση ρευστότητας στις τράπεζες, από την ευελιξία στη χρήση πόρων του ΕΣΠΑ -και μάλιστα χωρίς εθνική συμμετοχή- αλλά και από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας που μας απαλλάσσει από την υποχρέωση πλεονάσματος 3.5% του ΑΕΠ.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση; Θα σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα ύστερα από δέκα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης; Και πόσο θα ανοίξετε το πουγκί για να στηρίξετε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν;

Η ύφεση θα είναι μεγάλη σε ολόκληρο τον κόσμο και η Ελλάδα δεν θα  την αποφύγει. Δεν μπορεί, πάντως, την ώρα αυτή, να γίνεται λόγος για ποσοστά, καθώς ακόμη δεν είναι ορατή η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων κατά την ώρα της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα κρατά εφεδρείες και προετοιμάζει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην ταχεία και δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη καλύπτονται από το Κράτος, για το διάστημα αυτό, οι τόκοι για τα ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων που πλήττονται, ενώ η ρευστότητά τους ενισχύεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη χορήγηση δανείων εγγυημένων κατά 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, και από το πρόγραμμα άτοκων δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Θα ακούτε την παρασκηνιακή κουβέντα για το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Οι θιασώτες του λένε ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου προτείνοντας επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί ένα τέτοιο αφήγημα να σταθεί σήμερα μετά την πανδημία του κορονοϊού; Δε χρειάζεται φρεσκάρισμα και επαναβεβαίωση της λαϊκής ετυμηγορίας;

Οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο δεν έθεσαν σε αμφισβήτηση τη λαϊκή ετυμηγορία της 7ης Ιουλίου, αλλά και διεύρυναν τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όπως έχει πει, λοιπόν, πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα σενάρια που ακούγονται δεν εκφράζουν παρά μόνο τις φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάτι για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης. Η ατζέντα για τα έργα της πόλης την οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του άνοδο στην πόλη τον περασμένο Οκτώβριο παραμένει η ίδια ή μήπως η πανδημία αλλάζει τις κυβερνητικές προτεραιότητες στην πόλη;

Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτό δόθηκε προτεραιότητα στην ενίσχυση των νοσοκομείων με πρόσθετες ΜΕΘ, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τίποτε, όμως, από όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την πόλη μας, δεν εγκαταλείπεται, τίποτε δεν αλλάζει. Κι αν τώρα οι συνθήκες επιβάλλουν καθυστερήσεις, αύριο θα τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έχω συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για τα έργα της Θεσσαλονίκης, ξέρω το ενδιαφέρον του και είμαι αισιόδοξος.